Dodaj do ulubionych

technika 753

08.09.11, 13:39
Witam!
Czy ktos mógłby mi napisac na czym polega technika 753?
Obserwuj wątek
    • ajelonekk Re: technika 753 08.09.11, 13:52
      Ściąganie systemem 775533 ma na celu lepsze rozkręcenie laktacji. Polega to na tym, że najpierw ściąga się z jednej piersi 7 min., zmiana na dugą i znów pompowanie przez 7 min., zmiana i z pierwszej 5 min. , później druga 5 a na koniec po 3 min. pierwsza i druga pierś. W ten sposób ściąganie trwa 30 min., po 15 min. na pierś. Zmiana piersi podczas ściągania powoduje, że mleka jest więcej (przynajmniej w teorii wink) niż podczas ściągania bez zmian np. po 15 min. każda z piersi.
      • luna8209 Re: technika 753 08.09.11, 14:48
        dzieki za szybka odpowiedz smile to moje początki w ściąganiu. Troszke dzis poczytałam forum i juz mam lepszy humor smile widzę,że nie jestem sama smile fakt, jestem kilka dni po porodzie ale Mała od początku nie chciała ssać piersi, w szpitalu kilka położnych z nią walczyło bez skutku, ja beczałam jak bóbr z bezsilności... podałam jej odciągnięte mleko z butelki. Jestesmy pare dni w domu i walczę z laktatorem. Próby przystawienia Małej do cyca bezskuteczne, nakładki tez nie pomogły. Ja jak mam się z nia szarpać to serce mi się kroi sad zastanawiam się jeszcze nad poradnia laktacyjną? może to by pomogło? czy konsultantki znaja jakieś tajemne metody, o których nie wiedziały położne w szpitalu??
        • ajelonekk Re: technika 753 08.09.11, 15:43
          Jak najszybciej umów się do poradni laktacyjnej. Nie zawsze personel szpitala jest na tyle kompetenty by pomóc w kwestii laktacji, choć i tak jest chyba lepiej niż jeszcze parę lat temu. W moim przypadku początki przystawiania wyglądały tak jak u Ciebie, ale w miarę szybka wizyta w poradni laktacyjej bardzo pomogła w tej kwestii. Przy takim maluszku są ogromne szanse, że przekona się do piersi. Do tego czasu w miarę możliwości postaraj się karmić za pomocą strzykawki z sondą po palcu - jeśli mieszkasz w Wawie to takie sondy można kupić w kiosku przy szpitalu Św. Zofii.
          Jeśli jednak dzidzia będzie uparta to będziesz karmić swoim odciągnętym mlekiem, co jest świetnym rozwiązaniem bo maluszek dostaje to co najlepsze smile Na tym forum było bardzo dużo dziewczyn, które ściągały od samego początku i karmiły w ten sposób kilka- kilkanaście miesięcy. Ściąganie jest jednak bardziej absorbujące i czasochłonne niż karmienie piersią. Ja ściągam od 2,5 mies. bo mój maluszek mając 4 mies. obraził się na pierś. Gdybym tylko mogła to wróciabym do kp bo ściąganie zajmuje mi dziennie ok 4 godz. (ale ja jestem chyba wyjątkowym przypadkiem bo mnóstwo dziewczyn pisało, że wystarcza im max 30 min. na sesję a w moim przypadku to 1-1,5 h
    • jagusiia Re: technika 753 11.09.11, 12:00
      Hej, próbuj jeszcze przystawiaj dziecko, ono za któryms razem niespodziewanie zassie, tylko się nie poddawaj, mojej koleżanki synek przerzucił się całkowicie na pierś po kilku dniach, gdy już była całkowicie załamana, i karmiła go ponad rok, próbuj, w ciągu pierwszych dwoch miesięcy wszystko może się zdarzyć, nie rezygnuj z przystawiania dziecka, w tym początkowym okresie macie wielkie szanse na udane karmienie samą piersią !
    • bianna Re: technika 753 13.09.11, 21:49
      Walcz, szkoda czasu na odciąganie!
      Wiem co mówię, karmiłam piersią przez pół roku, od dwóch odciągam. Butla to morderstwo dla laktacji, wszystkie znane mi koleżanki zabiły karmienie piersią po podaniu butli, gdy wróciły do pracy.
      Próbuj wszystkiego poza butelką. Dobry jest SNS bądź strzykawka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka