Dodaj do ulubionych

Pogryziona pierś

24.02.13, 19:48
Witam :) Przeszukałam forum, ale nie znalazłam cudownej porady ;) Moja córka ma 16 miesięcy i po raz pierwszy mnie ugryzła w sutek. Ranka początkowo niewielka robi sie coraz większa. Trwa to juz dwa tygodnie. Od początku wietrzę pierś jak tylko się da, nie noszę biustonosza, smaruję swoim mlekiem, te zabiegi nic nie dają, ponieważ przy każdym karmieniu córka zjada strupek i wszystko sie zaczyna od nowa. Strasznie mi szkoda karmienia, chciałabym ją karmić dwa lata, ona jest typem dziecka, dla którego karmienie jest bardzo ważne. Kupiłam kapturki z medeli - córka na ich sam widok zaczęła strasznie płakać, absolutnie ich nie chce. Ból piersi jest okropny, boli cały czas, a przy karmieniu skaczę z bólu pod sufit. Czy jeśli będę karmić tylko jedna piersią - tą zdrową do czasu zagojenia tej pogryzionej - laktacja zaniknie w obu? Czy tylko w tej nieużywanej? Czy można taka laktację odbudować? Dodam, ze córka potrafi pić mleko modyfikowane, ale zdecydowanie woli pierś. Bardzo proszę o pomoc...
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Pogryziona pierś 24.02.13, 20:07
      ponieważ córka jest duża i pewnie trzeba zastosowac inne "chwyty"niż u niemowlaka,lepiej zajrzyj tu
      forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html
      • jamilka Re: Pogryziona pierś 24.02.13, 20:09
        Bardzo dziękuję :)
        • mama.rozy Re: Pogryziona pierś 24.02.13, 20:12
          miłego karmienia i szybkiego zaleczenia:)
    • rulsanka Re: Pogryziona pierś 25.02.13, 09:17
      mleko tak szybko nie zanika, trwa to nawet kilka miesięcy
      karm drugą piersią
      ja starszego syna karmiłam tylko prawą przez ponad rok
      poza tym miałam tydzień przerwy i też laktacja ok
    • malwina.okrzesik Re: Pogryziona pierś 27.02.13, 15:17
      Jeśli córeczka raz ugryzła to rana powinna się zagoić szybko.
      Jeśli nie goi się, to warto skorygować przystawianie na pewno
      Malutka ma kontakt z butelką, więc może nieświadomie uciskać brodawkę. Może da się zrezygnować z butelki. To duże dziecko, może doskonale pić z kubeczka.
      Nie gojące się rany mogą być oznaką ogólnego osłabienie. Warto zrobić morfologię kontrolnie, zastanowić się też, czy w ranę nie wdała się grzybica. Wtedy niewskazane jest zostawianie zaschniętego mleka po karmieniu bo to dobra pożywka dla grzyba.
      Zapobiegawczo, przemywać brodawkę po każdym karmieniu wodą, raz dziennie umyć ranę woda z delikatnym mydłem, spryskać Octeniseptem.
      Można też robić okłady z szałwi- zaparzyć torebkę szałwi, lekko odcisnąć i przyłożyc na chorą brodawkę na ok 15 minut
      Duże rany dobrze goją opatrunki żelowe, zakładane miedzy karmieniami
    • peepy Re: Pogryziona pierś 01.03.13, 12:34
      gdy raz mocno uryzł mnie mój 11 miesięczny synek (szły zęby kolejne), też miałam rankę z tydzień, to rozbiłam tak: karmiłam tylko zdrową piersią, tą pogryzioną smarowałam Purelanem, wietrzyłam, odciągałam trochę mleka laktatorem żeby laktacja się za bardzo nie zmniejszyła i wszystko wracało do normy, powodzenia! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka