waran.pl 16.03.11, 15:21 CZy może któraś z Was oddawała kał niemowlaka na badanie ogólne? Czy są jakieś specjalne pojemniczki dla maluchów? Nie wyobrażam sobie tego pobierania. Mała robi rzadkie kupki, prawie całe wsiąkają w pampersa. Mam wydłubywać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bolga7 Re: Kał do badania 16.03.11, 16:19 Oddałam na pasożyty , lambie i grzyba. Czekam na wyniki tych ostatnich. Chyba warto zrobić bo dwóm koleżankom wyszedł jakiś grzybek (tzn ich dzieciom) a niczego nie podejrzewały, badanie zasugerowano przy przyjęciu do żłobka. Pojemnik zwykły, tzn normalny na kał jak dla dorosłych, tam jest taka szpatułka, co do wydłubywania nie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Kał do badania 16.03.11, 20:48 jak corka miala jakis miesiac czy maks 6 tygodni to robila takie wlasnie plynne piersiowo-mleczne kupy. ta szpatulka dobra rzecz - skrobalam po troszku z pampersa, troche lapalam w locie!!! trzymalam pojemnik pare godzin w lodowce i dodawalam po trochu zeby uzbierac jakas logiczna ilosc. oj pamietam to zbieranie plynnej kupy... jak dobrze ze moje dziecko juz takie duze jest ale ja wtedy przezywalam te kupy Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Kał do badania 16.03.11, 20:49 aha. 3 dnia zbieractwa opatentowalam sposob: podklad do przewijania kaldlam strona sliska do gory, na to nakarmione dziecko i czekalam jak kupa poszla to dziecko na przewijak, a kupa z podkladu zlana do kubeczka. ale na posiew to tak nie mozna, bo niesterylnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś