Dodaj do ulubionych

7 miesiąc karmienie piersią a inne jedzonko

06.06.07, 09:01
Córka zaczęła siódmy miesiąc.Karmiona jest na żądanie piersią. mniejwięcej
wygląda to tak
koło 7-8 pierś
10-11 pierś
12-13 zupka
15-16 pierś
18-19 pierś
20-21 pierś
czasem prześpi do 24 jak się uda to dobrze :) i wtedy pierś
potem w nocy też średnio co dwie godziny 2-pierś
4 pierś
i tak może do rana czyli do około 6-7
średnio pierś wychodzi około9 razy z noca a czasem i więcej
mała nie używa smoczka ani nie pije z butelki herbatek ani soków. Nie ma
jeszcze zębów :)

Czy mamy które karmią dzieciaczki piersią podają jeszcze do jedzonka coś
oprócz zupy której moja córka zjada około 150 z e słoiczka.. Moja córka śpi
dwa razy czasem trzy w ciągu dnia..w miare w tych samych godzinach, jak jest
u was drogie mamy
Córka waży 8 kg.)a ile waża wasze pociechy karmione piersią
Obserwuj wątek
    • elusia22 Re: 7 miesiąc karmienie piersią a inne jedzonko 06.06.07, 09:07
      Mój synek też ma 7 miesięcy,waży 8,5 kilo a nasz dzien wygląda tak:
      6-cycuś
      8-kaszka na wodzie
      10-jakis biszkopcik lub owocek
      12-pierś i na spacerek
      śpi do 15
      16-obiadek lub zupka
      18-soczek lub deserek
      19:30 bądź 20:00-cycuś
      no iw nocy czesto potrafi sie budzić na cycusia nawet do 4 razy!!!
      I tak to sobie jest. Czasem mu czegoś nie daje jak widzę, że jest przejedzony!
      Pozdrawiam.
    • elusia22 Re: 7 miesiąc karmienie piersią a inne jedzonko 06.06.07, 09:11
      Dodając jeszcze mój mały także nie ma ząbków, używa smoczka- bo bym się
      zajeczała gdyby nie smoczek(nie nadążyłabym z produkcją mleka przez pierwszych
      6 miesięcy hehe).W dzień śpi 2 razy.I bardzo lubi nowości w jedzonku, wczoraj
      dostał swoje pierwsze pół żółteczka do zjedzenia i nawet mu smakowało. :)
      • dorotaww do elsia22 06.06.07, 09:14
        jaka kaszkę? i czy nie ksztusi się biszkoptami, moja musi mieć zupę zmiksowaną
        na ame..bo in aczej się dławi, więć je ze słoiczka bo jest bardzo zmiksowana:)
        • elusia22 Do dorotaww 06.06.07, 09:32
          Normalną kaszkę BoboVita od 4 miesiąca jadł z bananami a teraz ma z malinami i
          w sumie to na dłuzej zapycha mu żołądek i wtedy dłużej mi śpi od 8:30 do prawie
          10:00,nie ksztusi sie biszkoptami, je także chrupki kukurydziane takie długie i
          sam sobie je trzyma ja tylko patrzę aby nie "ugryzł" za dużo; no i w sumie od
          niedzieli wprowadziłam mu obiadki tez ze słoiczka,ale od 7 miesiąca z małymi
          kawałkami,bo choc nie ma zębów to jakoś się musi nauczyć gryść- nawet dziąsłami!
          W niedzielę zjadł ładnie choć pod koniec już coś go wkurzało hehe a w
          poniedziałek juz zjadł tylko 5 łyżeczek --no ale trzeba próbować.
    • kaeira Re: 7 miesiąc karmienie piersią a inne jedzonko 06.06.07, 10:14
      Wszystko zależy od tego, kiedy zaczęłaś rozszerzanie i ile dziecko zjada na
      jedno posiedzenie. Jezeli zjada już 150, to wg mnie spokojnie możesz wprowadzic
      drugi posiłek, i na poczatek ewentualnie zmniejszyć trochę porcję ma jedno
      posiedzenie. No i dawać nie tylko zupkę ze słoiczka, ale np. owoce! A dajesz juz
      jakieś białko? (np. mięso?)

Na biszkopty i tego typu rzeczy chyba jeszcze za wcześnie - najpierw dziecko
      powinno się przyzwyczaić do jedzenia innych konsystencji niezupkowych, np.
      niedokładnie rozdrobnionego puree z warzyw.

Ja rozszerzyłam dietę ok 6m1t, w tym wieku waga malej to było ok. 6800 (ok 14
      centyl). Teraz już prawie 8m2t, od dluzszego czasu są dwa posilki dziennie,
      wprowadzamy nowe produkty, a mala je coraz wiecej. Soków niet, inne płyny
      wyjatkowo (np woda przy megaupale, herbatka uspokajająca przy ząbkowaniu)
      Kaszka jest u nas tylko dodatkiem do innych potraw, zresztą wg zaleceń pediatry.
      Najważniejsze są warzywa, owoce, oraz coraz więcej potraw białkowych.
      Kaszki smakowe omijam dużym łukiem m.in. dlatego bo są słodzone, a ich smaki sa
      mniej naturalne, kaszki mleczne oczywiście w ogóle nie wchodzą w gre, bo i po
      co. Tak samo zresztą raczej unikam gotowych mixów zupek ze słoiczka, bo maja za
      dużo różnych dodatków, wolę pomieszać np. mięsko z jednoskładnikowego słoiczka
      (żadnych dodatkow) z czystą kaszką kukurydzianą i warzywkiem domowym.
      • elusia22 Re: 7 miesiąc karmienie piersią a inne jedzonko 06.06.07, 10:24
        W sumie jeżeli chodzi o biszkopty i ciasteczka-specjelne od 6 m.,to mój już
        jadał je odkąd skończył 6 miesiący i sam wyciągał ręce po więcej,więc nie
        myślę,że na biszkopta lub inne coś jest za wcześnie.Możesz spróbować i
        zobaczysz czy dziecko będzie chciało czy nie.A są to takie ciasteczka które się
        rozpływają w ustach więc mały krzywdy sobie jak narazie nie zrobił.Wiadomo,że
        trzeba patrzeć na to ile wsadza sobie do buziuli ale jeszcze nic złego się nie
        stało!
        • kaeira Re: 7 miesiąc karmienie piersią a inne jedzonko 06.06.07, 11:08
          elusia22 napisała:
          > W sumie jeżeli chodzi o biszkopty i ciasteczka-specjelne od 6 m.,to mój już
          > jadał je odkąd skończył 6 miesiący i sam wyciągał ręce po więcej,więc nie
          > myślę,że na biszkopta lub inne coś jest za wcześnie.

No tak, ale jak piszesz, miał już wtedy za sobą dwa miesiące doświadczen z
          jedzeniem.
          • elusia22 Re: 7 miesiąc karmienie piersią a inne jedzonko 06.06.07, 11:17
            A właśnie,że nieeee.Mały zaczął dostawać stałe posiłki od 6 miesiąca a pisząc o
            kaszcze chodziło mi,że taką właśni jada - przeznaczoną dla niemowląt od 4
            miesiąca - a pierwszym jego posiłkiem jaki mu wprowadziłam były deserki, potem
            dostał biszkopciki bądż chrupki(o ile chciał!) no a potem dania obiadowe!!
            • kaeira Re: 7 miesiąc karmienie piersią a inne jedzonko 06.06.07, 12:14
              elusia22 napisała:
              > A właśnie,że nieeee.Mały zaczął dostawać stałe posiłki od 6 miesiąca a pisząc o
              > kaszcze chodziło mi,że taką właśni jada - przeznaczoną dla niemowląt od 4
              > miesiąca - a pierwszym jego posiłkiem jaki mu wprowadziłam były deserki, potem
              > dostał biszkopciki bądż chrupki(o ile chciał!) no a potem dania obiadowe!!

No to jak widać i tak się sprawdza. :-)
      • zuzia_ny Re: 7 miesiąc karmienie piersią a inne jedzonko 07.06.07, 16:31
        mam te same zasady
        moja mala wlasnie skonczyla siedem miesiecy. sokow nie podaje,kaszek
        slodzonychnie podaje,kaszki mlecznych nie podaje, czasami podaje przegotowana
        wode jak jest cieplo i po to zeby uczyla sie pic z kubeczka,organiczna kaszka
        ryzowa wzbogacona w zelazo i dodaje do tego owoc albo warzywko.
        bede chciala wprowadzic miesko glownie ze zwgledu na zelazo.
        malenstwo jeszcze nie ma zabkow i nie wiem ile wazy. bedzie cos pomiedzy 8 a 9
        kilogramow.
        mala ssie piers na zyczenie. w nocy nawet trzy, cztery razy ale sa to krotkie
        karmienia (moze dwie minuty)
    • elusia22 Re: podbijam, proszę jeszcze o rady 07.06.07, 11:59
      No i co próbowałas dawać coś innego??Deserek, kaszkę itp.???Musisz spróbować a
      wtedy zobaczysz co twojej dzidzi pasuje i co chce amciać! :)
    • k.chomik Re: 7 miesiąc karmienie piersią a inne jedzonko 07.06.07, 21:01
      Witam. Moja Ania za 2 dwa dni skonczy 7 miesiecy, jej menu wyglada tak:
      jak sie obudzi ok.7.30 - 8 - piers
      kolo 9 pol sloiczka deserku, na poczatku bylo tylko jabluszko, teraz dostaje
      roznie, wszytskie jej smakuja
      kolo 11 kaszka z bananami 150 ml
      kolo 14.30 zupka ze sloiczka 150 (moich nie chce)
      kolo 18 - piers
      po kapieli kolo 20.30 kaszka z malinami i dopycha sie piersia
      oprocz tego daje jej duzo pic, ile tylko chce, czasem dotanie chrupki kukurydziane
      po ostatnim posilku budzi sie roznie, ale zazwyczaj kolo 2 w nocy, pociagnie
      troche z cycka i spi do ok. 5 , znowu cycek i spimy juz razem nawet czasem do 8
      Ale sa jeszcze nocki ze budzi sie czesciej, zauwazylam ze odkad zaczelam jej
      dawac kaszke na kolacje to troszke dluzej spi, no ale dzieci sa rozne.
      Dodam ze moja tez nie ma jeszcze zebow. w wieku 6 miesiecy wazyla jakies 8 kg, a
      teraz chyba z 8,5 kg. W ciagu dnia spi 2 lub trzy razy, ostatnia drzemka wypada
      zawsze przed 16 i trwa maksymalnie do 18 nie dluzej.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka