Dodaj do ulubionych

samotna matka w taksówce

03.10.10, 19:59
Jestem samotną matką, nie mam samochodu. Czasami jednakże muszę się udać w odległe rejony miasta z moją 10-miesięczną córeczką. Dzwonię wtedy po taksówkę. Problem się zaczął kiedy córka wyrosła z fotelika "z rączką" - waży nieco ponad 9kg. Do tej pory wpinałam ją w pasy taksówki w tym foteliku, teraz muszę kupić większy fotelik. Jaki? Dodam, że nie jestem atletą i ostatnio noszenie córki+foteliku (Maxi Cosi City) wymagało wysiłku. Co kupić, żeby zejść z 2.piętra, donieść córkę do taxi i tym pojazdem dowieźć ją bezpiecznie na miejsce?
Obserwuj wątek
    • mamasi Re: samotna matka w taksówce 03.10.10, 20:04
      ja nigdy nie brałam do taksówki fotelika, jeździłam tej firmy kóra posiada foteliki na stanie. Dowiedz się czy u was jakas firma nie oferuje taksówek z fotelikami, wtedy dzwoniąc po taką taksówkę uprzedzasz wcześniej że potrzebujesz fotelik
    • mamusiaigorka Re: samotna matka w taksówce 03.10.10, 20:06
      Dowiedz się, czy w Twoim mieście nie ma taksówek z fotelikami.
    • pollla Re: samotna matka w taksówce 03.10.10, 21:27
      Takiego dużego fotelika, chyba nie dasz rady ciągnąć za sobą sad A jak jeszcze jesteś sama i musisz nieść dziecko i zakładam, jakąś torbę to będzie Ci trudno. Pozostaje Ci więc taksówka z fotelikiem. W Warszawie znalazłam tylko jedną korporację, której kierowca może udostępnić fotelik (w dodatku swój prywatny). Niestety dopłaty są od 20-30 złotych.
      Swoją drogą ktoś powinien się tym zająć. Taka usługa powinna być powszechnie dostępna oraz bezpłatna.
    • easy_martolina84 Re: samotna matka w taksówce 04.10.10, 07:44
      Zamowic taxi z fotelikiem.
      • morelee Re: samotna matka w taksówce 04.10.10, 11:45
        Problem w tym że foteliki w taxi to max styropianowe siedziska, nie dla 10ms dziecka.
        • memphis90 Re: samotna matka w taksówce 04.10.10, 13:55
          Nieprawda, sa taksowki z fotelikami dla kazdej grupy wagowej.
          • magdafront Re: samotna matka w taksówce 04.10.10, 15:21
            Ja obdzwonilam kilka firm taksowkarskich (mieszkam w Krakowie) i dowiedzialam sie ze wozenie w taksowce dziecka w foteliku nie jest obowiazkowe wiec nie maja. Jak ktos wie ktora firma ma foteliki to bede wdzieczna za informacje, ja niestety nie znalazlam...
          • morelee Re: samotna matka w taksówce 05.10.10, 09:39
            memphis90 napisała:

> Nieprawda, sa taksowki z fotelikami dla kazdej grupy wagowej.

Sama jeszcze takiej taksówki nie spotkałam. Nie bardzo wierzę że w taksówce są przynajmniej 2 foteliki - rzadko bywa choćby siedzisko.

• bluemka78 Re: samotna matka w taksówce 04.10.10, 11:33
      Ja nie jestem samotna matka i niby mam samochod, ale czasami trzeba samej z blizniakami gdzies pojechac i wtedy mam ten sam problem. Dlatego mam foteliki, ktore jednoczesnie moga byc montowane na stelazu wozka, by nie nosic fotelikow z dziecmi. Z domu wyjezdzam wozkiem, jade do auta, wpinam foteliki do auta, a stelaz skladam. No i na miejscu znowu rozkladam stelaz i wpinam foteliki, by jechac wozkiem, a nie nosic. Moje foteliki sa dla dzieci do wagi 13kg wiec jak przekrocza ta wage to pewnie juz beda dreptac smile
    • camel_3d Re: samotna matka w taksówce 04.10.10, 11:56
      nie wiem, jak w PL, ale w Niemczech, dzwoniac po taksowke mozesz powiedziec, ze masz male dziecko i musi byc fotelik, wtedy podsylaja taksowe z fotelikiem.. moze tez tak w PL?
    • czarna.czajka Re: samotna matka w taksówce 04.10.10, 13:04
      Tylko nie dostrzegacie tego co napisała Tristianna, że córka wyrosła z fotelika 0-13, przecież nie musi przekroczyć wagi żeby fotelik był za mały, wystarczy wzrost.
      W korporacjach (w Warszawie) dysponują tylko początkowymi fotelikami. Może znajdziecie jakiś wyjątek, ale taką odpowiedź dostałam od wszystkich z którymi rozmawiałam.

Zapytaj najlepiej na forum forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
    • tristianna Re: samotna matka w taksówce 04.10.10, 19:58
      Dziękuję za odpowiedzi.
      Jak już napisała ^magdafront, w każdej firmie taksówkarskiej powiedziano mi, że wg prawa w taxi nie potrzeba fotelika. Potraktowano mnie raczej jak rozhisteryzowaną mamuśkę, więc dyskusja nie wchodziła w grę sad
      (cóż, skoro w jednej z taksówek zamówionych nie było w ogóle pasów na fotelach pasażerów, więc mogłam sobie z moim fotelikiem...)
      Wychodzi na to, że albo ryzyko, albo wszędzie z wózkiem. Ryzykować nie zamierzam.
      A swoją drogą, co za durne prawo!!!!!!!!
      • carinica011 Re: samotna matka w taksówce 05.10.10, 10:40
        często jeżdżę taksówkami z dzieckiem i zawsze informuję, że będe jechała z dzieckiem w wieku np 2 lat i potrzebuję fotelika. raz zdarzyło mi się, że przyjechała taksówka z kołyską w ramach fotelika (miesiąc temu) i pan się tłumaczył, ze mu powiedzieli na infolinii, że dziecko waży 12 kg a ten fotelik jest do 13 więc wziął zlecenie smile nie miałam wyboru, pojechałam zapinając młoda w pasy.
        faktycznie w taksówkach nie ma obowiązku przewożenia dziecka w foteliku, jednak ma się to zmienić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka