07.03.11, 16:30
moja coreczka skaczyla 10tygodni,zawsze robila kupki po pare razy dziennie potem po 2 x dziennie a teraz od 3 tygodni wcale bez czopka glicerynowego.bylam u pediatry raz i kazala mi zmienic diete i podawac czopka co 8 dni jesli kupka sie nie pojawi tak robilam i kupka zawsze byla zmienilam diete kazala mi jesc wiecej blonnika.przed wczoraj podalam jej wiecej niz pol czopka i nie zrobila kupki wcale ,dzisiaj bylam z nia znow u pediatry i kazala mi podac calego i wypisala mi skierowanie do poradni chirurgicznej dla dzieci a po chwili zmienila zdanie bo mowila ze dlugo sie czeka i wypisala skierowanie do szpitala ktory znajduje sie 100 km od mojego miasta sadmoj maz w pracuje od 7 do 19 wieczorem nie moze sie urwac bo straci prace.nie wiem co robic dalam jej nie dawnoo jakies30min temu tego calego czopka i zrobila z trudem piekna kupke taka marchewkowa,bez zadnego sluzu ,gladka , i taka zadka jak zmiksowane marchewki troszke zadsza.pediatra mi jeszcze powiedziala ze to moze cos wrodzonego i jesli wyjdzie na badaniach ze to wrodzone moze czekac ja operacja sadsadsadsad Pomoznie moze ktos z was mial taka sytyuacje i jakis normalny lekarz mowi co innego.Dodam ze ona zawsze jej macala ten brzuszek i mowila nawet dzisiaj ze nie jes wypelniony wyglada normalnie,a mala jest pogodna nie meczy sie smieje sie !
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: kupka 07.03.11, 17:06
      Magda, moi obaj synowie od skończenia 2 miesiąca życia do momentu rozszerzania diety robili kupy raz na dwa tygodnie. Nie podawałam żadnych czopków, bo nie mieli z tego powodu żadnych problemów. Dziecko na piersi ma prawo trawić bezresztkowo! Zmień pediatrę!!! Tzn. obserwuj, czy na pewno wszystko ok - zachowanie małej, przyrosty wagi itd. Jeśli tak, to wyluzuj. Rekord mojego syna to 18 dni bez kupy - potem wyszła zupełni rzadka i bez trudu.
    • elwijj Re: kupka 07.03.11, 17:36
      Jesli dałaś malutkiej czopka wcześniej i nic po nim nie zrobiła no to raczej nie miała czego zrobić, tzn wchlania twój pokarm bez reszty. Skoro dziecku to nie przeszkadza to nie wiem czego tu się czepiać. Moja też robi raz na jakiś czas kupke. Raz tylko był problem bo zjadłam przez weekend paczkę suszonych moreli i zamiast raz na tydzień to mi robiła 4 razy dziennie... i to takie wodniste. To była dopiero jazdasmile Po tym zdarzeniu wolę jak robi kupki raz na kilka dnismile) Wątpię zeby tu chirurg był potrzebny. A może zrób jej usg brzuszka jesli chcesz sie uspokoić??
      • magdasssss Re: kupka 07.03.11, 17:45
        chcialam jej zrobic usg a pediatra mi powiedziala ze nic na usg nie wyjdzie,niunia przybiera na wadze prawidlowo.a gdzie moge jej zrobic to usg? musze miec skierowanie?
        • elwijj Re: kupka 07.03.11, 17:52
          wiesz co, idź najpierw do innego pediatry, bo mi się wydaje że inny pediatra powinien cie uspokoić. nie wiem czy nie będzie widać na usg?? Ale co ma zrobić chirurg takiemu dziecku?? wytłumaczył Ci lekarz?? moim zdaniem to jak najbardziej normalne ze Twoje dziecko tak robi kupy. Jak juz robi to mają też normalną konsystencję. gdyby było coś z jej jelitkami to chyba kupka nie wyglądałaby normalnie?? wiesz nie jestem lekarzem, ale my jako mamy znamy swoje dziecko najlepiej i czasami lepiej wiemy czy cos jest nie tak czy nie. Ja bym poszła szybko do innej lekarki,może ktos z twoich znajomych ma dobrego pediatre?? weź namiar i idx nawet prywatnie.
          • elwijj ps. 07.03.11, 17:53
            na usg musisz miec skierowanie, chyba ze chcesz iść prywatnie to nie potrzeba
            • magdasssss Re: ps. 07.03.11, 18:48
              chce isc prywatnie na to usg to gdzie mam sie zglosic?
              • elwijj Re: ps. 07.03.11, 19:15
                w każdej prywatnej klinice raczej można zrobić, jeśli chcesz iść prywatnie to chyba wszedzie mozna
    • posh_emka Re: kupka 07.03.11, 19:35
      Jeśli karmisz tylko piersią to dziecko może robić kupkę raz na dwa tygodnie i żadne podawanie czopków nie jest potrzebne.
      • magdasssss Re: kupka 07.03.11, 23:32
        ALE ONA WCZESNIEJ NIE ROBILA KUPKI DLUZEJ NIZ 2 TYGODNIE
    • mia_siochi Re: kupka 08.03.11, 09:20
      Wyjaśnijcie mi, co ciągle tego nie łapię:
      skoro dziecko ma zaparcia, to dlaczego matka ma jeść błonnik?
    • kaeira Re: kupka 08.03.11, 11:00
      magdasssss napisała:
      > ALE ONA WCZESNIEJ NIE ROBILA KUPKI DLUZEJ NIZ 2 TYGODNIE

A ile razy tak się zdarzyło? I ile dokładnie dni to było? Jakie było zachowanie dziecka w tym czasie? Jak wyglądała kupka po tej dłuższej przerwie?
      • magdasssss Re: kupka 08.03.11, 23:04
        kaeira napisała:

> magdasssss napisała:
        > > ALE ONA WCZESNIEJ NIE ROBILA KUPKI DLUZEJ NIZ 2 TYGODNIE
        >
        > A ile razy tak się zdarzyło? I ile dokładnie dni to było? Jakie było zachowanie
        > dziecka w tym czasie? Jak wyglądała kupka po tej dłuższej przerwie?
        > napisze ze szczegolami ,wiec 1 dzien nie zrobila kupki i zadzwonilam do lekarza i powiedzial zeby dac jej czopek glicerynowy wiec dalam bo nie widzialam ze dziecko karmione piersia moze nie robic kupki przez kilka dni i poszlam do tego lekarzainnego pediatry prywatnie bo moja byla na urlopie i rzepisal jej debridat stosuje go do dzic i delicol ,13 lutego zrobila sama ostania kupke 15 lutego podalam jej czopka i zrobila ,potem podalam jej czopka 25 lutego tez zrobila i dwa dni temu podalam wiecej niz pol i nie zrobila po wizycie u pediatry dalam jej calego czopka (7marca) i zrobila kupke sliczna marchewkowa bez zadnego sluzu gladka ,ale czopek caly wylecial.zawsze nad ranem sie prezy jak zrobie jej masaz to pierdzi tylko i po 15min ustepuje i zasypia.tak to wyglada
    • magdasssss Re: kupka 08.03.11, 23:40
      hura!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zrobila kupe teraz jak ja karmilam ,tylko ze teraz musztardowa i sluz byl taki ale jak dotknelam i rozmazalam to jak by taka kupa a nie sluz! big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

Boze kochany kamien z serca mi spadl!
      • magdasssss Re: kupka 08.03.11, 23:41
        magdasssss napisała:

> hura!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zrobila kupe teraz jak ja karmilam ,tylko ze teraz musz
        > tardowa i sluz byl taki ale jak dotknelam i rozmazalam to jak by taka kupa a ni
        > e sluz! big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        >
        > Boze kochany kamien z serca mi spadl!
        Dodam ze bez zadnego czopka big_grinbig_grin
        • magdasssss Re: kupka 08.03.11, 23:41
          a i dodam ze wczoraj dalam jej 100ml mleka w proszku big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka