Dodaj do ulubionych

główka w jedną stronę

04.05.04, 13:53
witam
wczoraj była u nas mama i zauważyła, że mała ma ciągle główkę odwróconą tylko
w prawo i mamy coś z tym zrobić bo jej tak zostanie. Najpierw potraktowaliśmy
to tak jak inne "dobre" rady mamy ale zaczęliśmy się przyglądać i faktycznie.
Mała jak leży ma główkę odwróconą w prawo jak jest na rękach to samo.
próbowaliśmy ją zainteresować czymś aby odwróciła głowę ale odwracała tylko
trochę, nigdy do końca. Zuzia ma dwa miesiące, zresztą dzisiaj je kończy. Co
to może być? Za tydzień idę do lekarza na kontrolę ale może powinnam iść
natychmiast.
pozdrawiam
Gosia
Obserwuj wątek
    • gonia1000 Re: główka w jedną stronę 04.05.04, 14:03
      Witaj! Mój synek miał dokładnie tak samo!Głównie miał główke w prawa stronę. I
      również zauważyła to moja mama. Dostałam nawet skierowanie do neurologa, ale
      badania nie wykazały nieprawidłowości.Lekarz kazał nam jednak zmuszac małego do
      odwracania główki w obie strony, gdyż może to grozic krętem szyjnym-czy cos
      takiego, wtedy dziecko narazone jest na bolesne masaże. Pracowalismy więc nad
      tym, np. układalismy malucha lewym bokiem do światła aby odwracał w lewo
      główke, z lewej strony wieszalismy zabawki.A pod prawy bok podkładalismy
      zwiniętą pieluszkę.Do 5 miesiąca sie unormowało. Myślę, że lekarz Wam powie to
      samo.
    • solka11 Re: główka w jedną stronę 04.05.04, 14:23
      U nas tak samo. Ortopeda zalecił terapię ułożeniową- tzn. pilnować, by układała
      główkę w drugą stronę. A schorzenie, z którym taka "jednostronność" jest
      związana w formie zaawansowanej, to kręcz szyi.
      Pozdrawiamy
      • mmarcel Re: główka w jedną stronę 04.05.04, 14:29
        Hej!
        Mój synek tez tak miał-byłam na wizycie w 3tyg.życia o okazało się ,ze to
        kręcz.Im prędzej się wykryje tym lepiej.Teraz ma 14mies. i ciągle jeszcze go
        rehabilitujemy-choć teraz to już tylko profilaktyka. POZDRAWIAM i życzę zdrowia
        OLA
    • maksiu103 Re: główka w jedną stronę 04.05.04, 14:59
      Mój pediatra też stwierdził że dziecko trzyma główkę w jedną stronę(kręcz
      szyi).Zaczęłam się zastanawiać dlaczego i zauważyłam że poprostu częściej
      przystawiam go do prawej piersi i on się przyzwyczaił.Dostaliśmy skierowanie na
      masaze ale nie skorzystaliśmy bo wszystko wróciło do normu gdy zaczęłam go
      częściej przystawiać do drugiej piersi.Odwróciliśmy też łóżeczko tak aby gdy
      się zbliżamy,odwracało główkę w tą "chorą" stronę.W naszym przypadku były to
      tylko złe nawyki...Ale najlepiej zwrócić się do lekarza a samemu też się
      zastanowić np.jak układa Pani dziecko ,z której strony dziecko Panią widzi
      najczęściej.
    • murlik Re: główka w jedną stronę 04.05.04, 16:48
      Popros lekarza o skierowanie na rehabilitacje.Po takich cwiczeniach napewno
      będzie poprawa.Jednak nie zwlekaj z tym długo bo maluch odkształci sobie główki
      i potem długo będziesz czekała aby sie wyrównały boki.Dla takich maluchów sa
      krótkie terminy w osrodkach.Mozesz prywatnie zapisac na cwiczenia ale to już
      koszty.Ok 10 spotkań pomaga .
    • ajlon Re: główka w jedną stronę 04.05.04, 21:20
      Moja córeczka też tak trzymała główkę, nawet miała przez to krzywą czaszkę.
      Szczerze mówiąc zbagatelizowałam sprawę teraz widzę że niesłusznie. Choć na
      szczęście wszystko dobrze się skończyło. Jak zaczęła się wiercić to wszystko
      się unormowało i teraz (ma 1,5 roku) czaszka jest ładna.
    • erinaceus Re: główka w jedną stronę 04.05.04, 22:36
      Moja córcia też była jednostronna. Najpierw poprzestawialiśmy wszystko w domu,
      by zmusić ją do patrzenia w drugą stronę. Wałka do spania nie podkładaliśmy, bo
      na tym etapie to dziecko będzie się raczej do niego przytulało policzkiem, a
      nie przekręcało w druga stronę. Córcia była uparta, i jak miała 3 mies. to pani
      pediatra skierowała nas na rehabilitację. chodzimy juz 4 mies, 2 razy w tyg i
      jest naprawde kolosalna poprawa. Same ćwiczenia na miejscu nie są może nawet
      tak wazne, jak codzienne obchodzenie sie z mala - tego wszystkiego nauczyła
      nas rehabilitantka: jak nosić, trzymać, kąpać, karmić. Prawie wszystko
      robilismy źle, bo człowiek nie zdaje sobie sprawy, jak te czynności są istotne
      i jak moga pomóc, gdy sie je wykonuje właściwie. Oprócz tego dostaliśmy zestaw
      mniej skomplikowanych ćwiczen do domu.
      Dodam tylko, ze pani pediatra w przychodni rejonowej nas olała, mówiąc, ze jest
      żle i zaproponowała tylko ten nieszczęsny walek (rehabilitantka zabroniła),
      dopiero znbajoma pediatra dała nam namiary na centrum rehabilitacyjne, a tam
      się nami super zajęli.
      Mam nadzieje, ze u Was tez się wszystko wyrówna, pozdrawiam,
      Aga
      • ewa2233 Re: główka w jedną stronę 05.05.04, 08:12
        Mój synek też tak miał!
        Pomogło:
        - położenie się w drugą stronę łóżka (nogi tam gdzie do tej pory głowasmile
        Na początku było trudno, ale po kilku nocach mały ssał już bez nerwów,
        że karmię "w drugą stronę".
        - odwracanie dziecka, pokazywanie różnych przedmiotów, zagadywanie
        z tej drugiej strony.
        - ortopeda poradził nam podkładanie pod prześcieradło woreczka z solą,
        by dziecko nie odwracało główki w "niepoorządaną " stronę.
        - odwracanie główki leżącego dziecka po kilka razy, "ręcznie"smile-jako ćwiczenie.

Wydawało się na początku, że to wszystko nic nie da, ale teraz nie ma śladu,
        po dawnych nawykach!
        Pozdrowienia!
        Ewa
        • tabelka32 Re: główka w jedną stronę 06.05.04, 14:26
          Ja zauważyłam już w szpitalu i spytałam pediatrę, ale ona to zbagtelizowała.
          Gdzieś w okolicach miesiąca przeczytałam w jakiejś dziecięcej gazecie o kręczu
          szyjnym, jeszcze tego samego dnia poszliśmy do lekarza. Skierowanie na badania
          do ośrodka rehabilitacji, tam diagnoza: silny kręcz szyjny. Trzy miesiące
          masaży i ćwiczeń, i kołnierz rehabilitacyjny, który można było zdejmować tylko
          do mycia i w razie odparzeń. A było gorące lato.
          Dzisiaj nie ma śladu po kręczu, tylko główka trochę asymetryczna, ale to tylko
          ja widzę, włoski to zakrywają.
          Iwona
      • lemar1975 Re: główka w jedną stronę 10.05.04, 11:48
        Mamy podobny problem z dwumiesięcznym maluszkiem, czy mogę prosić o namiary na
        dobrego ortopedę lub odpowiednią przychodnię; jestem z Warszawy
        z góry dziekuję
        Ewa
    • texus Proponuję nie nosić dziecka na ramieniu tylko... 07.05.04, 02:33
      tyłem do siebie. Mojej Werci pomogło. Po 2 dniach wszystko wróciło do normy.
      Koniecznie też pilnować aby dziecko nie spało wciąż na tym samym boku.
    • pelaga Re: główka w jedną stronę 07.05.04, 17:54
      Witam!
      Moj syn mial krecz szyjny. Niestety nie mielismy szczescia i po poltorarocznej
      rehabilitacji skonczylo sie to u nas zabiegiem, a potem gipsem sad
      Radze wiec problem potraktowac powaznie i udac sie dobrego ortopedy.
      Zyczac szybkiego wyleczenia dzieciatka
      Pozdrawiam
      Agnieszka
    • szpiczak Re: główka w jedną stronę 10.05.04, 13:42
      moj synek mial to samo.glowa tylko w prawo i zauwazylam odksztalcona czaszke
      nawet.ale zaczelam go "meczyc" zabawki tylko z lewej strony,lozeczko tak
      odwrocone ze z prawej strony sciana..itp.to co jest u twojego dziecka nie musi
      byc to od razu przykurcz,pracuj nad nim.podkladaj mu pieluszke pod glowke,jak z
      nim rozmawiasz to zawsze ze strony w ktora nie lubi dawac glowki.u mnie
      pomoglo,czaszka sie prostuje ale z miesiac to trwalo,teraz kreci glowa na
      wszystkie strony.najlepiej isc po porade do jakiegos specjalisty od
      rehabilitacji ruchowej.od razu zobaczy o co chodzi.pozdrawiam ciebie i dzidziusia
      • kuka9 Re: główka w jedną stronę 10.05.04, 17:03
        witam!
        dziękuję dziewczyny za wszystkie rady. Od razu zaczęłam małą nosić pleckami do
        mnie, a jak się upierała na prawą stronę to zakrywałam jej ręka z tej strony i
        odwaracała w drugą. Podczas snu przewracałam ją na lewy bok i wczoraj spała już
        na lewej stronie. Co prawda jeszcze nie jest idealnie ale widać poprawę,
        rozgląda się na wsystkie strony. Jutro idę do lekarza więc zobaczymy co on na to.
        Pozdrawiam cieplutko i jeszcze raz dzięki
        Gosia i Zuzia
    • anek.anek Re: główka w jedną stronę 10.05.04, 22:02
      Pójdź na usg, niech lekarz sprawdzi czy dziecko nie ma kręczu szyi.
      Tak czy inaczej dbaj o to żeby jak najczęściej trzymało głowę prosto: podkłdaj
      zwiniętą pieluchę, albo mały jasieczek, albo taki specjalny woreczek
      rehabilitacyjny tak, żeby uniemożliwić odwrócenie głowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka