Dodaj do ulubionych

sucha skóra u 3 tyg dziecka

12.05.04, 18:31
Smaruję po kąpieli mleczkiem pilegnacyjnym Nivea, ale bez efektów, więć
spróbowałam oliwką Johnsona i nadal skórka jest sucha i jakkdyby się łuszczy.
co robić- więcej i częściej natłuszczać, stosować jakieś specjalne kąpiele
(kąpie w płynie do kąpieli Nivea)?
Obserwuj wątek
    • driadea Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 12.05.04, 21:11
      U nas byo tak samo, co więcej, co kilka tygodni to "nawraca". Lekarz
      stwierdził, że to normalne. Skutecznym sposobem jest masowanie oliwką tak dugo,
      aż poczujesz pod palcami "kuleczki" - to naskórek, który się złuszczył i
      podczas masażu starł z ciałka. A przy opkazji sprawisz maluszkowi wielką frajdę
      tym masażem! smile
      Aga
      • baszaj Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 12.05.04, 21:28
        Mój Kuba też tak miał...oliwka nic nie pomagała, Bepanthen też nie. W końcu
        kupiłam Oilatum Soft Krem dla dzieci i niemowląt i jest super! Zaczęłam go
        używać gdy mój Kuba miał 8 tyg. nie wiem czy można wcześniej- spytaj pediatrę.
        Basia
    • kasia.tycz Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 12.05.04, 21:27
      Moje dzieci nie maja tego problemu na szczescie, ale wysylam Ci troszke inf. na
      ten temat, moze sie przyda smile

Jeśli dziecko posiada suchą skórę, która podatna jest na podrażnienia należy
      natłuszczać ją oliwką kosmetyczną, ewentualnie specjalnym kremem. Stosować
      powinno się preparaty zmiękczające natłuszczające oraz nawilżające skórę, które
      zwane są emolientami.

Pozdrawiam,
    • gosiash Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 12.05.04, 22:18
      Ja stosowałam parafinę ciekłą (zresztą tak mi poradziły pielęgniarki w
      szpitalu) i na prawdę pomogła znakomicie. I przekonałam się, że stare, proste
      metody na prawdę skutkują. Teraz używam takiej oliwki z mother care, bo
      ślicznie pachnie smile, ale zaczęłam jej używać dopiero jak moja dzidzia miała
      ponad dwa miesiące i skórka już była dawno pięknie wygładzona smile
      A, i też chyba ze trzy, cztery razy kąpałam ją w wodzie z dodatkiem krochmalu.
      Ale nie podam przepisu, bo to moja mama gotowała smile
      Pozdrawiam,
      Gosia
    • balbina16 Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 12.05.04, 22:40
      ulus napisała:

> Smaruję po kąpieli mleczkiem pilegnacyjnym Nivea, ale bez efektów, więć
      > spróbowałam oliwką Johnsona i nadal skórka jest sucha i jakkdyby się łuszczy.
      > co robić- więcej i częściej natłuszczać, stosować jakieś specjalne kąpiele
      > (kąpie w płynie do kąpieli Nivea)?

Również polecam ciekłą parafinę, do kupienia w aptece
      POzdrawiam
      Gosia z Mateuszkiem
    • martushka79 Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 12.05.04, 22:55
      a moje dziecko na AZS (zapalenie skóry), przy którym skóra jest strasznie
      wysuszona i podrażniona. jest to wynikiem skazy białkowej. Lekarka przepisała
      nam maść robiona w aptece z kwasem bornym. Zapytaj swojego lekarza.
      Pozdrawiam. Martushka
      • lewren Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 13.05.04, 12:46
        moja starsz córcia (4 lata), od urodzenia miała b. suchą skórę. w szpitalu
        pielęgniarki noworodkowe namówiły mnie na Oliatum i Balneum do kąpieli i kremy,
        drogie a wcale nie rewelacja. Następnie używałam parafiny ciekłej dodając ją do
        wanienki podczas kąpieli. Rewelacja, po kąpieli lekko osuszałam pieluszką
        tetrową i skóra córci była super. W 2 mc życia kupiłam płyn do kąpieli Johnons
        z oliwką i używamy do dziśiaj. Testowałam różne oliwki, emulsje, balsamy
        (często uczulały nawet mnie).Teraz mam 3,5 tyg. córcię i sytuacja ta sama b.
        sucha skóra, zalecono Lipobasę, dobra ale 50 zł tubka, która starcza na
        tydzień, dobrze się wchłania, rozsmarowuje itd. Jednak spróbowałam poprzedniej
        metody i efekt taki sam a tańszy. Zadnych mydeł!
      • lewren Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 13.05.04, 12:52
        Do Martushka79> Sorry, że kwestionuję decyzję Twojego lekarz, ale przeczytałam
        w ulotce od Linomagu, że ze wzgledu na zawartość Acidum boricum (kw. borny)
        maść można stosować dopiero powyzej 12 roku życia. Kiedyś takiej informacji na
        tym leku nie było, sama b.się zdziwiłam.
        • driadea do lewren 13.05.04, 13:27
          Po raz kolejny spotykam się z opinią podobną do Twojej. Otóż istnieje krem
          linomag (z serii Linuś), zawiera tlenek cynku, jest w białym pudełku z
          wizerunkiem misia. To krem przeznaczony dla dzieci od 1. miesiąca życia. Mało
          kto wie o istnieniu tego kremu, wszyscy natomiast znają linomag krem w tubce z
          czeroną etykietką. Ten rzeczywiście przeznaczony jest raczej dla dorosłych.
          Pozdrawiam smile
          Tutaj możesz zobaczyć, o czy mowię:
          www.maluchy.com.pl/x_C_Sz2__S1_Producent__ESID1_12010122.html
          drugi od góry
          • lewren Re: do driadea !!! 13.05.04, 21:33
            Do Martushka79 napisałam w sprawie zawartości w jej maści od lekarza acidum
            boricum, a nie o Linomagu! Faktycznie, ja też nigdy nie słyszałam o Linomagu z
            misiem! Ten o którym myślałam w składzie napewno nie ma Zinci oxydi. Pozdrawiam
    • ania_son Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 12.05.04, 22:59
      Moja Zuzia (obecnie 6 tygodni) po powrocie ze szpitala też miała strasznie
      suchą skórę. Położna poradziła właśnie dodawać do kapieli krochmal i po paru
      dniach miała już piękne ciałko, także polecam.
      Przepis jest prosty: do kubeczka wsypujesz 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej,
      wlewasz trochę zimnej wody, aby rozprowadzić proszek i zalewasz to wrzątkiem, a
      powstały w ten sposób kisiel wlewasz do wanienki z wodą.
      Pozdrawiam
      Ania
    • mgosha Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 13.05.04, 15:12
      Dobre są kosmetyki Oilatum (emulsja do kąpieli, krem(soft)). Niestety są dość
      drogie jeśli się je codziennie używa. Dlatego my z mężem myjemy synka
      delikatnym mydełkiem dla dzieci, potem spłukujemy go czystą wodą (z miski) i
      smarujemy buzię Oilatum soft, a ciałko emulsją UNIBASIS (jest na prawdę super i
      b.ekonomiczna- w tubie 130 i 450g.). Polecił nam ją alergolog męża.
      Problem suchej i szorstkiej skóry zniknął!
    • polanka2 Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 13.05.04, 20:53
      w moim przypadku ( a własciwie w przypadku naszej małej Polki) świetnie
      sprawdziła się kąpiel w siemieniu lnianym- kilka łyżek zalac wrzątkiem,
      odczekać,aż zgęstnieje, dodać do kąpieli. I dorosłym by się przydało smile
      Pol(Anka)
    • apolka Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 17.05.04, 09:32
      Ja do kąpieli mojej córeczki uzywam płatków owsianych, tzn. co drugi dzień myję
      ją tylko w płatkach. Poskutkowało, a na początku (pierwszy tydzień) bardzo
      łuszczyła jej się skóra. Robię tak: do pieluszki wsypuję garść płatków owsianych
      (zwykłych, nie górskich), zawijam w mieszek, wkładam do wanienki i intensywnie
      mieszam.
      a
      • anetkarobert Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 17.05.04, 10:58
        Balneum Intensiv Creme - polecam!! Nie ma nic lepszego na suchą skórę.
        Wypróbowane na moim synku, jak miał dwa tygodnie.
        gg 5420700
        cisko@wp.pl
    • olenkaj Re: sucha skóra u 3 tyg dziecka 20.05.04, 12:43
      Do Martushka79: jest jeszcze linomag z zielona zakretka i ten jest dla
      niemowlaczkow. ja go stosuje do pupci mojej coreczki od jej urodzenia i jest
      rewelacyjny. nigdy nic nie miala.
      A co do suchej skory, to ja po kapieli uzywam oliwke gerbera, ktora sklada sie
      z cieklej parafiny i jeszcze jednej rzeczy. Malutka ma sliczna skore. Problem
      tylko z ta oliwka jest taki, ze trudno ja dostac. Czasem jak chce malej zrobic
      frajde w kapieli to uzywam plynu do kapieli z oliwka tez gerbera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka