Dodaj do ulubionych

pytanie o alimenty

17.03.08, 15:36
kto ponosi koszty rozprawy jezeli pojdziemy z mężem na ugode
alimentacyjna, jezeli pozew wniosłam ja,pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • m.nikla Re: pytanie o alimenty 17.03.08, 15:40
      Ja tez wniosłam ,tez miałam ugode- płacił on. Nie wiem od czego to zależy...ALE
      napisałam w pozwie prośbe o obciązenie kosztami jego....
      • annakate Re: pytanie o alimenty 17.03.08, 21:33
        płaci przegrywający - co do zasady, czyli jesli z ugody wynika, że on ma płacic
        to on, ale premia jest taka, że przy ugodzie koszty sa nizsze, przyjmuje sie
        1/4 kosztów zasądzanych przy takiej samej kwocie wyrokiem (bo przy ugodzie
        koszty są zredukowane o połowę, i z tego połowe ponosi zobowiązany,
        niepełnoletniego dziecka z zasady sie nie obciąża.
        Czyli przykładowo jeśli spisujecie ugodę na 300 zl (lub o 300 zl więcej niż do
        tej pory) to koszty wyniosą 300 x 12 (miesięcy - bo alimenty to świadczenie
        okresowe) x 5%( bo taka jest wysokość opłaty w sprawach cywilnych):4 (bo ma być
        do zapłacenia połowa połowy) = 45 zl
        • chalsia Re: pytanie o alimenty 17.03.08, 23:45
          > niepełnoletniego dziecka z zasady sie nie obciąża.

a to bardzo ciekawe - w sprawie o obniżenie alimentów pierwsza instancja
          zasadziła ode mnie, jako reprezentantki ustawowej pozwanego, pokrycie części
          kosztów sadowych (części bo obniżenie było sporo niższe niż powód wnosił).
          Wniosłam apelację - także dotyczącą tej części wyroku.
          • annakate Re: pytanie o alimenty 18.03.08, 17:05
          • annakate Re: pytanie o alimenty 18.03.08, 17:12
            Przy ugodzie ja zwykłam odstępować od obciążenia strony powodowej, i wiem, że
            taka praktyka jest przyjęta w moim okręgu, choć formalnie zakazu obciążenia
            kosztami w 1/4 nie ma.
            przy sprawach zakończonych wyrokiem koszty rozlicza sie trochę inaczej, zasada
            jest, że koszty ponosi przegrany; jeżeli orzeczenie jest takie, że każda ze
            stron w części przegrała (i jednocześnie w odwrotnej proporcji wygrała) koszty
            rozlicza się stosunkowo. Jest możliwość odstąpienia od obciążania kosztami
            sądowymi każdej ze stron, decyzja należy do sądu - ale to jest wyjątek, regułą
            jest stosunkowe rozdzielenie kosztów.
            • tu_nia Re: pytanie o alimenty 19.03.08, 22:39
              z innej beczki ale tez na temat alimentow- czy w sadzie wnoszac pozew trzeba
              zalaczac rachunki na jedzenie, oplaty typu prad,gaz, ogrzewanie, czy wystarczy
              wyliczeie kosztow w tabelkach?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka