Dodaj do ulubionych

odżywianie 9-miesięcznego niemowlaka

12.01.09, 21:48
Witam! Jestem mamą 9-miesięcznego chłopca. Oto jego schemat żywienia:
-ok.9.00-kaszka na mleku modyfikowanym(150ml)
-ok.13.00-zupka jarzynowa
-ok.15.00-jarzynki z mięskiem (rybką)+ pół żółtka
-ok.17.00-deserek owowcowy(150g)
-ok.19.00 - kaszka na mleku modyf.(150ml)
- karmienie piersią wieczorem i w nocy.
Czy ten schemat jest prawidłowy? Synek nie przepada za kaszkami, za to chętnie
chciałby jeść to co my.Dostaje już chrupki kukurydziane, wafle ryżowe,
pieczywo.Co mogę dać mu z pokarmów dorosłych?Czy może jeść masło na chlebie,
jakiś twarożek itp?Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • basiak36 Re: odżywianie 9-miesięcznego niemowlaka 12.01.09, 22:09
      Jesli karmiony jest piersia na zadanie, tej kaszki na noc na pewno nie
      potrzebuje, szczegolnie ze dostaje juz jedna rano. Lepiej zeby na noc dziecko
      dostawalo juz tylko mleko - ja daje mojej coreczce kolacje najpozniej o 17.30
      (spac idzie o 19tej), na kolacje dostaje zawsze cos z makaronem, ryzem itp.
      Od poczatku jadla normalne jedzenie w kawalkach, sloiczki rzadko.
    • ewela38 Re: odżywianie 9-miesięcznego niemowlaka 13.01.09, 16:26
      też za tydzień moja Córcia będzie miała 9 miesięcy. U mnie wygląda to tak:
      rano pierś
      w południe zupka
      po południu jarzyny z mięsem albo rybą
      wieczorem kleik kukurydziany albo ryżowy na gęsto na moim mleku z owocami ze
      słoiczka
      do spania i w nocy pierś
      Gluten dopiero będę wprowadzać ale na chleb z masłem poczekam chyba do roku.
      Czemu nie odciągasz pokarmu tylko mleko modyfikowane. Nie lepsze na to miejsce
      mleczko mamy?
      • brzoski17 Re: odżywianie 9-miesięcznego niemowlaka 15.01.09, 19:45
        Dziękuję za odpowiedzi.Co do odciągania pokarmu, to nie ukrywam, że poszłam na
        łatwiznę. Synek dał mi nieźle w kość podczas karmienia wyłącznie piersią
        (nieustannie siedział przy piersi, jadł bardzo dużo), więc gdy zaczęła
        wprowadzać kaszki, powiedziałam "basta!" i robię je na mleku modyfikowanym.Pierś
        podaję oczywiście na żądanie, choć mam wrażenie, że synka pociągają bardzo
        różnorodne inne pokarmy i "cyca" wybiera w ostateczności.Gluten wprowadziłam
        zgodnie ze schematem po 4 miesiącu.
      • alpe Ewela38 16.01.09, 18:28
        A ile jesteś w stanie odciągnąć mleka na jednorazowe karmienie?
        Pytam, bo ja jestem w stanie wyciągnąć max 100 ml. A do kaszki należy dodać 150
        ml i jestem ciekawa czy mogła bym dodać te moje 100 a pozostałe 50 mleka
        modyfikowanego? To dopiero bedzie zmodyfikowana kaszka;)
        • brzoski17 Re: Ewela38 17.01.09, 20:15
          Ja również odciągam co najwyżej 120 ml.Nigdy nie mieszałam mleka, ale wydaje mi
          się,że można tak zrobić.
          • ewela38 Re: Ewela38 17.01.09, 21:31
            Ja tez odciągam w okolicach 100 ml a nawet czasami mniej ale jak robię kleik
            kukurydziany albo ryżowy sypie go dużo, żeby było gęste, do tego słoiczek
            owoców. Mała nie może tego przejeść. Kaszek staram się nie dawać ze względu na
            dodatek cukru i innych dziwnych rzeczy. Poza tym na gęsto kaszka jest
            zdecydowanie za słodka.
            • 2grabka Re: Ewela38 17.01.09, 23:00
              Mleko matki mozna mieszac z modyfikowanym.
              Ja probowalam robic kaszki na moim mleku ale nie ma opcji zeby zgestniala na mleku matki. Ewentualnie najpierw kaszke z woda i pozniej dodac do mleka a i tak za chwile zrobi sie "woda".
              Moj niebawem skonczy 9mcy, je odciagane mleko co jakies 3-4h i 1 lub 2 razy inne danie (sloik)+ kaszki na wodzie na gesto z owocami ze sloika.
              Staram sie przejsc na modyfikowane ale baardzo trudno. Mlodemu nie smakuje :(
            • symbolica26 Re: Ewela38 18.01.09, 12:06
              Ja mieszkam 2 łyżeczki słodkij kaszki z owocami( + łyzeczka glutenowej) z
              kliekiem ryzowem - wszystko na moim mleku i na dośc gęsto... nie jest za słodkie
              - do tego tarte jabłko żeby zaparć dziecko miało. Małej smakuje..
        • symbolica26 Re: Ewela38 18.01.09, 12:02
          Ja bym nie mieszała modyfikowanego ze swoim mlekie... jak juz to z przegotowaną
          wodą... a jezlie kaszka wydaje Ci się za wodnista to dodaj klieku ryżowego (on
          nie zawiera cukru)
          • alpe Re: odżywianie 9-miesięcznego niemowlaka 20.01.09, 14:05
            Dziękuje za podpowiedzi!!!!!

pozdrawiam!!!;)

• alpe Re: odżywianie 9-miesięcznego niemowlaka 20.01.09, 14:16
              Dziewczyny mam jeszcze jedno do Was pytanie
              Ile dziecko powinno wypijać płynów przy takim schemacie żywienia jaki napisała
              autorka tekstu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka