Dodaj do ulubionych

jak podać mleko krowie

08.03.11, 11:49
prawie roczne dziecko ma chęć wypic czasem mleko dla cielaków zamiast mm wink
no i pytanie jakie są Wasze propozycje podania takiego mleka? tzn ma byc nie czyste tylko z "czymś" ...
z tego co się orientuję to moze byc w butelce, z kubka i łyżeczką czyli na każdy sposób
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: jak podać mleko krowie 08.03.11, 11:52
      Ja dawałam z kakao.
    • wanielka Re: jak podać mleko krowie 08.03.11, 13:56
      ja daję czyste, bez dodatków, no chyba, że robię z niego zupę mleczną wink
      młody pije z butelki, tak jak mm.
    • monia76 Re: jak podać mleko krowie 08.03.11, 14:02
      moje dziecko nie pije mm, mleko krowie pije z lovi 360 lub zwyklego kubeczka. uwielbia.
      • lenka0901 Re: jak podać mleko krowie 08.03.11, 14:30
        Dolaczam sie do pytania. Jeszcze mojej malej krowiego mleka nie podalam i chcialabym wiedziec czy dajecie mleko swieze czy pasteryzowane? Jesli pasteryzowane to czy je jeszcze dodatkowo przegotujecie? Mala ma ponad rok i daje jej rano i na wieczor modyfikowane no ale czasem cos innego na odmiane nie byloby takie zle.
        • matysiaczek.0 Re: jak podać mleko krowie 08.03.11, 14:43
          z tego co sie pytałam tu i tam (czyt: pediatra, dietetyk, inne mamy w realu), w tym wieku można podać dziecku mleko krowie, ale tylko pasteryzowane, nie UHT i nawet nie homogenizowane ani świeże ...ale sama wiesz jak to w życiu realnym jest: może zupełnie różnic się od forumowego smile
          • anettchen2306 Re: jak podać mleko krowie 08.03.11, 21:44
            ... UHT to tez mleko pasteryzowane ...
            Kazde zagotowane mleko to mleko pasteryzowane.
            Homogenizacja to zaden proces chemiczny, to przepuszczenie mleka przez malenkie dysze celem rozbicia czasteczek tluszczu ... Dzieki homogenizacji mleko ma bardziej jednolity aksamitny smak. Homogenizcja nia ma zadnego wplywu na wartosci odzywcze. Podnosi wylacznie walory smakowe.
            • matysiaczek.0 Re: jak podać mleko krowie 09.03.11, 05:43
              no wiesz z tego co mozna poczytac, posłuchać i pogooglać to jest różnica pomiędzy uht i pasteryzacją, i ma to wydaje mi się ogromne znaczenie...

nie upieram się jednak...pewnie jeden czort: i tak kopyta wyrosną
    • posh_emka A po co ? 08.03.11, 14:25
      jw.
      • matysiaczek.0 Re: A po co ? 08.03.11, 14:28
        1. żeby emka miała zagwozdkę
        2. bo dziecko lubi do snu ciepłe wypić, tak jak i matka zreszta też
        3. bo sojowe śmierdzi i jeszcze bardziej zmodyfikowane od mm jest
        4. bo jest smaczne pod każdą postacią: z ryżem, makaronem, kakao, zmiksowane z owocami
        5. bo jest tańsze od mm

czegos jeszcze nie rozumiesz?
        • lenka0901 Re: A po co ? 08.03.11, 14:31
          smile
        • posh_emka Ja nie rozumiem ? 08.03.11, 21:02
          Ty wyraźnie nie rozumiesz, że mleko krowie dostosowane jest do potrzeb cieląt,a nie niemowlaków. Chyba,że twój niemowlak ma rogi i kopyta to ok- podawaj mu mleko krowie żeby mu lepiej rosły.

fajnamama.pl/mleko-krowie-nie-jest-dla-niemowlat/
          • anettchen2306 Re: Ja nie rozumiem ? 08.03.11, 21:38
            ... a ty wiesz, ze jajka sa przystosowane do potrzeb kury i jej sposobu rozmnazania sie? Rezygnujesz z jajek, gdyz sluza one TYLKO celom rozrodczym tegoz ptaka?
            A wiesz, ze za polska zachodnia granica podawanie posilkow na pelnotlustym mleku krowim dietetycy dzieciecy zalecaja JUZ od 6 mca zycia? A spoleczenstwo tam znacznie bardziej zamozne i na mm nikt nie skapi ...
            Owszem, nie zaleca sie mleka jako GLOWNEGO PODSTAWOWEGO napoju niemowlecia.
            O czym mamy w Polsce nagminnie zapominaja smile
            I tylko chyba w Pl padaja pytania, jak przyrzadzic kaszke, budyn, nalesniki, placuszki, kluseczki na mleku modyfikowanym ...
            Podac ci niemieckie stony z przepisami na potrawy dla niemowlat (bylam sama na kursie zdrowego gotowania dla niemowlat i malych dzieci z naszej kasy chorych ... przepisy ukladal dietetyk niemowlecy)? Szoku doznasz i u kazdego niemieckiego dziecka bedziesz rogow wypatrywac i dziwic sie, ze przy takim jadlospisie jeszcze mu nie wyrosly ...
            I jakos dzieciom tak karmionym rogi nie wyrastaja ... kopyt tez nie zauwazylam smile
            Chyba, ze ty siedzac na tym wsiowym podworku i czytajac gazety pelne reklam naprawde nosa nie wysciubiasz, by poznac to, co lezy nieco dalej ...
            • monikaaleksandra Re: Ja nie rozumiem ? 10.03.11, 01:19
              Oj, kobieto. Żaden ssak w przyrodzie nie podaje swojemu potomstwu mleka innego ssaka, ponieważ jest ono dla niego po prostu nieodpowiednie. Żaden też nie popija takiego mleka w wieku dorosłym, to już kompletne kuriozum. Naprawdę uważasz, że jesteśmy mądrzejsi od zwierząt?
              Natomiast wiele ssaków odżywia się jajami, np. ptakow, żółwi. Co gorsze - nawet jajami zapłodnionymi, z pisklakiem. Ludzie też - jedząc baluty smile big_grin
              Ludzie tak się zmodyfikowali razem ze swoim sztucznym mlekiem, że zapomnieli, skąd pochodzą.
              Mleko krowie nie jest smaczne, jest obrzydliwe, na sam jego zapach zbiera mnie na wymioty. Mleko sojowe sama robię teraz w specjanym urządzeniu i powiem szczerze nigdy mi niczym nie śmierdziało. W ogóle niczym nie pachnie. Jest lekkostrawne, delikatne i bardzo zdrowe, jak to pokarm roślinny.
              Jest natomiast drogie. Mleko krowie jest tanie o dlatego matki traktują je jako kulinarną "zapchajdziurę".
              • anettchen2306 Re: Ja nie rozumiem ? 10.03.11, 07:14
                Ty, a wiesz, ze w innych bardziej cywilizowanych krajach jakies pare let temu wycofano absolutnie wszystkie sojowe dodatki z mieszanek dla dzieci i preparaty z soja mozna kupic dziecku wylacznie na recepte??? Gratuluje pomyslu ...
                Potem sie moze zaczniesz zastanawiac, skad u twojego dziecka oznaki przyspieszonego dojrzewania plciowego. Slyszalas kiedys o fitohormonach? Mleko sojowe powinno sie podawac TYLKO w skrajnych przypadkach, gdy dziecko absolutnie nie toleruje zadnego innego bialka pochodzenia zwierzecego! A juz na pewno nie wolno tego robic na wlasna reke.
                Poczytaj czy mleko sojowe jest naprawde tak zdrowe jak uwazasz (tak uwazano dziesiatki lat temu). Kilka lat temu u kobiet w okresie menopauzy zalecano wlasnie preparaty sojowe. Dzisiaj stanowczo sie taka kuracje odradza - zgadnij dlaczego. Wiedza poszla od tego czasu nieco do przodu, moze wlasnie dlatego, ze rozumku czlowiek ma ciut wiecej od szympansa ... O krowie i cielakach nie wspominajac. Chociaz jakbym sie tak bardziej zastanowila, to niektorzy faktycznie nabrali cielecego rozumu smile
                Mleko krowie jest smaczne, miliardy ludzi na swiecie je spozywaja smile
              • aretahebanowska Re: Ja nie rozumiem ? 10.03.11, 09:09
                Są ssaki, które jedzą zleżałą, gnijącą padlinę, są ssaki, które jedzą świeżo upolowane jeszcze drgające mięso, są ssaki, które wysysają krew, jedzą muchomory, trawę. Ba, są ssaki, które jedzą własną kupę. Monikoaleksandro - JEDZMY KUPĘ!!!!! To przecież naturalne.
          • matysiaczek.0 Re: Ja nie rozumiem ? 09.03.11, 05:38
            boziu...któż to śmiał Pani się przeciwstawic???? jakis matysiaczek?

a cóz kochana moja mozesz zaproponować dziecku zamiast mleka dla cieląt?

mm co produkowane jest z w/w mleka? czy moze mleko ze zmodyfikowanej genetycznie soi?

a może nic? czyli szklankę wody ciepłej na noc dziecku? czy herbatkę bez cukru bo zęby wypadna?

kefiru, jogurtu, maślanki też nie pijesz???? serów nie jadasz? przecież zeby wyprodukować powyższe człowiek musi wziąć do ręki "mleko krowie dostosowane do potrzeb cieląt" i przetworzyć je....i cokolwiek z tego wyjdzie, nadal bazą jest i było mleko krowie....a może w procesie produkcji mleko pozbywa się tych strasznych właściwości powodujących porost rogów i kopyt????

aaaaa!! to wszystko jasne
            • posh_emka Re: Ja nie rozumiem ? 10.03.11, 19:14
              Poczytaj sobie najpierw jak jest to mm produkowane z mleka krowiego, a dopiero potem się wymądrzaj.
              Jak widać dla ciebie jest nie jasne.
              • anettchen2306 Re: Ja nie rozumiem ? 10.03.11, 19:26
                2 lata temu, niemiecki Ökotest wzial pod lupe wlasnie mleka modyfikowane: od poczatkowych, poprzez preparaty mlekozastepcze az do mieszanek typu junior.
                Rezuölat?
                Tylko jedno mleko (poczatkowe, typu pre) dostalo najwyzsza opinie DOBRA.
                Pozostale dostateczna lub nawet mierna ...
                Jezeli w De jest taka jakosc, to az strach pomyslec, co w mm jest w Pl ...
                Glowny zarzut to zbyt wysoka kalorycznosc, przekraczajaca 3-4 krotnie normy zawartosc zelaza, zbyt duze dawki wit D, ogolem "przewitaminizowanie" mieszanek
                Nie moglam sie jednak w testach doszukac miernej oceny mleka krowiego w kartonie wink
        • zawszeolga111 Re: A po co ? 09.03.11, 07:25
          do trzeciego roku zycia nie podaje sie innego jak mm,dawno juz o tym mowiono jakies osiem lat temu.
          • matysiaczek.0 Re: A po co ? 09.03.11, 08:01
            i nadal się o tym mówi ... mowy te są sponsorowane i napędzane prze koncerny produkujące mm, opłacane są "badania", komentarze pediatrów, artykuły "naukowe", nawet takie wpisy jak Twój ...
            • anettchen2306 Re: A po co ? 09.03.11, 08:13
              ... a najlepsze w tym wszystkim jest to, ze koncerny te podpieraja sie opinia pediatrow, a tymczasem Polskie Towarzystwo Pediatryczne zaleca podawanie malym dzieciom (a male dziecko to dziecko w wieku od roku do lat trzech) pelnotlustego mleka krowiego (kto nie wierzy niech przeczyta biuletyny PTP, ukazuja sie regularnie, sa poparte ZAWSZE badaniami).
              Tak samo, jak oslawiony "pediatra" na stronie kultowych juz na tym forum Danonkow oglasza, ze "jako produkt fermentacji mlecznej" danonki polecane sa dla dzieci powyzej 3 roku zycia ...
              Kurde, a wszelakie schematy zywieniowe i pediatrzy (bez cudzyslowia) zalecaja wprowadzenie produktow "fermentacji mlecznej" w okolicach 10-11 mca zycia smile
              Nie wierzycie? Poczatajcie sobie same ...
            • posh_emka Re: A po co ? 10.03.11, 19:15
              Rozumiem,że masz swoją krowę i nie kupujesz mleka krowiego produkowanego przez inne koncerny- a to ok.
      • monia76 Re: A po co ? 08.03.11, 14:57
        z tego samego powodu, z którego dziecku podaje się jabłko, marchewkę, kurczaka czy wodę. nie rozumiem co Cię tak dziwi.
        • vanilla4 Re: A po co ? 08.03.11, 15:10
          big_grin
        • matysiaczek.0 Re: A po co ? 08.03.11, 15:11
          ja wiem co dziwi

są na forum wyznawczynie teorii podpartej niezbitymi dowodami i rzetelnymi badaniami, ze mleko krowie w kartonach czy butelkach dostepne w sklepach, to obok mleka krowiego nawet nie stały, że więcej tam złego niz dobrego, że lepiej dostarczać dziecku wapń w innej postaci (zresztą owo mleko wapnia nie zawiera), czyli jogurty, maślanki, kefiry, sery - no te to oczywiście z prawdziwego mleka są i mają co trzeba i w ogóle....

co mnie śmieszy jeszcze bardziej, to to, ze niektóre mamy poją dzieci swe mlekami sojowymi, czyli wyprodukowanymi z soi modyfikowanej genetycznie (innej u nas nie ma uncertain )jednocześnie krzycząc, ze ich dzieci cielakami nie są i mleka od krowy pic nie będą...
          • lenka0901 Re: A po co ? 08.03.11, 15:25
            Racja! A ja tylko wiem ze za dziecka jezdzilismy na wczasy w gory i od gospodarza dostawalam dziennie szklanke jeszcze cieplego krowiego mleka! I zyje! A w dzisiejszych czasach to nawet podobno kotom wode sie daje bo im mleko szkodzi...
            • anettchen2306 Re: A po co ? 08.03.11, 16:11
              Moja corka dokad skonczyla 11 mcy pije mleko krowie, 3,% kartonowe z krotka data waznosci (lodowkowe). Ma sie swietnie, przejscie na krowie bylo dla niej i mnie wybawieniem: poprawil sie zdecydowanie apetyt, skonczyly notoryczne zaparcia ...
              A pila zwyczajnie, zaczynala od butli ze smokiem (z butli zrezygnowala w wieku 2 lat, zabki ma piekne, zero prochnicy, wady zgryzu tez sie nie nabyla ...), potem przeszla na kubek i tak pije w tej chwili. Podgrzewam lekko w mikrofali, robie jej nieco piankowate przy pomocy spieniacza do mleka i pije smile Czasem merda sobie w tym cieplym mleku czekoladowym lizakiem (wlasnie jest sezon na czekoladowe zajaczki) i produkuje w ten sposob "kakao" smile
              Ale najbardziej lubi najzwyklejsze mleko, lekko cieple. Kasza na mleku ujdzie tylko jedna, manna - nie lubila nigdy zadnych papek, budyniow itp. Ryz na mleku (taki specjalny wlasnie do gotowania na mleku) z musem jablkowym czy mrozonymi owocami jagodowymi tez wcina ...
              • kurczerumiane Re: A po co ? 08.03.11, 21:59
                o mleku krowim juz sie na tym forum wypowiadalam, i nie zamierzam sie powtarzac. Kazdy robi jak uwaza. Ale! Ale po pierwsze, to chyba ty dziewczyno ze wsi jestes, jesli nie zdolalas nabyc wlasciwych informacji na ten temat! Po drugie, przygrzewanie mleka dla malego dziecka w mikrofali jest juz ciemniactwem do entej potegi! Rece opadaja.... A ludzie mysla, ze jak ktos nos z PL wystawi, to nabierze szerszych horyzontow ! Ha, to dopiero mylne stwierdzenia.
                • anettchen2306 Re: A po co ? 09.03.11, 07:39
                  ... jest zasadnicza roznica miedzy podgrzaniem mleka do 20 stopni (temp. pokojowej) w mikrofali a jego zagotowaniem ...
                  Czy ty tez jestes z tych, ktore uwazaja, ze po podgrzaniu w mikrofali jedzenie jest "napromieniowane" i dziecko zacznie nagle swiecic w ciemnosciach ...
                  Dziwne, bo takim sposobem nawet mleko na oddzialach noworodkowych podgrzewaja ... Tak, toz to ciemniactwo do potegi n-tej panuje na tychze odzialach, zaiste ...
                  Wez moze pierwszy lepszy sloiczek z zywnoscia dla dzieci i sprawdz sposob podgrzewania (d jego zawartosci (np. z zawartoscia miesa, bo zdaje sie, ze o podgrzewanie bialka w mikrofali ci chodzi) zanim cos napiszesz ...
                • anettchen2306 Re: A po co ? 09.03.11, 07:46
                  Ach, no i wytlumacz mi prosze roznice, dlaczego diete dziecka NALEZY zaczac wzbogacac o produkty mleczne (z mleka krowiego) typu ser, twarog, jagurt od srednio 10 m zycia a 250 ml mleka w czystej postaci temu samemu dziecko z pewnoscia (Twoim zdaniem) zaszkodzi?
                  To zalecenie Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego, gdzie tez wszyscy "ciemni" oraz "ze wsi" ... smile
                  Od 6 mca zycia, wg znanych mi schematow zywieniowych niemowlat MOZNA jak najbardziej przygotowywac posilki na bazie mleka krowiego, pelnotlustego w ilosci ok 180-200 ml dziennie, gdyz z taka iloscia organizm niemowlecia z latwoscia sobie poradzi, bez szkody dla jego nerek, przewodu pokarmowego (jezeli nie jest obarczone skaza bialkowa lub nietolerancja laktozy) i komorek mozgowych ...
                  • bluemka78 Re: A po co ? 11.03.11, 15:27
                    A powiem wiecej moje maja skaze bialkowa stwierdzona dawno temu, udalo sie juz przejsc z mieszanek mlekozastepczych na mm ha i wcinaja codziennie na deser po jednym danonku, nie ma zadnych problemow brzuszkowych czy innych. Maslo jakos wiekszosc wprowadza, a tez pochodzi z mleka. Zreszta o czym tu dyskutowac.
                • aretahebanowska Re: A po co ? 09.03.11, 11:34
                  > Ale po pierwsze, to chyba ty dziewczyno ze wsi jes
                  > tes, jesli nie zdolalas nabyc wlasciwych informacji na ten temat!
                  Masz coś do ludzi mieszkających na wsi? To miało być obraźliwe?

Po drugie, pr
                  > zygrzewanie mleka dla malego dziecka w mikrofali jest juz ciemniactwem do entej
                  > potegi!
                  ??????

> Rece opadaja....
                  Właśnie.
            • posh_emka Re: A po co ? 08.03.11, 21:05
              No i na dodatek pewnie rodzice nie wozili cię w foteliku samochodowych. Wow !!!! Popatrz i żyjesz- idź więc tą samą drogą i swojego dzieciaka też bez fotelika w samochód wsadzaj. Mało tego- podeprzyj się argumentem innej forumki "że taniej" - przecież dobry fotelik sporo kosztuje.
              • anakkena Re: A po co ? 08.03.11, 22:53
                Pojechałaś z tym porównaniem smile To się nazywa "demagogia".
              • matysiaczek.0 Re: A po co ? 09.03.11, 06:00
                no tu to pojechałaś.....trafiłas w samo sedno dylematów związanych z krowim mlekiem...i to cudne słowo "PEWNIE"
          • monikaaleksandra Re: A po co ? 10.03.11, 01:27
            Kobieto, 99% procent zywności, kórą jesz, jest modyfikowane genetycznie - zboża, warzywa - od kilkudziesięciu lat w laboratoriach pracuje się nad poprawą jakości roslin i ich "wydajnością", właśnie przez modyfikacje genetyczne. Hybrydami genetycznymi są np. pomidory koktajlowe, truskawki wysokopienne, melony, marchew kartotka (takiej marchwi jeszcze 20 lat temi nie było, została sztucznie stworzona jako genetyczny mutant).
            Sama truskawka też jest modyfikacją genetyczną, powstała wiele lat temu jako mutant poziomki leśnej big_grin
            Najpierw poczytaj trochę kobiecino, więcej niż masz na ulotkach reklamowych z Tesco.
            Mleko sojowe Alpro jest produkowane z soi niemodyfikowanej genetycznie i ma specjalne certyfikaty. Kosztuje 12-14 zł za litr, Ty masz za to z pięć kartonów krowiego żarcia. Dlatego właśnie nigdy nie będzeisz kupować mleka Alpro, bo Cię na niego prawdopodobnie nie stać.
            • anettchen2306 Re: A po co ? 10.03.11, 07:19
              A ty "kobieto" zrozum, ze w mleku sojowym zupelnie nie chodzi o soje zmodyfikowana genetycznie ... I mleko sojowe nie jest tak zdrowe, odzywcze i hiper-super jak TY uwazasz (oraz producenci je produkujacy). Poczataj na temat spozywania mleka sojowego regularnie przez dzieci. Moze sie zastanowisz, zanim cos nastepnym razem "chlapniesz" o modyfikowaniu ... lekarze pediatrzy, lekarze onkolodzy maja o soji jak najgorsze mniemanie.
              • matysiaczek.0 Re: A po co ? 10.03.11, 07:25
                ale o co Tobie chodzi, bo teraz to zgubiłam się totalnie w drzewku, nie mam pojęcia pod kim się podpięłaś i do kogo pijesz...
              • matysiaczek.0 Re: A po co ? 11.03.11, 05:57
                aaa!! wszystko jasne, sory, ja tej paniusi po prostu nie widzę, wygasiłam jakis czas temu...i dzięki Bogu że to zrobiłam...

po komentarzach innych domyślam się że nic sie nie zmieniło: robactwo dalej mózg wyjada
            • lalabamba Re: A po co ? 10.03.11, 09:51
              Moniko Aleksandro, tak czytam te Twoje wypowiedzi, a zwłaszcza tą, którą komentuję, i myślę, że nie jest z Tobą wszystko w porządku... Pełno agresji, zbyt wysokiego mniemania o sobie i pewności siebie - głównie to widać w Twoich postach... Wystarczy chyba na forum raz się wypowiedzieć, "ja nie daję mleka od krowy bo jest be, za to soja jest super i nią poję dzieci" i wszyscy Cię zrozumieją. Nie musisz porównywać innych dzieci do cielaczków, naprawdę... Wszyscy sobie zdają sprawę, że Twoja prawda to najświętsza prawda a i tak zrobią swoje, gwarantuję. Nie piekl się tak okrutnie. Złość piękności szkodzi. A co do mleka, to ja bym polegała na doświadczeniu ludzkiej rasy - pijemy mleko od wieków, kiedyś na wsiach mleko było niesamowitym rarytasem. Dzisiejsza medycyna i nauka o żywieniu to jedna wielka sinusoida - raz to jest dobre, raz niedobre. I skąd wiedzieć jaka jest prawda? My się na mleku krowim wychowaliśmy, na jego przetworach, dietetycy mleko polecają. Nie jest ono bynajmniej trucizną. Być może mleko sojowe też nie jest, nie przeczę. Ja bym wolała dać swojemu dziecku mleko od krowy (oczywiście jak już osiągnie odpowiedni wiek - póki co ma 7 miesięcy i karmię piersią) niż mleko od krowy modyfikowane, proszek 10 razy droższy od mleka z którego jest robiony. Jest takie hasło : Pij mleko (od krowy), będziesz wielkiwink Pozdrawiamsmile
              • monikaaleksandra Pij mleko będziesz kaleką 10.03.11, 18:25
                Nie jestem wegetarianką, ale nabiału nie spożywam.
                www.wegetarianie.pl/Article1099.html
                • elwijj Re: Pij mleko będziesz kaleką 10.03.11, 19:28
                  A jak uzupełniasz wapń w swojej diecie??
                  • anettchen2306 Re: Pij mleko będziesz kaleką 10.03.11, 19:41
                    Zgaduje: lyka suplementy?
                    Bo tak robi wiekszosc wegetarian i wegan.
                    Owszem, zaraz odpowie, ze wapn jest tez w warzywach (np. brokul, kapustne, produkty z pelnego przemialu), jednak ilosc tego wapnia w nich nie jest powalajaca. Jest jeszcze mozliwosc picia litrami wody mineralnej z duza zawartoscia wapnia ...
                    • siisiiii Re: Pij mleko będziesz kaleką 10.03.11, 21:08
                      pije własne mlekowink
                      • anettchen2306 Re: Pij mleko będziesz kaleką 11.03.11, 07:48
                        ... zdziwic, by mnie nie zdziwilo wink
                        Pisala, ze robi sobie sojowe ... o ktorym lekarze maja ostatnio jak najgorsze zdanie (zawartosc estrogenow nie ma z genetyczna modyfikacja soji niec wspolnego). A jedna szklaneczka takiego "mleczka" zawiera tyle estrogenow roslinnych co 3 tableteki antykoncepcyjne syntetycznego estrogenu.
                  • monikaaleksandra Re: Pij mleko będziesz kaleką 10.03.11, 20:32
                    Jem sporo sardynek z ośćmi. Do tego 3 kapsułki calperos 1000 dziennie. Mam dobre wyniki fosforazy i densytometrii. Nie spozywam nabiału od dziecka. POtem trochę hjadlam, szczególnie przed 1 ciążą.
                    Ja też mam Kalinkę, ma już prawie 5 lat big_grin
                    • monikaaleksandra Re: Pij mleko będziesz kaleką 10.03.11, 20:33
                      sorry za błędy, mała nie może spać big_grin
                      • elwijj Re: Pij mleko będziesz kaleką 10.03.11, 20:40
                        Każdy ma swoje poglądy na zywienie, ja np jem nabiał i jest on podstawą mojej diety, nie zamierzam odstawiać....Gratuluje Kalinkismile
                • anettchen2306 Re: Pij mleko będziesz kaleką 10.03.11, 19:36
                  No popatrz, popatrz ... To tysiace i miliony ludzi (o ile nie miliardy) przecza tej teorii smile
                  Jakos nie widze na ulicach setek kalek.
                  Moja babcia pila glownie mleko, odzywiala sie glownie nabialem (miala gospodarstwo "mleczne"). Dozyla w doskonalej formi fizycznej i psychicznej 99 lat. Zmarlo jej sie rok temu. Druga babcia tak samo, ma 87 lat i swietnie na swoj wiek wyglada.
        • posh_emka Re: A po co ? 08.03.11, 21:03
          Kolejna niedoinformowana. No i nie przyrównuj warzyw i owoców do mleka krowiego.
          • aretahebanowska Re: A po co ? 08.03.11, 21:41
            A dlaczego? Też jakby jedzenie.
            • anettchen2306 Re: A po co ? 08.03.11, 21:47
              ... zaraz odpowie, ze owszem ale dla cielat ...
              Wiec czlowiek nie powinien konsumowac mleka w ogole (choc robi to od tysiecy lat), wyrzec sie jajek (komorki rozrodcze kury zostawmy tez lepiej kurom) ...
              • monikaaleksandra Re: A po co ? 10.03.11, 01:30
                Nieprawda, wiele ssaków zjada jaja - to w przyrodzie naturalne, więc jest to pokarm właściwy dla ssaka.
          • matysiaczek.0 Re: A po co ? 09.03.11, 06:04
            najważniejsze że ty jesteś doinformowana...i ponownie nie rozumiesz...

tu nie ma mowy o porównaniu....i nadal nie wiesz po co pije się mleko krowie?? poczytaj wyzej
    • mruwa9 Re: jak podać mleko krowie 08.03.11, 15:31
      jesli ma ochote pic, to niech pije z kubka, choc PRAWIE roczne jest raczej jeszcze za mlode na zwykle, krowie mleko. Ja bym nie psula dziecka, uczac picia dosladzanych przetworow, typu kakao, po co na starcie uzalezniac mlode od cukru? A zamiast zwyklego mleka krowiego mozesz dac przeciez jogurt, twarozek, serek, koktajl owocowy, kefir. A do picia woda smile
      • a_lex Re: jak podać mleko krowie 10.03.11, 22:50
        mruwa9 napisała:

>. Ja bym nie psula dziecka, uczac picia dos
        > ladzanych przetworow, typu kakao, po co na starcie uzalezniac mlode od cukru?

a skąd cukier w kakao? smile
    • thorgalla Re: jak podać mleko krowie 08.03.11, 15:34
      Moje dziecię pije mleko z kartonu "czyste" (lekko podgrzewane) w bidonie.
      Od czasu do czasu gęstą kaszę mannę.

Pije od 8 miesięcy i jeszcze nie muczy wink
      • skromna85 Re: jak podać mleko krowie 08.03.11, 22:43
        Swoją drogą słyszałam że mm jest i tak robione z mleka krowiego więc w czym problem?
        Ja akurat zamierzam jak najdłużej [2-3r.ż. małej] karmić małą moim mlekiem - tym bardziej że po 8 mies nadal mam go dużo...

Ale jak już sama zrezygnuje mi z mojego mleka wcześniej/później zacznę jej podawać zwykłe mleko - tylko zastanawiam się czy tłuste czy troszkę odtłuszczone - tzn rozwodnione.
        Ale chyba po prostu to które będzie pod ręką big_grin

Mi moja znajoma pediatra powiedziała co do jogurtów dla małej - daję jej danonki, bo akurat ja sama je lubię... - że od tych dla niemowląt różnią sie tym ze przeszły dodatkowe badania i mają etykietkę od 6-9 mies... równie dobrze tą etykietkę mozna by przekleic każdemu innemu jogurtowi i dać podobną cene... [a roznica w cenie jest znaczna]
        4 danonki - 2,99
        4 jogurty [nie pamietam od ktorego mies one były] - 10,99 big_grin
    • kj-78 Re: jak podać mleko krowie 09.03.11, 14:04
      Ja podalam kolo roku w niekapku (moja nigdy nie pila z butlu). Latem zimne, zima wolala cieple (z mikrofali oczywiscie smile ). Nie rozumiem po co truc dziecko jakims sztucznym badziewiem w proszku, jakim niewatpliwie (przy jego wszystkich zaletach dla niemowlat) jest mm, jesli mozna dac mu troche normalnego mleka. Rozumiem niemowlakom, ale moj roczniak jadl juz wiekszosc obiadow razem z nami, wiec dlaczego mialby nie napic sie mleka?
      • monikaaleksandra Re: jak podać mleko krowie 10.03.11, 01:32
        Bo nie jest cielakiem tylko człowiekiem. I ma tylko 1 żołądek, a nie czepiec, księgi, żwacz i trawieniec.
        • elwijj Re: jak podać mleko krowie 10.03.11, 09:43
          Ostatnio w pytaniu na sniadanie na dwójce wypowiadała się pediatra na ten temat. Powiedziała ze z dostępnych produktów tj mleka sojowego, ryżowego i krowiego, najlepsze dla dziecka jest krowie ponieważ zawiera jakis aminokwas który jest dla człowieka niezbędny i w pozostałyc napojach go nie ma. Także krowie mlekao nie tylko dla cieląt!!
          • posh_emka Re: jak podać mleko krowie 10.03.11, 19:09
            Ja ostatnio przeczytałam wypowiedź pediatry,z e KP tylko do roku i co ?
            • elwijj Re: jak podać mleko krowie 10.03.11, 19:23
              No tak, najlepiej nie słuchac pediatrów, nie wiedzą co mówią i ich wiedza ma się nijak do rzeczywistości...
          • poli07 Re: jak podać mleko krowie 11.03.11, 12:16
            elwijj napisała:

> Ostatnio w pytaniu na sniadanie na dwójce wypowiadała się pediatra na ten temat
            > . Powiedziała ze z dostępnych produktów tj mleka sojowego, ryżowego i krowiego,
            > najlepsze dla dziecka jest krowie ponieważ zawiera jakis aminokwas który jest
            > dla człowieka niezbędny i w pozostałyc napojach go nie ma. Także krowie mlekao
            > nie tylko dla cieląt!!

Coz rozumiem, ze w mleku ludzkim nie wystepuje ten aminokwas , tylko w osławionym mleku krowim ?? Dziwne, ze natura skonstruowała nas w tej sposob, ze musimy pic mleko z innego ssaka ?? To jest czysta durnota ! Ludzie powinni pic mleko ludzkie, a krowy krowie. Dlaczego jest to az tak trudno zrozumiec ? Przeciez to jest logiczne .... ale coz po tylu latach prania mózgu ludziom przez koncerny, ciezko zmienic zakodowane informacje na dysku wink
            • matysiaczek.0 Re: jak podać mleko krowie 11.03.11, 12:43
              podpowiedz mi proszę, skąd mam brać ludzkie mleko dla moich dzieci? i dla siebie i dla małżona też bo lubimy?
              • ona1983.10 Re: jak podać mleko krowie 11.03.11, 13:09
                Mysle, ze powinnać karmic non stop tzn no dzieci wiadomo z piersi najlepiej dwoje w jednym czasie - mąz jak dzieci pojda spac tez moze podoic troszeczkesmile - a Ty no coz mozesz laktatorem odciagać chyba, że masz spory biust to moze dasz jakos rade......... Jestes ssakiem i tylko ze swojego gatunku powinnas pic mleko ! ( big_grin ) - może któras z Twoich kolezanek ma zapas mleka, jak nie to ja moge podeslac ale mrozone (wersja na lato lodowa smile ) - jak cos daj znac na prive smile - słuchaj juz tak na powaznie ja tam nie wiem kiedy dokladnie mozna dawac dziecku mleko krowie, ale jak masz ochote i przekonanie ze juz to nie sluchaj innych. Powiem tak mam 2 rodzenstwa - ja cyca "widzialam" 2 tyg, siostra 6 tyg, a moj najmlodszy brat grubo ponad 2 lata - i wiesz kto mial zawsze najlepsza odpornosc o dziwo JA (od malego nie chorowalam - niestety nawet na dzieciece choroby), szybko zaczelam mowic itp - za to moj brat totalny cycoholik od zawsze chorowal i choruje do dzis. Ostatnio rozmwialam z moja mama wlasnie o karmieniu czy KP czy butelka i kobieta ktora nas wychowala powiedziala ze sie nie upiera ani przy tym ani przy tym bo ona jakis super wlasciwosci swojego mleka nie zauwazyla... wiec niech kazdy robi co uwaza za sluszne smile
            • elwijj Re: jak podać mleko krowie 11.03.11, 14:15
              No tak... moja babcia ofiarą prania mózgu przez koncern dystrybutorów mleka krowiego... niesamowita. Ludzie od lat pija krowie mleko i nic im nie jest. Wole zaufać wypowiedzi specjalisty od zywienia niż takim poglądom jak twoje, ale oczywiście jesli nie chcesz pic mleka to nie pij. Twoja sprawasmile Pozdrawiam
        • bluemka78 Re: jak podać mleko krowie 11.03.11, 16:17
          Bzdura, jak sie nie znasz to nie wypisuj farmazonow.
          Krowa ma jeden zoladek czterodzielny: zwacz, czepiec, ksiegi - przedzoladek oraz trawieniec.
          Tylko nie bardzo rozumiem co to ma wspolnego z mlekiem. Chyba nie sadzisz ze cielak potrzebuje az tak skomplikowanego zoladka do strawienia mleka. Krowa jest przezuwaczem i stad taki zoladek, zreszta u cielaka niedojrzaly i dopiero przystosowujacy sie do przyjecia innych pokarmow niz mleko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka