Dodaj do ulubionych

Mam pytanie ..

04.05.06, 21:18
Wlasnie jestem w trakcie rozowdu i sprawy alimentacyjne , dostalam niedawno
prace i bede potrzebowac opiekunki .. jak mam przed sadem okazac ze
zatrudniam opiekunke skoro odradzacie spisanie z nia umowy ..
Obserwuj wątek
    • redtower Re: Mam pytanie .. 05.05.06, 11:25
      W czasie mojego rozwodu i ustalania alimentów Sąd nei wymagął ode mnei żadnych
      potwierdzeń na wydatki. Powiedziałam, że żłobek kosztuje tyle a tyle... i mi
      uwierzyli smile)) Myślę, że z tą opiekunką też nie będą wymagali dowodów na
      papierze... przedstawisz sytuację, że pracujesz i że musisz wynajmować
      opiekunkę... jeżeli nie przesadzisz z kwotą to myślę, że to wystarczy. A jeżeli
      nie wystarczy... to wtedy poprosisz opiekunkę o podpisanie papierka jakiegoś
      potwierdzającego że jej płącisz.. Pamiętaj że Sądu nie obchodzi czy prawidłowo
      rozliczasz się z Urzędem Skarbowym czy nie, więc tego nei musisz się obawiaćsmile
      Pozdrawiam,
      Towerek
      • natb Re: Mam pytanie .. 05.05.06, 11:41
        Ode mnie sąd też nie wymagał potwierdzeń, natomiast prawnik doradził mi
        zbieranie wszelkich paragonów, kwitków itd., chyba lepiej mieć takie papierki na
        wszelki słuczaj, sądy są różne. Ale i tak wszystko odbywa się na tzw. 'gębę',
        więc podanie, że opiekunka kosztuje zwyczajowo 5 zł za godzinę, albo 6 czy 7, a
        dzień pracy ma średnio 8 godzin - podlicz to - powinno spokojnie wystarczyć. U
        mnie jeszcze było tak, że prawnik eksa wygłaszał mowy, że to moja mama powinna
        się opiekować córką podczas mojej nieobecności, żeby ograniczyć koszty, i takie
        tam, też się lepiej na to przygotować. Powodzenia smile
        • redtower Re: Mam pytanie .. 05.05.06, 17:35
          heh... mnie na całe szczęście ostrzegł chyba nawet labomba, że nie należy mówić
          o tym, że rodzina pomaga... bo wtedy Sąd zaczyna uważać, że to obowiązek
          rodziny jest! A przecież Twoi rodzice nie muszą Tobie w niczym pomagać. Jesteś
          dorosła i powinnaś być odpowiedzialna sama za siebie i za swoje dziecko (na pół
          z ojcem dziecka)smile

Pozdrawiam,
          Towerek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka