Dodaj do ulubionych

PREFERENCYJNE KREDYTY DLA SAMOTNYCH MATEK

07.02.06, 12:16
Witajcie
slyszałam w TV, że mają wejść bardzo korzystne kredyty dla matek samotnie
wychowujących dzieci, bardzo nisko oprocentowane z możliwością umorzenia
większej części odsetek. Tyczy sie to mieszkań wyłącznie nowych, max do 75 m3.
Czy ktoś o tym słyszał i wie więcej na ten temat?
Obserwuj wątek
    • virtual_moth Re: PREFERENCYJNE KREDYTY DLA SAMOTNYCH MATEK 07.02.06, 12:26
      Ja słyszałam tylko o tym, że połowa odsetek od kredytu będzie finansowana z
      budżetu przy kredytach do 100 tys i wkładzie własnym minimum 20 tys. Dotyczy to
      każdego kredytobiorcy któremu bank kredytu udzielił (zatem to, czy ktoś
      dostanie kredyt zależy od banku, tak jak do tej pory).
      • ann_mart Re: PREFERENCYJNE KREDYTY DLA SAMOTNYCH MATEK 07.02.06, 12:46
        Virtual, jak to wejdzie w zyucie to ja się tak zdziwię jak jeszcze nigdy w
        zyciu się nie zdziwiłam. Z czego te dopłaty niby będą - z tych podatków co to
        je maja obniżyć. Ja to bym chciała, żeby nie było ulg i preferencyjnych
        kredytów i dopłat do odsetek tylko niech mi nie zabierają blisko 40% (lub
        nawet ponad 40%) pensji na ZUS i podatki. Niech moje dziecko zaistnieje w
        systemie podatkowym. To ja już sobie zarobię sma.
        Wczoraj miłosciwie nam panujący premier powiedział, że średni koszt m kw
        mieszkania w Polsce, budowanego przez dewelopera wynosi 2000 zł. Średni - to
        znaczy, że są i tańsze - ciekawe gdzie, może przy wschodniej granicy. Ale o ile
        wiem ściana wschodnia nie stanowi całej Polski.
        • virtual_moth Re: PREFERENCYJNE KREDYTY DLA SAMOTNYCH MATEK 07.02.06, 12:51
          ann_mart napisała:

> Z czego te dopłaty niby będą - z tych podatków co to
          > je maja obniżyć.

Ja słyszałam, że właśnie podatki mają podwyższyć. Proste jak budowa cepa,
          prawda?

---
          Samodzielni rodzice
          • ann_mart Re: PREFERENCYJNE KREDYTY DLA SAMOTNYCH MATEK 07.02.06, 14:57
            virtual_moth napisała:

> Ja słyszałam, że właśnie podatki mają podwyższyć. Proste jak budowa cepa,
            > prawda?
            Powiem dziecku, żeby przestało jeść - musimy oszczędzać. I jeszcze znów niech
            zamrożą progi podatkowe albo najlepiej obniżą.
      • e_r_i_n Re: PREFERENCYJNE KREDYTY DLA SAMOTNYCH MATEK 07.02.06, 12:49
        Wszystko na razie w sferze planow, ale z tego, co slyszlam we wczorajszych
        wiadomosciach, nie ma limitu kwoty, jest limit metrazu (wspomniane 75 metrow),
        dotyczyc osob kupujacych pierwsze mieszkanie (malzenstw i samotnych rodzicow),
        musi to byc rynek pierwotny, a pomoc ma byc w postaci sfinansowania polowy
        odsetek + jakies mniejsze obostrzenia przy przyznaniu kredytu.
        • virtual_moth Re: PREFERENCYJNE KREDYTY DLA SAMOTNYCH MATEK 07.02.06, 12:53
          e_r_i_n napisała:

> Wszystko na razie w sferze planow, ale z tego, co slyszlam we wczorajszych
          > wiadomosciach, nie ma limitu kwoty, jest limit metrazu (wspomniane 75
          metrow),
          > dotyczyc osob kupujacych pierwsze mieszkanie (malzenstw i samotnych
          rodzicow),
          > musi to byc rynek pierwotny, a pomoc ma byc w postaci sfinansowania polowy
          > odsetek + jakies mniejsze obostrzenia przy przyznaniu kredytu.

Możliwe, słuchałam wiadomosci jednym uchem. Co do jednego jestem jednak pewna -
          o żadnych mniejszych obostrzeniach "odgórnych" mowy nie ma, choć może banki
          będą chętniej udzielały kredytu tym, którym odejdzie połowa odsetek.
          • e_r_i_n Re: PREFERENCYJNE KREDYTY DLA SAMOTNYCH MATEK 07.02.06, 12:56
            virtual_moth napisała:

> Co do jednego jestem jednak pewna - o żadnych mniejszych
            > obostrzeniach "odgórnych" mowy nie ma, choć może banki będą chętniej
            > udzielały kredytu tym, którym odejdzie połowa odsetek.

Jasne, ze rzad nie moze narzucic mniejszych obostrzen (chyba, ze beda to
            kredyty podobne do studenckich). Chociaz kto wie, co PiSowi do łbów strzeli...
        • ann_mart Re: PREFERENCYJNE KREDYTY DLA SAMOTNYCH MATEK 07.02.06, 15:02
          ależ jest limit kwoty - to metraż pomnożony przez 2000 (no chyba, ze premier
          dostanie bardziej aktualne informacje i kwota spadnie do 500 zł za m). W
          Warszawie kupisz za to aż 30 m. W Koszalinie np. 40.
          Z czego, ja się pytam, będa te dopłaty?? Nie mówiąc już o tym, że ciekawa
          jestem jak sie skłoni banki do "mniejszych obostrzeń"
          • e_r_i_n Re: PREFERENCYJNE KREDYTY DLA SAMOTNYCH MATEK 07.02.06, 15:05
            ann_mart napisała:

> ależ jest limit kwoty - to metraż pomnożony przez 2000 (no chyba, ze premier
            > dostanie bardziej aktualne informacje i kwota spadnie do 500 zł za m).

O tym wyliczeniu nie słyszałam.

A z czego sfinansuja? Z tego samego, co becikowe i sto tysiecy innych
            pomysłow uncertain.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka