Dodaj do ulubionych

Pozew - pytanie techniczne

09.09.13, 13:33
Wreszcie się zebrałam i chcę jak najszybciej złożyć pozew, mam jednak kilka pytań, może banalnych ale chciałabym się upewnić:
- czy załączniki też muszę składać w 3 egzemplarzach? a jeśli tak to czy odpisy aktów urodzenia, ślubu mogą być w postaci ksero - prócz oryginałów dla sądu oczywiście?
- czy akt ślubu musi być aktualny? a jeśli tak to co jeśli złożę ten który dostałam zaraz po ślubie?
- czy wyliczając średnie wynagrodzenie z ostatnich 6 miesięcy mam brać pod uwagę także nagrody i wczasy pod gruszą?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • annakate Re: Pozew - pytanie techniczne 09.09.13, 17:57
      a o co ma być pozew? to Ci szczegółowo odpowiem
      • jmama Re: Pozew - pytanie techniczne 09.09.13, 18:01
        o rozwód (bez orzekania o winie), alimenty, powierzenie mi władzy rodzicielskiej
        • annakate Re: Pozew - pytanie techniczne 10.09.13, 00:31
          Do sądu składzasz 2 egzemplarze - jeden do akt i tu muszą byc oryginalne odpisy aktów stanu cywilnego (małżeństwa i urodzenia dziecka/dzieci), drugi komplet to odpis pozwu dla pozwanego (pamiętaj o oryginalnym podpisie) + załączniki - moga być w kserokopiach. Tak naprawdę to do kompletu dla pozwanego nie musisz dołączać odpisów aktów stanu cywilnego - okoliczności, że jesteście małżeństwem i macie dzieci raczej nie powinna być dla niego zaskakująca i wymagać dowodów. Trzeci komplet dobrze mieć dla siebie z potwierdzeniem daty złożenia w sądzie.
          Pamiętaj koniecznie o wpisaniu PESEL swojego, pozwanego i dzieci - teraz brak pesel prowadzi do zwrotu pozwu.
          Jeśli masz pieniądze - to opłata od pozwu wynosi 600 zł, można zapłacić znaczkami, w kasie sądu lub przelewem (konto znajdziesz na stronie internetowej sądu). Jeśli nie masz - zapłać ile możesz, choćby i 50 zł i złóż wniosek o częściowe zwolnienie od kosztów ( w pozostałej części). Oczywiście można uzyskać całkowite zwolnienie od kosztów, ale sądy robia to niechętnie - łatwiej uzyskać zwolnienie częściowe.J eśli będziesz się starać o zwolnienie od kosztów to muszisz dołączyć oświadczenie o stanie rodzinnym i majątkowym - możesz wypełnić w biurze podawczym lub wcześniej ściągnąć sobie ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości albo strony sądu.
          • annakate Re: Pozew - pytanie techniczne 10.09.13, 00:34
            a co do zaświadczenia o zarobkach - przeczytaj dokładnie co sąd od Ciebie będzie chciał. Jeśli zaświadczenia o zarobkach - to dajesz zarobki, jeśli o dochodach - to powinnaś ujawnić wszystkie, także nagrody, wczasy pod gruszą itp
          • oolalalaaaa3 Re: Pozew - pytanie techniczne 10.09.13, 16:50
            annakate -od kiedy funkcjonuje zapis, że w pozwie musi być podany numer PESEL?
            • calvi-nai Re: Pozew - pytanie techniczne 10.09.13, 22:21
              forum.gazeta.pl/forum/w,571,145750840,145750840,uwaga_PESEL.html
              • oolalalaaaa3 Re: Pozew - pytanie techniczne 11.09.13, 09:11
                thx, zapomniałam już o tym pościewink
    • jmama Re: Pozew - pytanie techniczne 11.09.13, 20:42
      Uff pozew złożony. Dziękuję za rady, dopisałam pesel. Zobaczymy co będzie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka