surinam6 17.03.08, 15:36 kto ponosi koszty rozprawy jezeli pojdziemy z mężem na ugode alimentacyjna, jezeli pozew wniosłam ja,pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.nikla Re: pytanie o alimenty 17.03.08, 15:40 Ja tez wniosłam ,tez miałam ugode- płacił on. Nie wiem od czego to zależy...ALE napisałam w pozwie prośbe o obciązenie kosztami jego.... Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: pytanie o alimenty 17.03.08, 21:33 płaci przegrywający - co do zasady, czyli jesli z ugody wynika, że on ma płacic to on, ale premia jest taka, że przy ugodzie koszty sa nizsze, przyjmuje sie 1/4 kosztów zasądzanych przy takiej samej kwocie wyrokiem (bo przy ugodzie koszty są zredukowane o połowę, i z tego połowe ponosi zobowiązany, niepełnoletniego dziecka z zasady sie nie obciąża. Czyli przykładowo jeśli spisujecie ugodę na 300 zl (lub o 300 zl więcej niż do tej pory) to koszty wyniosą 300 x 12 (miesięcy - bo alimenty to świadczenie okresowe) x 5%( bo taka jest wysokość opłaty w sprawach cywilnych):4 (bo ma być do zapłacenia połowa połowy) = 45 zl Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: pytanie o alimenty 17.03.08, 23:45 > niepełnoletniego dziecka z zasady sie nie obciąża. a to bardzo ciekawe - w sprawie o obniżenie alimentów pierwsza instancja zasadziła ode mnie, jako reprezentantki ustawowej pozwanego, pokrycie części kosztów sadowych (części bo obniżenie było sporo niższe niż powód wnosił). Wniosłam apelację - także dotyczącą tej części wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: pytanie o alimenty 18.03.08, 17:12 Przy ugodzie ja zwykłam odstępować od obciążenia strony powodowej, i wiem, że taka praktyka jest przyjęta w moim okręgu, choć formalnie zakazu obciążenia kosztami w 1/4 nie ma. przy sprawach zakończonych wyrokiem koszty rozlicza sie trochę inaczej, zasada jest, że koszty ponosi przegrany; jeżeli orzeczenie jest takie, że każda ze stron w części przegrała (i jednocześnie w odwrotnej proporcji wygrała) koszty rozlicza się stosunkowo. Jest możliwość odstąpienia od obciążania kosztami sądowymi każdej ze stron, decyzja należy do sądu - ale to jest wyjątek, regułą jest stosunkowe rozdzielenie kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
tu_nia Re: pytanie o alimenty 19.03.08, 22:39 z innej beczki ale tez na temat alimentow- czy w sadzie wnoszac pozew trzeba zalaczac rachunki na jedzenie, oplaty typu prad,gaz, ogrzewanie, czy wystarczy wyliczeie kosztow w tabelkach? Odpowiedz Link Zgłoś