Dodaj do ulubionych

nosidło ergonomiczne - jakie wybrać?

12.08.12, 21:15
Potrzebuję kupić nosidło ergonomiczne (jak bondolino, tula itp) dla 4,5 m-cznego synka, który okazał się wyjątkowo niewózkowysmile
Jakie są wg was zalety/wady różnych nosidełek? Które wybrałyście? Widziałam bondolino - bardzo mi się spodobało. Co sądzicie o tych nosidłach?
Obserwuj wątek
    • idecember Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 12.08.12, 22:16
      hej! a koniecznie chcesz nosidło? mój syn w wieku 4 miesięcy też miał "uczulenie" na wózek i wtedy na jakiś czas przesiedliśmy się na chustę (do czasu aż zrobił się taki wielki, że już fizycznie nie dawałam rady, ale wtedy też mu przeszło i teraz grzecznie jeździ na spacerki). Ja z chusty byłam zadowolona i polecam, choć pewnie wiązanie nie będzie wszystkim odpowiadało.
    • katriel Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 12.08.12, 22:37
      Na TheBabywearer.com jest wątek z porównaniem 26 różnych nosideł. Opisy i zdjęcia.
      Jak jesteś ambitna, to sobie wejdź (trzeba się zarejestrować), przeczytaj i wybierz.

Jak nie jesteś ambitna, to weź jakiekolwiek. Ja nosiłam w angelpacku i w patapumie
      i prawdę mówiąc nie zauważyłam większych różnic.
    • mayaalex Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 12.08.12, 22:57
      JesLi mozesz to pozycz nosidlo na pare dni albo chociaz poprzymierzaj z dzieckiem w sklepie. My mamy manduke, na poczatku byl wrzask bo synek lubi wszystko widziec i na rekach tez mozna go bylo nosic do przodu, teraz daje sie ponosic bez problemu bo moze sam wykrecac glowke i widzi otoczenie. Nosidlo dostalam od kolezanki wiec nawet gdyby nie polubil nie byloby problemu ale jesli masz za nie zaplacic to lepiej sprawdzic reakcje smile
      • ellenai1 Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 13.08.12, 07:39
        Hej,
        Mój Mały też był całkowicie niewózkowy. Przejście do spacerówki nic nie pomogło, po prostu nie był typem obserwatora, a że mieszkamy w bloku wynoszenie wózka było problematyczne.

Obecnie mam Manducę i jestem bardzo zadowolona- przez pewien okres mąż potrafil go uśpić tlyko nosząc w manduce smile Dziecku wygodnie, przytulone do rodzica, to zasypiało. Sielanki nie ma, czasem i w mannduce marudzi i trza na rączki wziąć smile Ale jak jest zmeczony i sie go w tym wezmie, to zasnie raczej bez problemów smile
        Fakt, radzę przymjierzyć przed kupnem.
        • ulllrich Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 13.08.12, 12:37
          u nas tez manduca, manduca i tylko manducasmile Jak dla mnie jest super, w odroznieniu od chusty ramiona tak nie bola, bo duzy czesc ciezaru opiera sie na biodrach i ma mnostwo paskow, szluwek itp, tak, ze mozna tez sobie podociagac i poluzowac tam gdzie trzeba.
          • cotti Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 13.08.12, 13:19
            Dla mnie tez manduca najlepsza, miałam chustę, ale nie dawałam rady wiązać się na mieście - np. po karmieniu.
            Noszę już drugie dziecko w manduce, starsze czasami też jeszcze mogę ponosić smile
            • lukkoye Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 13.08.12, 16:22
              ja też mam manduce i jest idealna dla nassmile tak jak piszą dziewczyny jest wygodna dla dziecka ma szerokie pasy i mnóstwo możliwosci ustawienia nosidła w wygodnej pozycji smile Pamietam,że mój maluch początkowo protestował,bo własnie mało widział,ale teraz jak idziemy na spacer po lesie to jest szczesliwy jak tata go niesie i szybko zasypiasmile
    • black.joanna Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 13.08.12, 22:34
      forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
      • niektorymodbija Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 13.08.12, 22:40
        Polecam Marsupi - malo miejsca zajmuje i tansze od Manduki.
        Albo chusta, wbrew pozorom da sie latwo opanowac.
        • toya666 Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 14.08.12, 00:07
          Ale z marsupi zaraz wyrośnie, jeśli już ie wyrósł. Ja przymierzałam marsupi (i bondolino) przed kupnem, mały miał wtedy 3,5 m-ca i ważył 7,5 kg. Było na styk, czyli nie opłacałoby się kupować na chwilę. A bardzo chciałam marsupi właśnie.

Dlatego najlepiej wybrać się do sklepu i poprzymierzać pod kokiem fachowcy.
    • toya666 Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 13.08.12, 23:55
      Ja mam takie bondolino. Planowałam tulę, ale mój syn mial 4 m-ce jak się przesiedliśmy z chusty do nosidła, więc byłby za mały do tuli, a mi już bardzo zależało (za ciężki do elastyka, a ja nie umiem dociągnąć tkanej...).

Kocham bondo za to, że:
      - łatwo i szybko się wiąże
      - fajnie się dociąga (górne pasy wiąże się na supeł, czyli dociąga się jak w chuście)
      - ma kapturek, którym zakrywam główkę małego, gdy zaśnie
      - młody zasypia w bondo w max 15 min, a wcześniej z zainteresowaniem się rozgląda
      - ma super kleksa na środku (wersja light) smile

Nie lubię tego, że kapturek jest na rzep, jak chcę przepiąć wyżej/niżej, to dźwięk odpinanego rzepa budzi dziecko, bo rzep jest zaraz za uchem.

Ale nie mam porównania z innymi nosidłami, więc być może inne nosidłą mają podobne wady/zalety.
      • illegal.alien Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 14.08.12, 11:16
        Ja mam cos podobnego, tylko robione na wymiar smile To znaczy mam chuste przerobiona na nosidlo z klamra w pasie i gornymi pasami bardzo szerokimi - jak w tzw. wrap taiu. Uwazam, ze moje nosidlo laczy zalety chusty z zaletami manduki, etc - latwo sie zaklada jak ergonomik, a dopasowuje sie jak chusta.
        Wczesniej mialam dwie chusty, elastyczna hybryde, mei taia i Tule - i z tych wszystkich, nosidlo na miare jest dla mnie najlepsze smile nosze w nim dziecko nadal, a ma skonczone 20 miesiecy.
        • 1mzeta Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 14.08.12, 12:36
          Ja mam z niższej półki- ONO. U nas się sprawdziło, wygodne dla nas i dla małego.
    • semi-dolce Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 14.08.12, 14:18
      Miałam manducę, rewelacja.
    • kijek82 Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 15.08.12, 06:50
      Marsupi mial
      uzywalismy z3-4x, bo mnie ramiona bolaly. amanduka mi sie nie podobalatongue_out
    • ponponka1 Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 16.08.12, 13:41
      bez podwiazania w pasie? Do ilu kg to nosidelko. Bo 10 kilowca na pewno w tym sie nie ponosi komfortowo smile
      • illegal.alien Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 16.08.12, 14:14
        Ja mialam to nosidlo na poczatku, jak jeszcze mysl o chuscie mnie przerazala - jest swietne, dla mam, ktore boja sie metrow materialu wink
        Mozna zwiazac dwa konce w pasie, poza tym jest tez osobny kawalek materialu do przewiazania w poprzek - ogolnie sprawdza sie, ale wlasnie dla dzieci do nie wiem - moze z 8 kilo? Ja korzystalam z miesiac-dwa, potem przesiadlam sie na normalna, wiazana chuste smile Przy drugim dziecku od razu korzystalabym z wiazanej, bo juz sie jej nie 'boje' wink ale dla poczatkujacych mam to nosidlo jest swietne. Jeszcze dodam, ze ja moje kupilam na ebayu uzywane, sprzedalam potem za 90% ceny, za ktora kupilam smile
    • ktosikowska Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 16.08.12, 15:12
      Polecam Bondolino. Moja chce w nim siedzieć tylko i wyłącznie jak jest śpiąca.... Przytula się i zasypia. Jestem z Wrocławia, jak coś mogę pożyczyć do przymiarki smile
    • paul_ina Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 16.08.12, 17:44
      Ja mam Manducę, jedna z rzeczy na których nie oszczędzałam to właśnie nosidło, bo już w pierwszej ciąży wiedziałam, że chusty to niestety nie dla mnie. Tuż przed drugą ciążą jeszcze nosiłam przez moment moją 18-kg 3-latkę, kiedy trzeba było uciekać przed burzą, teraz czeka na rodzeństwo. Naprawdę polecam, jest doskonale wykonana, trwała, łatwa w obsłudze, bezpieczna dla dziecka i wygodna dla rodzica. Lepiej nam się chodziło w manduce niż z wózkiem.
    • kindddzia Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 31.08.12, 16:45
      dziewczyny, tak patrze na te manduce, dziecku nie jest w niej za goraco? bo cala taka zabudowana dosc grubym materialem? Chcemy kupic nosidlo, a nie mam czasu szukac, ktore najlepsze, to jak tak chwalicie, to moze ta manduca wlasnie smile
      • maddlenel Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 31.08.12, 19:28
        Ja w manduce nosilam całe lato i maluchowi nie było jakoś za bardzo gorąco. Materiał jest bardzo dobrej jakości, więc nie ma z tym problemu.

Mi w tym nosidle nosi sie super a i maly je bardzo lubi, choć to nie była miłość od pierwszego wejrzenia wink BARDZO POLECAM!
    • geda77 Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 31.08.12, 18:01
      a nie za maly on na nosidlo?myslalam ze to dla siedzacych
      • maddlenel Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 31.08.12, 19:30
        geda77 napisała:

> a nie za maly on na nosidlo?myslalam ze to dla siedzacych

W nosidlavh ekonomicznych mozna nosić dzieciaczki niesiedzace
        • joshima Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 00:48
          maddlenel napisała:

> W nosidlavh ekonomicznych mozna nosić dzieciaczki niesiedzace
          Nie ekonomicznych tylko ergonomicznych. TO po pierwsze. Po drugie nie byłabym taka pewna, czy można. Ja bym nie nosiła.
          • geda77 Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 10:15
            tez tak myslalam. mam baby carrier po pierwszym dziecku-polecam,ale do swego 4-miesieczniaka jeszczmd nie uzywam,bojąc sie o jego kregoslup.myle sie?
            • mamatosia1 Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 10:58
              dziękuję za wszystkie rady. Już jakiś czas temu kupiłam bondolino. Jest naprawdę świetnesmile Super wygodne dla mnie i dla synka. Synuś nie chciał jeździć w wózku a w nosidełku chodzimy na długaśne spacery. często on sobie w nim zasypia i śpi nawet do godzinysmile a ja idę i idę....
              Na początku miałam obawy co do jego wygody ale po 2 razach bardzo się przyzwyczaił tak, ze wymachuje rączkami i nogami i się uśmiecha jak widzi, że zakładam nosidłosmile
              Co do kwestii niesiedzenia jeszcze dziecka - ciężar opiera się na pupie i udach a dziecko jest rozpłaszczone przodem o mamę więc jest moim zdaniem lepiej niż jak się nosi na rękach bo ciężar się równomierniej rozkłada. Jednym słowem - polecam bardzosmile
            • joshima Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 16:34
              geda77 napisała:

> tez tak myslalam. mam baby carrier
              A dokładnie to jakie, bo mi to się marka z wisiadłami kojarzy ale może wypuścili coś sensownego.
              • joshima Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 17:16
                oj nie marka tylko nazwa.
              • geda77 Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 20:28
                Ergonomiczne ze hejsmile
                store.ergobaby.com/Baby_Carriers
            • maddlenel Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 18:57
              geda77 napisała:

> tez tak myslalam. mam baby carrier po pierwszym dziecku-polecam,ale do swego 4-
              > miesieczniaka jeszczmd nie uzywam,bojąc sie o jego kregoslup.myle sie?

Dla kręgosłupa szkodliwe są nosiłdla w których dziecko noszony jest tyłem do rodzica. Natomiast w przypadku nisidel ergonomicznych nie ma takich zagrożeń. Jedyny minus jest taki, ze jak dziecko jest asymetryczne to asymetria może sie w nisidel pogłębiać, bo dziecko może sie delikatnie przekrzywiac, ale mozna to korygować. Jest jedna podstawowa zasada: nie ma nic idealnego dla wszystkich
              • joshima Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 19:33
                maddlenel napisała:

> Dla kręgosłupa szkodliwe są nosiłdla w których dziecko noszony jest tyłem do ro
                > dzica.
                Nie chodzi tylko o pozycje tyłem do rodzica, ale tez sposób podparcia pupy i o kręgosłup. Typowe wisiadła mają wąski pas między nogami dziecka i usztywnione oparcie pleców. Bez sensu.
                • maddlenel Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 19:38
                  joshima napisała:

> maddlenel napisała:
                  >
                  > > Dla kręgosłupa szkodliwe są nosiłdla w których dziecko noszony jest tyłem
                  > do ro
                  > > dzica.
                  > Nie chodzi tylko o pozycje tyłem do rodzica, ale tez sposób podparcia pupy i o
                  > kręgosłup. Typowe wisiadła mają wąski pas między nogami dziecka i usztywnione o
                  > parcie pleców. Bez sensu.
                  >

Calkowicie sie z tobą zgadzam. Dlatego jeśli już nosidlo to dobre i "naprawdę" ergonomiczne nie tylko z nazwy...
          • maddlenel Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 18:51
            joshima napisała:

> maddlenel napisała:
            >
            > > W nosidlavh ekonomicznych mozna nosić dzieciaczki niesiedzace
            > Nie ekonomicznych tylko ergonomicznych. TO po pierwsze. Po drugie nie byłabym t
            > aka pewna, czy można. Ja bym nie nosiła.
            >

Pisze z iPada i niestety on często zmienia mi wyrazy. Tym razem zrobiło sie ekonomiczne zamiast ergonomiczne. I nie wiem skąd u ciebie taka wrogości. Tekst "TO po pierwsze" był zupełnie niepotrzebny.
            Ponadto mówisz, żebyś nie nosiła a nie podajesz żadnego argumentu dlaczego. Manduca jest dostosowana do dzieci od 3 kg i o ile ja nie nie nosilam dopóki maly nie zaczal trzymać główki to mozna to robić, bo nosiłdla tego typu dobrze wszystko utrzymują.
            • joshima Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 19:36
              maddlenel napisała:

> Pisze z iPada i niestety on często zmienia mi wyrazy. Tym razem zrobiło sie eko
              > nomiczne zamiast ergonomiczne. I nie wiem skąd u ciebie taka wrogości.
              A ja nie wiem, gdzie w moim poście dostrzegłaś wrogość.

> Ponadto mówisz, żebyś nie nosiła a nie podajesz żadnego argumentu dlaczego.
              Dlatego, że nosidła ergonomiczne nie opinają dostatecznie dobrze pleców dziecka i nie podtrzymują ich należycie. W związku z tym dziecko właściwie siedzi obciążając dolną część kręgosłupa choć nie powinno, bo nie umie i jest na to za młode.

> Manduca jest dostosowana do dzieci od 3 kg
              Producent tak twierdzi a ja w to nie wierzę.

> mozna to robić, bo nosiłdla tego typu dobrze wszystko utrzymują.
              Mam porównanie w noszeniu zarówno w chustach jak i w nosidłach i nie przekonasz mnie, że dobrze wszystko utrzymują.
              • maddlenel Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 01.09.12, 19:52
                joshima napisała:

> Mam porównanie w noszeniu zarówno w chustach jak i w nosidłach i nie przekonasz
                > mnie, że dobrze wszystko utrzymują.
                Masz prawo do swojego zdania. Ja noszę zarówno w chuscie elastycznej, tkanej jak i w nosidle, więc tez mam porównanie. Uważam, ze manduca mozna całkiem ładnie wyragulowac za pomocą wszystkich pasów, jednak faktycznie nie nosilabym w tym noworodka. W chuscie noszę prawie od początku a w nosidle od ok 1.5 miesiąca ( maly ma teraz 4.5miesiaca) i na obecnym etapie komfort dla malucha jak dla mnie ten sam. Ale to rzecz gustu i przekonań. Są tacy co twierdza, ze chusta wogole nie jest dobra, tylko wózek. No cóż. Każdy robi jak uważa za słuszne
                • ponponka1 mam manduce 03.09.12, 15:56
                  ale nowordka tez bym w niej nie nosila pomimo specjalnej wkladki. 1,5 m to tez IMHO za wczesnie. Najlepszym wyznacznikiem byloby nie miesiace czy waga ale czy dziecko stabilnie i mocno trzyma glowe.

a tak przy okazji. Wczoraj nioslam moja trzy i pol latke - 18 kg - w manduce smile Zaden problem a sama przyjemnosc!
              • ponponka1 Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 03.09.12, 16:05
                joshima napisała:

> maddlenel napisała:
                >
                > Mam porównanie w noszeniu zarówno w chustach jak i w nosidłach i nie przekonasz
                > mnie, że dobrze wszystko utrzymują.

bo chusta to kawal szmaty, ktory dopasuje sie do noszacego i niesionego. I za to je kochalam i uzywalam smile Manduca pojawila sie dopiero jak mala zaczela byc samobiezna - 16 m.
    • chersona Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 02.09.12, 08:02
      My kupiliśmy bondolino. zalety - łatwo się zakłada, jest lekkie, można się je ciasno dopiąć niezależnie od własnej postury (czytałam, że minusem manduca jest, że ma zbyt luźny dla szczuplejszych kobiet pas). sprawdziło się na wakacyjnym wyjeździe - nie mamy samochodu, jechaliśmy z dwójką dzieci, w tym z 5 miesięczniakiem pociągiem, a na miejscu braliśmy dziecko na spacery w bondolino.
      minus - na upalne lato się nie nadaje. Przy cieplejszej pogodzie mąż, który nosił dziecko miał cały mokry brzuch, dziecko z kolei było mokre od męża i marudziło.
      bondolino sprzedają również w wersji light - właśnie na cieplejsze dni, ale jest droższe niż standardowe.
      no i minus niezależny od bondolino - moje dziecko potrafi przejść od marudzenia do ostrego płaczu we wszystkim - w wózku, który przerobiliśmy z gondoli na fotelik i w nosidełku również. tak że bywało, że na spacery wychodziliśmy z dzieckiem w bondolino a wracaliśmy z dzieckiem na ręku i bondolino w ręku.
      • maddlenel Re: nosidło ergonomiczne - jakie wybrać? 03.09.12, 22:02
        chersona napisała:

>Przy cieplejszej pogodzie mąż, który nosił
        > dziecko miał cały mokry brzuch, dziecko z kolei było mokre od męża i marudzilo
        > ło.

Pomaga pieluszka tetrowa wlozona miedzy dziecko a noszacego
    • kindddzia przyjechala Manduca 13.09.12, 12:06
      dziewczyny, no kupilam to nosidelko, lezalo dwa dni, bo moje dziecko bardzo kolkowe caly czas placze i zwyczajnie nie bylo kiedy wyprobowac, az wzielam przed chwila i mimo placzu Ja tam w koncu wsadzilam.
      Pierwsze odczucia - najlepiej wydane pieniadze ever smile przeciaz moj kregoslup palil zywym ogniem, a w tym nosidelku jest mi tak wygodnie !!! Mam nadzieje, ze Malej tez wink poki co siedzi cicho, moze sie boi wink
      no i pomylam naczynia, zaraz posprzatam smile a tak, to bylam uwieziona z dzieckiem na rekach, ze siku nie bylo jak zrobic DOSLOWNIE

no i mam kilka pytan do uzytkowniczek - czy ja nie przeginam z tym np myciem garow? Normlanie wszystko robicie w domu z dzieckiem w nosidle? Czy wychodzicie tak na spacery, zamiast w wozku? Bo u nas na spacer w wozku to trzeba podstepem, jak Mala mocno zasnie, a zdarza sie to rzadko bardzo, wiec spacery sa rzadkie i klopotliwe, a tak wyjsc z Nia zawieszona na mnie, to wydaje mi sie proste bardzo, niech placze, i tak mam Ja juz prawie jakby na rekach, wiec powinna byc pocieszona.
      A jesli wychodzicie to jak ubieracie? No bo ja Ja grzeje przeciez swoim cialem. Czapeczka na pewno, ale reszta? Jak wozka, czy skromniej?

hehehe zachlysnelam sie normlanie smile mam wrazenie, ze moglabym wszystko znowu robic, do sklepu pojsc po ziemniaki !!! mam wolne rece !!!!! smilesmilesmile
      • rulsanka Re: przyjechala Manduca 13.09.12, 12:20
        Ja w manduce kosiłam trawę smile Młody miał wtedy 10 miesięcy i miałam go na plecach.
        Zasadniczo możesz robić wszystko, tylko uwaga na wrzątek.

Co do ubierania, to ja zakładałam dziecku czapkę i coś ciepłego na stopy, a poza tym był ubrany jak w domu (chodzi o zimę, latem ubierałam cieniej niż w domu). Na siebie zakładałam polar tył na przód, a na to dużą kurtkę już normalnie, suwakiem na brzuchu.
        • illegal.alien Re: przyjechala Manduca 13.09.12, 12:30
          Ja tez duzo robilam w roznych nosdilach za wyjatkiem gotowania i prasowania jednak smile

Dziecko ubieralam dosc lekko - i zima i latem. W zimie dodatkowo czapka (jezeli trzeba bylo - czasem starczyl kaptur) i tyle smile
      • joshima Re: przyjechala Manduca 13.09.12, 22:20
        kindddzia napisała:

> no i mam kilka pytan do uzytkowniczek - czy ja nie przeginam z tym np myciem ga
        > row? Normlanie wszystko robicie w domu z dzieckiem w nosidle?
        Nie w nosidle bo ja chusty używam, ale jak trzeba to tak, robię wszystko z dzieckiem przywiązanym do mnie. Zarówno w domu jak i w ogrodzie. A jak trzeba to i na zakupy lecę.

> Czapeczka na pewno, ale reszta? Jak wozka, czy skromniej?
        Ja ubieram jak do wózka, ale ja do wózka ubieram skromnie i uzupełniam kocykami. Tylko że chusta szczelniej opatula.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka