Dodaj do ulubionych

kąpiel niemowlaka

03.10.12, 18:28
czy niemowlaka 1msc można kąpać co drugi dzień?jak kąpałam codziennie miał bardzo suchą skóre- teraz kąpie co drugi dzień i skóra nie jest juz sucha
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: kąpiel niemowlaka 03.10.12, 18:30
      mozna
      • gacek-junior Re: kąpiel niemowlaka 03.10.12, 19:05
        można. możesz też spróbować emolientów do kąpieli, skoro skóra sucha.
        • lalalab Re: kąpiel niemowlaka 03.10.12, 21:40
          A jeszcze lepiej spróbuj wykąpać maluszka w kisielu z mąki zuemniaczanej... Skóra pięknie sie nawilza.
    • joshima Re: kąpiel niemowlaka 03.10.12, 22:32
      tylkoty0 napisała:

> czy niemowlaka 1msc można kąpać co drugi dzień?jak kąpałam codziennie miał bard
      > zo suchą skóre- teraz kąpie co drugi dzień i skóra nie jest juz sucha
      Oczywiście, że można, szczególnie, że jak zauważłaś, Twojemu dziecku codzienna kąpiel nie służy. Z tym, że tyłek by jednak wypadało przed snem umyć pod bieżącą woda tak czy siak.
      • tulimatka Re: kąpiel niemowlaka 04.10.12, 00:48
        Spokojnie możesz kąpać co drugi dzień. Weż do kąpieli emolient - oilatum albo emolium albo jeszcze popytaj w aptece o inne tego typu preparaty. Po kąpieli nasmaruj ciałko oliwką lub mleczkiem. Ja synkowi przez 1szy miesiąc serwowałam oliwkę a potem już było mleczko nawilżające. Musisz popróbować różnych kosmetyków. A jak z jakością wody? My na początku gotowaliśmy wodę. I zgadzam się z Joshimą, że pupsko to musisz codziennie umyć wink

…pójdź, pójdź, konwalie ze mną rwać...
        • ponponka1 a po co te emolia i oliwki skoro 04.10.12, 10:22
          wystarczylo ograniczyc czestostliwosc kapieli i skora JUZ nie jest sucha? Po co ta cala chemia na skorze dziecka?
    • ponponka1 Re: kąpiel niemowlaka 04.10.12, 10:18
      tylkoty0 napisała:

> czy niemowlaka 1msc można kąpać co drugi dzień?jak kąpałam codziennie miał bard
      > zo suchą skóre- teraz kąpie co drugi dzień i skóra nie jest juz sucha

Oczywiscie, ze mozesz kapac co drugi, a nawet co trzeci dzien. Wazne tylko, by myc pupe po kupie pod biezaca woda, nawet bez mydla.

Ja bym do kapieli nie dawala zadnych nawilzaczy czy oliwek. Piszesz, ze skora nie jest juz sucha to po co ja rozleniwiac? Jak by zaczela byc znowu sucha, mozesz dodawac jakies nawilzacze do kapieli lub smarowac po. Najlepsze dla skory, nie tylko dziecka, jest by miala mozliwosc oddychania. Kazdy specyfik posmarowany na skorze moze spowodowac zabuzenie rownowagi. Co wiecej, przez skore do organizmu dostaja sie chciane i niechciane zwiazki.

• illegal.alien Re: kąpiel niemowlaka 04.10.12, 12:35
        Popieram.
        Ja bym zaczela od przyjrzenia sie zelowi czy czego tam uzywacie do kapieli i zmienila go na taki, ktory nie zawiera siarczanow i innych skladnikow wysuszajacych skore.
        Ja moje dziecko kapalam co drugi dzien zanim poszlo do zlobka, teraz musze ja pod prysznicem oplukac chociaz troche codziennie, ale uzywamy wlasnie kosmetykow bez siarczanow, nie smarujemy skory niczym i ma super skore, ladnie nawilzona (a ma naturalne sklonnosci do suchej skory po tacie).
    • dmuchawcelatawce Re: kąpiel niemowlaka 04.10.12, 20:05
      Niemowla powinno sie kapac rzadko, nawet co 2,3 dzien, wlasnie w trosce o ich skore. najlepiej nie uzwac zadnych kosmetykow, tylko woda.
    • toya666 Re: kąpiel niemowlaka 05.10.12, 13:29
      Ja kąpałam 2-3x w tygodniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka