Dodaj do ulubionych

potrząsanie główką-co to moze byc?!!!

17.06.04, 09:37
Moja córeczka (7m)od trzech dni dziwnie potrząsa głowką,dzis sie to nasiliło
dlatego szukam pomocy.Myslałam ze robi wtedy siusiu,tzn.otrząsa się podczas
robienia,bo najpierw zauwazyłam na przewijaku ze właśnie wtedy tak robi.Ale
wczoraj przy przewijaniu otrząsała się bez siusiania,więc to jednak nie to.No
a dzisiaj robi to znacznie częściej niż wczoraj.
Dodam że nie jest to potrząsanie gwałtowne,raczej jakby kręciła głowką
mówiąć "nie" i trwa krótko.
Czy moze miec to związek z bardzo lekkim katarkiem,którego etiologii
(przeziebienie czy alergia)od tygodnia nadal nie znamy?
Poza tym ma bardzo dobry nastrój,nie ma gorączki,nie boli ją ucho.
Obserwuj wątek
    • gosiaaga Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 17.06.04, 09:47
      Moja córka też tak ma, ale nie tak często, powiedzmy raz na dzień i też nie
      zawsze przy tym robi siku. Ale ja tez czasami tak się wstrząsam np. z zimna i
      jakoś się tym nie przejmowałam. Ale dziś ide do pediatry to sie zapytam czy to
      coś niepokojacego.
      • e_mu Re: gosiaaga 17.06.04, 09:54
        Będę Ci wdzięczna jak się zapytasz,bo nasza pani doktor jest nieobecna do
        wtorku,równiez pod telefonem,dlatego tu napisałam.Ja tez się tak otrząsamsmilesmile
        ale jak Maja zaczęła to robic co kilka minut to sie zaniepokoiłam.Teraz troszkę
        mniej a cały czas jest tak samo ubrana (nie za zimno,tak mi się wydaje)
        • gosiaaga Re: gosiaaga 17.06.04, 10:19
          Albo dziś wieczorem, albo jutro rano napisze Ci co mi powiedziała doktor.
          Zapytam się też o takie częste otrząsanie.Pozdrawiam
    • czarnauk Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 17.06.04, 10:07
      wiesz , też mnie interesuje to potrząsanie, moja córcia tak ma przeważnie gdy
      jest śpiąca, ostatnio czytałam o "nawykowych ruchach rytmicznych" - że dziecko
      wykonuje je gdy jest zmęczone śpiące lub zdenerwowane, ale nie wiem czy to
      można do tego zaliczyć - kręcenie główką na "nie" - podobno
      dziecko "manifestuje w ten sposób chęć powrotu do wczesnego niemowlęctwa,
      kiedy to rodzice kołysali je lub nosili na rękach", mnie to nie pociesza,
      bardzo się tym martwię ale zawsze jak jesteśmy u lekarza to zapominam o to
      spytać (zawsze jest większy jakis problem) mój mąż twierdzi z koleji że Madzia
      tak się zabawia, nie wiem , mnie to niepokoji, mam nadzieję że ktos jeszcze
      odpowie na ten post
      pozdrawiam
    • e_mu Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 17.06.04, 10:17
      zapomniałam dodac ze do głowki dołacza tez górna czesc ramionek,wiec wyglada to
      jak klasyczne otrzasanie sie tylko dlaczego tak czesto?!
    • weronikarb Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 17.06.04, 13:24
      Witam
      Mojego Dominika (7,5) babcia nauczyla "tanczyc" czyli siedzial u niej na
      kolanach ona pod paszkami kolysala go na boki i pytala sie czy jeszcze w
      odpowiedzi ona kolysal glowa na boki. Teraz czesto wlasnie kolysze na boki
      jakby mowil nie, a nieraz az nia rzuca. Otrzasa sie natomiast na ogol jak jest
      najedzony, ale to wyglada inaczej widac jakby przeszedl go taki dreszcz. Ja nie
      widze w tym nnic niepokojacego, poprostu dziecko nauczylo sie nowej
      umiejetnosci i od czasu do czasu mu sie to przypomni. Byc moze nawet niewiesz
      kiedy dziecko cie podpatrzylo. U nas np. w ten sposob Dominik nauczyl sie
      wyciagania jezyka - widzial jak ja do meza i odwrotnie tak robie smile Renata
    • mik5 Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 17.06.04, 15:24
      Moja córa (9 mies) też tak ma! Robi to rzeczywiście gdy moze być trochę
      zmęczona. Myślę, że skoro tyle dzieci to ma to jest to fizjologiczne, ale też
      spytam lekarza. Podejrzewałam, ze to od bujania w foteliku samochodowym (bo tak
      usypiamy małą). Acha, i wydaje mi się,że moja córeczka może to kontrolować, bo
      jak się do niej tak "zakiwa" - to powtarza, choć robi to również "sama z
      siebie".
      Pozdrawiam
    • anikwaw Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 17.06.04, 16:20
      Wiesz... nie wiem ile w tym prawdy, ale słyszałam, że niektóre dzieciaczki
      kręcą tak główką podczas ząbkowania. Ja tego nie doświadczyłam bo Kubek jeszcze
      nie ma ani jednego ząbka, ale pamiętam,że kiedyś na forum wyczytałam taką
      opinię i potwierdzało jej słuszność kilka mam.

Pozdrawiam,
      Ania i Kubek (5grudnia 2003)
    • e_mu Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 17.06.04, 17:29
      Dziekuję za odpowiedzi na mój post.Chyba rzeczywiscie moja córeczka robi to dla
      zabawysmilesmilesmilebo odkryła coś nowego.Jak zaczęłam sie z nią bawic w tik-tak to
      powtarzała za mną własnie w ten sposób ruszajac głowkąsmilesmilesmileale jako trochę
      wymęczona mama (Maja spi mi 8 godz/dobę)przyznaję sobie prawo od czasu do czasu
      spanikowacsmilePozdrawiam,Emilia
    • pol114 Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 17.06.04, 19:10
      to jest tzw "stereotypia ruchowa". jeśli dziecko nie wyrośnie z niej do końca
      12 miesiąca najlepiej zgłosić sie do lekarza. dodam tylko, że występuje dośc
      często
    • gosiaaga Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 18.06.04, 09:45
      Czesc! Pytałam sie pediatry o to potrząsanie. Kazała se tym nie przejmować,
      zdarza się to bardzo często i nie jest to powód do niepokoju. Jeżeli przez
      dłogi czas bedzie to tak częste (co kilka min.)to wtedy można się z lekarzem
      skontaktować, ale ogólenie rzecz biorąc jest to całkiem naturalny odruch
      dziecka. Więc głowa do góry i nie przejmuj się.Pozdrawiam
      • jell Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 18.06.04, 19:15
        Wiesz, nie wiem, co o tym sądzic. Moja prawie 10mies. córcia od jakiego ś
        miesiąc przy zasypianiu też tak trzep[ie główką- wygląda jak ryba wyjęta z
        wody. Przerażające! Czy rzeczywiście może byc to naturalny odruch dziecka?
        • mirra52 Re: potrząsanie główką-co to moze byc?!!! 18.06.04, 19:50
          Kasia kiedy miala 8 miesiecy robila dokladnie to samo, potrzasala glowka w
          roznych sytuacjach, tez sie tym martwilam i podzielilam sie tymi obawami z
          mamami na tym forum, ktore uspokoily mnie, ze dziecko nauczylo sie nowego
          "ruchu" spodobalo jej sie krecenie glowka, wlasnie tak jakby mowila "nie" po 2
          tygodniach znudzilo jej sie i na tym sie skonczyla historia z kreceniem glowka.
          Pozdrawiamy i nie ma sie co martwicsmile
          Agata i Kasia 11 msmile
          • berka30 Re: pytałam się neurologa 19.06.04, 15:22
            Pytałam o to neurologa, moja córka(4,5 m-ca, lekko wzmożone napięcie w
            rączkach) też tak robi powiedzmy raz na dzień-dwa.Nie powtórzę tego co mi
            powiedziała,bo nie chcę czegoś przekręcić,ale w każdym razie pow.,że to
            normalne u dzieci o budowie takiej,jak moja córka.(nie wiem,jaki to ma
            związek:budowa ciała z otrząsaniem się, ale to uznana neurolog, nie z
            przypadku).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka