Dodaj do ulubionych

Temperatura u niemowlaka

12.01.11, 14:43
Dziewczyny,
moja miesięczna córeczka dzisiaj jakby taka niespokojna, je często ale jakby mniej (mm zawsze 100 ml, dzisiaj 70-80 ml, choć to jest norma, waży 4 kg). Czoło cieplejsze od policzków, mierzę termometrem do czoła i do skroni i wychodzi mi 37, 37,3. Czy powinnam się obawiać że to gorączka? Jest też możliwe, że przegrzałam tej nocy dziecko, tatuś ją okrył i aż główka jej się cała spociła sad
Obserwuj wątek
    • titerlitury Re: Temperatura u niemowlaka 12.01.11, 14:51
      O poważnym stanie u niemowlaka mówimy od 38,5 w górę. Dzieci mają nieznacznie wyższa temeperaturę niz osoba dorosła. Takie 37 z groszami nie powinno być powodem do paniki. Jesli rzeczywiście widzisz, że z dzieckiem zaczyna się coś dziać, to obserwuj mała uważnie. Ale tak, jak to może być początek infekcji, tak może też być wynikiem owego przegrzania. Daj jej trochę czasu. Warto pamietac, że temperaturę ciała najlepiej mierzyć około 11 przed południem i około 18 wieczorem - wtedy ma najwyższą wartość. I nie ufałabym nadmiernie termometrom "czołowym". Spóbuj małej zmierzyć temperaturę zwykłym termometrem pod pachą, lub w odbycie, wyniki będą dokładniejsze. Ale trzeba zapoznać się z zastosowaniem termometru: jeśli jest przystosowany do pomiaru na skórze (pod pachą), to nalezy pół stopnia odjąć mierząc w jamach ciała (usta, odbyt). jeśli termometr przeznaczony jest do pomiaru w jamach ciała, to przy pomiarze pod pachą odejmujemy 5 kresek.
    • green-koala111 Re: Temperatura u niemowlaka 12.01.11, 14:52
      Nie musisz sie obawic. Takie male dziecko nei ma jeszcze zdolnsci utrzymania temperatury 36,6. Dlatego do 38 to norma, powyzej juz mozna cos podejrzewac.
      • memphis90 Re: Temperatura u niemowlaka 12.01.11, 22:49
        Takie male dziecko nei ma jeszcze zdolnsci utrzymania te
        > mperatury 36,6.
        Dorosły też nie ma... Norma to 36.6 +/- 1 stopień. A sama temperatura rózna jest w róznych punktach ciała, inna na skórze, inna w brzuchu, inna w mózgu.
    • ruda_wydra Re: Temperatura u niemowlaka 12.01.11, 15:20
      Właśnie pytałam o to wczoraj pediatrę. Powiedziała, że normalna temperatura niemowlaka to około 37,5 stopnia. Dopiero powyżej 38 można mówić o podwyższonej temperaturze/gorączce.
    • memphis90 Re: Temperatura u niemowlaka 12.01.11, 22:50
      Pewnie się spociła.
      • annie_laurie_starr Re: Temperatura u niemowlaka 14.01.11, 20:07
        Kochana, ja przez jakis czas mialam obsesje mierzenia temperatury i bardzo czesto wychodzilo mojemu dwumiesiecznemu wtedy dziecku 37,2 lub 37,3 pod paszka. Konsultowalam z pediatra - stwierdzila, ze nie jest to powod do niepokoju i wazniejsze jest zachowanie dziecka.

Jesli zas chodzi o ten termometr-skanner na czolo to 37.3 to jest w zasadzie norma. To, ze dzidzia je mniej, ale za to czescej to tez nie jest nic zlego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka