Dodaj do ulubionych

Nocne obfite ulewanie

11.03.12, 12:05
Mój synek jutro skończy 1 miesiąc. Od początku karmię tylko piersią a mały ulewał prawie przy każdym karmieniu. W tej chwili w dzień są to małe ilości mleczka natomiast w nocy koszmar. Ulewa bardzo obficie i to w trakcie karmienia, nie zdążę go nawet postawić do pionu. Przy odbijaniu również. Wydaje mi się że ulewa tyle ile wypije bo po takim karmieniu obydwoje musimy się przebrać tyle tego wypływa. Oczywiście po takim ulaniu koniecznie chce pić dalej i czasem mam taką powtórkę z rozrywki co 10 minut. Nocne karmienie potrafi trwać do godziny. Mały budzi się na karmienia co 3 godziny a nad ranem to chce pić co godzinkę. Co mam zrobić, pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: Nocne obfite ulewanie 14.03.12, 12:33
      Proponuję układać dziecko w nocy tak, żeby maluch leżał nad piersią. Można go sobie ułożyć wzdłuż ciała, lub w poprzek, na brzuchu. Przerywać ssanie kilka razy w ciągu jednego karmienia.
      W pierwszym miesiącu ulewanie jest normalne. Jeśli synek dobrze rośnie, proszę nie martwić się ilością zwracanego mleka- zwykle to wygląda straszniej niż się wydaje :-).
      Gdy po wprowadzeniu proponowanych zmian nie będzie poprawy, warto skontaktować się z lekarzem.
      • jasmin30 Re: Nocne obfite ulewanie 22.03.12, 20:34
        Bardzo dziękuję, zastosowalam się do Pani rad i już jest lepiej. Nadal ulewa ale już nie takie ilości i nie tak często. Przybrał na wadze 800g (ma 5 tygodni) więc chyba nieźle. Martwi mnie jeszcze tylko to że czasami mu się nie odbija mimo że trzymam go w pionie kilkanaście minut, a potem odłożony do łóżeczka potrafi kilka razy z rzędu ulać, w nocy krztusi się tym pokarmem chociaż leży na boczku i teoretycznie wszystko powinno wypłynąć.
    • e-kasia27 Re: Nocne obfite ulewanie 23.03.12, 09:54
      Wyklucz krowę całkowicie ze swojej diety na dwa tygodnie, jeśli przestanie ulewać, będziesz miała winowajcę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka