Dodaj do ulubionych

Nie chce ssać

26.01.11, 15:39
Moje maleństwo wtkrótce skończy pół roku. Ponieważ ostatnio bardzo słabo przybierał na zalecenie lekarza po 5 miesiącu zaczęliśmy rozszerzać dietę. Niestety jak mały zakapował że można najeść sie szybciej a przy okazji pooglądać świat za nic nie chce ssać piersi. W ciągu dnia tylko gryzie i szarpie, odwraca głowę. W nocy je pod warunkiem że zaczyna sie kręcić a jeszcze nie otworzy oczu. Ja mu wtedy szybko pierś do dziuba i wtedy je, ale szybko zasypia. W dzień mleko ściągam laktatorem i podaje kubeczkiem. Ale udaje mi się ściągać tylko 2x 90-120. Na częstsze ściąganie nie mam czasu bo mały jest absorbujący i muszę się jeszcze zając 3letnią córeczką i odebrać synka z zerówki... Być może to jakaś przejściowa fanaberia mojego synka ale boję się że jak znów będzie chciał ssać to nie będzie co. Laktację od początku mam słabiutką. Nie miałam żadnego nawału po porodzie, piersi zawsze są/były miękkie. Ściągnięcie laktatorem zajmuje mi coraz więcej czasu. Mały nie zna smoczka ani butelki,jest karmiony łyżeczką i kubkiem. Dziewczyny pomóżcie, mały ma alergie, nie chce musieć karmić go śmierdzącym nutramigenem (i wątpię żeby on zaakceptował jego smak).
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Nie chce ssać 26.01.11, 20:11
      A co mu dajesz juz za dnia?
      i ile razy je w nocy?
      Za dnia wogole nie zje? Nawet do drzemki?
      • hajtkimajtki Re: Nie chce ssać 26.01.11, 22:50
        Dostaje 2x moje mleko z kubka, pół słoiczka zupki i pół owoców. Wieczorem Sinlac. Do tej pory chciał pierś do uśnięcia chociaż ale teraz też się szarpie, wkłada kciuk do buzi. Woli zasypiać kołysany w wózku z palcem w buzi niż przy piersi. Za każdym razem najpierw proponuję pierś a potem inne jedzonko. Jak zaczęłam rozszerzać to od kleiku na wodzie, ale potem jak szarpał pierś i ryczał z głodu wprowadziłam więcej nowości. Mam w dodatku problem ze ściąganiem. Z lewej piersi leci spoko a w prawej czuję że mam mleko, ale ściąga się najwyżej 10-15ml i ta pierś zaczyna mnie boleć :(
        • mad_die Re: Nie chce ssać 26.01.11, 23:13
          Ghm... Dziwny ten lekarz, ze na słabe przyrosty zaleca nowości, które i tak się gorzej wchłaniają niż mamine mleko...
          Nie doszedł lekarz, DLACZEGO mały nie chce ssać? Moze ssie też coś innego?

Mało mleka jak na ten wiek... Ile razy je w nocy mleko?
    • mika_p Re: Nie chce ssać 26.01.11, 23:18
      Ja przy drugim dziecku w ogóle nie miałam nawału, a panna mi przybrała od 2450 (najniższa) do 4800 po 2 miesiącach. A u mnie było 6 lat między zakonczeniem laktacji po 1. dziecku a urodzeniem 2. U ciebie jest trzecie i odstępy krócej. To, że piersi miękkie nie znaczy, że laktacja słabiutka, tylko że szybko się dostosowała do potrzeb dziecka.

Rozszerzanie diety to nienajlepsza rada na kiepskie przyrosty, bo zupki czy owoce mają mniej kalorii niż mleko matki, które ma średnio 67 kcal / 100 ml.

jak kształtowały się te słabe przyrosty? Czy w domu była jakas infekcja, może ząbkowanie, szczepienie?
    • matka_karmiaca Re: Nie chce ssać 27.01.11, 14:53
      A w paszczy się jakieś pleśniawki czy inne świństwo nie zalęgło? Albo w uchu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka