Dodaj do ulubionych

kp a wypadanie włosów

02.07.12, 14:48
Może to nie jest temat na to forum, ale nie wiem, gdzie pytać. Karmię piersią, mały miewa kolki, więc stosowałam dietę - mało nabiału, warzyw, owoców. Bardzo wypadają mi włosy. W ciąży tak nie miałam. Czy to brak witamin? Łykam witaminy w tabletkach - w zestawie, ale to nie wiele daje. W aptece pytałam, powiedzieli, że już więcej brać nie powinnam. Ale co zrobić? Może macie sprawdzone sposoby?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: kp a wypadanie włosów 02.07.12, 15:00
      normalne, ze ci wlosy wypadaja i nie ma to nic wspolnego z kp.

w czasie ciazy, dzieki hormonom wlosy nie wypadaly w ogole. ciaza sie skonczyla, hormony przestaly dzialac, wlosy wypadaja.
      nie martw sie, wypadaja te co nie wypadly w czasie ciazy. nie wylysiejesz, a stosowanie specyfikow nic nie da. te wlosy i tak wypadna.

jedz normalnie, zdrowo, zwlaszcza warzyw i owocow duzo. dieta matki karmiacej to bujda na resorach i nie ma zadnego wplywu na kolki czy trawienie dziecka.
      w ten sposob sobie tylko szkodzisz.
      • magdagg2 Re: kp a wypadanie włosów 02.07.12, 15:43
        tak, to normalne. kolo 3 miesiaca po porodzie zaczynaja wypadac. ale to sie skonczy wink a branie witamin na ten akurat problem nic nie pomoze.
    • anetchen2306 Re: kp a wypadanie włosów 02.07.12, 16:36
      Ciesz sie, ze dopiero teraz wink Wiele kobiet doswiadcza takich " urokow"macierzynstwa juz w ciazy ... Mi wypadaly w czasie drugiej ciazy, potem przystopowaly (bralam na zalecenie mojej lekarki biotyne w tabletkach, ale cucow spodziewac sie nie mialam i slusznie) a miesiac lub dwa po porodzie znowu zaczely. Scielam wlosy, bo nie moglam scierpiec, ze znajdowalam je doslownie wszedzie.
      Problem rozwiazal sie po zakonczeniu karmmienia, dokladnie jakies 3-4 mce po odstawieniu mlodej od piersi wszystko sie uspokoilo i wlosy zaczela odrastac. I wowczas wygladalam masakrastycznie: jak male lwiatko z odrastajaca grzywa "pypciowatych klaczkow", mialam taka "klaczkowa aureolke" u nasady wlosow wink
      Diety nigdy zadnej nie stosowalam, jadlam wszystko. Wypadanie wlosow to problem hormonalny ale dieta matki tez nie jest od rzeczy. Jezeli masz paskudna diete, to ona tez pewnie porzadnie rozreguluje ci caly Twoj organizm.
      Po sztucznych witaminkach u mamy sporo maluszkow ma kolki ... Tak samo, jak nie wszystkim ciezarnym suplementy sluza.
    • jehanette Re: kp a wypadanie włosów 02.07.12, 16:41
      Włosy wypadają po ciąży - w ciąży hormony sprawiają, że praktycznie nic nie wypada. Więc teraz musi wypaść wink to mija smile mnie minęło gdzieś tak po 5 miesiącu, włosy mam nadal takie jak miałam smile
    • mika_p Re: kp a wypadanie włosów 02.07.12, 16:42
      Jeszcze trochę powypadają, a potem odrosną smile
      Maluch ma prawie 4 m-ce, więc zacznij dbać o swoją dietę, najlepsza pora roku
    • boo-boo O matko..... 02.07.12, 17:35
      Po ciąży zmiana gospodarki hormonalnej powoduje wypadanie włosów- w dodatku jakieś idiotyczne diety jak twoja tylko to potęgują. Na prawdę sądzisz, że twoja dieta ma wpływ na koli u dziecka ?- skąd w takim razie dzieci butelkowe mają kolki ?
      Dzieci mają jeszcze nie w pełni dojrzały układ pokarmowy i dlatego mają kolki- a nie bo zjadłaś bigos czy coś innego.
    • klubgogo Re: kp a wypadanie włosów 02.07.12, 18:44
      Ani dieta, ani kp nie ma na to wpływu. Osłabiony po ciąży i porodzie organizm tak właśnie reaguje. Wszystkim znanym mi mamom wypadały tak włosy, by po 7-10 miesiącach zacząc odrastac.
    • zolwiktuptus Re: kp a wypadanie włosów 02.07.12, 22:55
      Potwierdzam, że trzeba to przeczekać i że przy kp nie można przyjmować żadnych suplementów na porost włosów (pytałam kilku lekarzy i kilku farmaceutów). Mi włosy wypadały na potęgę przez ok. 3 mies. począwszy od 3 mies. po porodzie. Potem wszystko wróciło do normy, teraz mam na głowie mnóstwo nowych odrastających włosków. Tak więc nie przejmuj się, to podobno zupełnie normalne i nie ma związku z kp a ze zmianą gospodarki hormonalnej po ciąży.
      • boo-boo Skrzyp można 03.07.12, 16:16
        Przyjmowałam i żyjemy. Włosy szybciej odrastały.
    • memphis90 Re: kp a wypadanie włosów 04.07.12, 17:00
      >mało nabiału, warzyw, owoców.
      Bez obrazy, ale to nie ma sensu. Albo dziecko ma alergię- i nie jesz nabiału wcale, nigdy, przy żadnej okazji, albo alergii nie ma i jesz normalnie. Na pół gwizdka to nie działa. Tak samo z owocami i warzywami- albo jest na jakiś (konkretny!) uczulony, albo nie. Nie katuj się i jedz normalnie.

A włosy wypadają, bo zawsze tak jest po ciąży. Czynniki wzrostowe dziecka kazały włosom siedzieć na głowie w trakcie ciąży. teraz im się przypomniało, że już dawno powinny były wypaść. I wypadają.
    • rysia430 Re: kp a wypadanie włosów 11.07.12, 23:29
      taaaaak,znam to wlosy wszedzie,nawet w buzi mojej 4miesiecznej corci a ja mam juz zakola na glowie zamiast grzywki,tragedia!!!!!!!!!nie karmie piersia (niestety nie mialam pokarmu sad((( ) wiec mimo wszystko iz wszyscy mowia,ze nie warto biore Vitapil z biotyna,myje wlosy Radicalem ze skrzypu polnego i na noc przed myciem nakladam na glowe olej rycynowy i owijam folia i recznikiem i myje rano plus maska Radical smile)) Moze pomoze wink Ja mam bzika na punkcie wlosow wiec probuje wszsytkiego.Stoswalam tez miesznki zoltka z oliwa ale jednak olej rycynowy jest najlepszy.Pozdrawiam.
      • boo-boo Re: kp a wypadanie włosów 12.07.12, 13:07
        "nie karmie piersia (niestety nie mialam pokarmu ..."

A co myślałaś, że sam popłynie jak rzeka mleka zaraz po porodzie ? Dziecko trzeba do piersi przystawiać nawet jak nic nie leci- właśnie po to żeby poleciało, żeby laktacja ruszyła, a nie stwierdzać nie miałam pokarmu....
        • ledana Re: kp a wypadanie włosów 12.07.12, 16:58

to akurat temat o laktacji ... a tym bardziej nie tobie oceniac czy miala laktacje czy nie...
          czemu na tym forum ludzie nie potrafia pisac na temat tylko krytykuja innych, na kazdym watku ktory czytam sa takie zawistne matki ... wlasnie przez to przestalam pisac tutaj a tymbardziej zakladac tematysad ale czasami jak czytam to mnie trzepie k...wica i musze wyrazic swoje oburzenie ...
          • rysia430 Re: kp a wypadanie włosów 12.07.12, 17:13
            dzieki ledana ,masz absolutna racje,strach sie odezwac czasem na forum sad
          • boo-boo Re: kp a wypadanie włosów 12.07.12, 19:09
            A mnie koorwica bierze jak czytam takie bzdety- nie miałam mleka, a potem czyta to jedna z drugą co w pierwszej dobie nie ma mleka i od razu płacze, że nie leci, a potem wypisuje bzdury, że mleka nie było.
            Gdzie ją oceniłam, że jest dobrą czy złą matką- no gdzie się pytam ?

"a tym bardziej nie tobie oceniac czy miala lakta
            > cje czy nie... "
            Pierniczysz jak potrzaskana- skoro nie karmiła piersią bo stwierdziła, że nie ma mleka to chyba prostsze niż konstrukcja cepa, że laktacji nie miała- bo jej nie uruchomiła jak powinna i tyle.

Co innego jak któraś napisze nie karmiłam bo nie mogłam z przyczyn zdrowotnych- kumasz różnicę ?
        • rysia430 Re: kp a wypadanie włosów 12.07.12, 17:03
          dzieki za madra i swietna rade boo-boo nie wiem czy smiac sie czy co.Przystawialam dziecko do piersi do 2 miesiecy a poniewaz urodzilo sie odwodnione to i tak od poczatku musialam podawac sztuczne mleko plus caly czas piers,chwilowo pojawilo sie troche pokarmu ale po wypadku po ktorym spedzilam 2 dni w szpitalu bez dziecka pokarm zanikl i nigdy nie powrocil mimo prob sad
          • boo-boo Re: kp a wypadanie włosów 12.07.12, 19:09
            Och..urzekła mnie twoja historia........
            • rysia430 Re: kp a wypadanie włosów 12.07.12, 19:16
              Po co zabierasz glos skoro masz wszystko w du..?!?? nudzi ci sie ? poczytaj gazety jak nie masz co robic.masz racje,proste jak konstrukcja cepa...
      • murwa.kac Re: kp a wypadanie włosów 12.07.12, 19:16
        rysia430 napisał(a):

Cytatnie karmie piersia (niestety nie mialam pokarmu sad(((

moge spytac JAKIE byly objawy tegoz braku pokarmu?
    • ledana Re: kp a wypadanie włosów 12.07.12, 17:15

mi tez zaczely wlosy wypadac na potege , ale przez cala ciaze nawet jeden wlosek mi nie wypad wiec teraz nadrabiajasad jeszcze troche mi zostalo na glowie na szczescie smile mam nadzieje ze szybko minie .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka