03.01.11, 17:42
jednak mam problem od kiedy mozna nosić nosidełka chusty?? chciałabym zacząć szykować wyprawkę i nie wiem co z tymi rzeczami??
Obserwuj wątek
    • joasia_44 Re: hej 03.01.11, 23:23
      Zależy jaka chusta, jak mam taką że od urodzenia bo dziecko lezy jakby w poprzek na brzuchu lekko skulone, główka porządnie przytrzymana. A swoją drogą pierwsze dziecko nie lubiło tam leżeć i ciągle ryczało a z drugim mi się po prostu nie chce, na spacer i tak nie wyjdę teraz z tą chustą bo zimno a potem i to i tak wolę wsadzić w wózek bo się w wózku więcej mieści. Pozdrawiam
    • semi-dolce Re: hej 04.01.11, 22:40
      Chusta długa - tkana lub elastyczna - od urodzenia. Mei tai i nosidła ergonomiczne od około 6 miesiąca, choć niektóre maja napisane, że od urodzenia ze specjalna wkladka.
    • vivi22 Re: hej 04.01.11, 22:50
      siemanko.
      Ja zaryzykuję trochę, bo wydaje mi się, że zostanę zaraz zrównana z ziemią...
      Uważam, że nie powinno się nosić dzieci w chustach i kilku ortopedów, u których byłam z Emilką, też tak mówią...
      Od razu napiszę, że tak jak są zwolennicy to są i przeciwnicy. Proszę mnie nie przekonywać. Moja dziecko nie było i nie będzie w chuście noszone.

https://www.suwaczki.com/tickers/ug37gu1rsjfixunx.png

• m_laczynska Re: hej 05.01.11, 00:44
        Ja się spotkałam z opinią, że nie może być noszone od urodzenia dziecko z bardzo wyraźną asymetrią, wyraźna dysplazją stawów biodrowych - ale takie kwiatki już neonatolog w szpitalu wyłapuje.
        • bluemka78 Re: hej 05.01.11, 09:07
          Z dysplazja na pewno, ale tez wczesniaki i dzieci, u ktorych rozwoj stawow biodrowych jeszcze trwa, nie widac dobrze panewki na usg, a to przewaznie wiaze sie z tym, ze jednak od urodzenia nie powinno sie chustowac. To teoretycznie, a w praktyce wiele dzieci jest noszonych i rozwijaja sie prawidlowo, ale na wszelki wypadek lepiej wiedziec. Ja pewnie bym nosila, bo wygodnie, wszedzie sie pojdzie, z wozkiem trudniej spacerowac, bo tylko chodniki wchodza w gre i w miare plaski teren, ale dwojki sie nie da wiec samo sie rozwiazalo smile
      • pancia-jancia Re: hej 05.01.11, 07:04
        mnie też chusty nie przekonują wcale. nie wyobrażam sobie robić czegoś w kuchni np. z dzieckiem w chuście albo na spacerze w zimie ślisko z dzieckiem w chuście, w wózku bezpieczniejsze nawet jeśli mam zaspy pokonywać. zresztą mój nie domaga się noszenia tak blisko ciała - chyba że przez ramię to lubi no i do usypiania. wydaje mi się że jest mu za gorąco jak mam go przy ciele mimo że lekko go ubieram, woli leżeć sobie byle z nim gadać i zwracać uwagę. Taka chusta to może fajna okazjonalnie - np. na plażę - tam gdzie wózek nie pojedzie
    • rulsanka Re: hej 05.01.11, 21:54
      Polecam chustę wiązaną elastyczną, można nosić od początku, łatwo się ją wiąże. Nie daj się wrobić w kupienie torby na dziecko, w którym leży się jak w kołysce.
    • budzik11 Re: hej 07.01.11, 18:53
      Nosiłam od 8 doby życia w chuście długiej tkanej, w pozycji 2x.
      Nie wiem, o jakie nosidełko pytasz, jeśli cos w stylu popularnych Chicco, Babybjornów czy innych Woamrów - to najlepiej wcale. Jeśli chodzi o miekkie nosidła (ergonomiczne czy azjatyckie) - to od kiedy dziecko siedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka