Dodaj do ulubionych

chusta dla dziecka z refluksem

20.01.13, 22:10
Zastanawiam się czy chustowanie dla dziecka, które dużo ulewa jest korzystne?
Plusem jest pewnie pozycja pionowa, ale czy nie za bardzo uciskany jest wtedy brzuch?

Jeśli to nie przeszkadza, to czy każda pozycja jest dobra?
Może któraś z Was miała taki przypadek? Obawiam się również ewentualnego zakrztuszenia cofającym się mlekiem...
Obserwuj wątek
    • una_mujer Re: chusta dla dziecka z refluksem 20.01.13, 22:39
      Nie odpowiem Ci na pytanie o chustowanie, ale powiem, co u nas pomogło na masakryczne ulewanie. Moje dziecko przez pierwszych 6 miesięcy życia było ciągle głodne, bo po jedzeniu potrafiła ulać - prawie zwymiotować - połowę tego, co zjadła sad
      Pomogło całkowite wyeliminowanie mleka z mojej diety jako matki karmiącej, i to drastyczne - mleko (np. w proszku) jest przecież w naleśnikach, cieście drożdżowym, 95% słodyczy, części pieczywa, niektórych wędlinach...
      Poprawa nastąpiła po tygodniu i była trwała - jak tylko chciałam sprawdzić, czy to nie przypadek, i zjadłam jogurt, ulewała się przez następne dwa dni sad...
      Być może u Was jest przyczyna inna, ale chciałam się podzielić czymś, co mi pomogło...
      • kw0 Re: chusta dla dziecka z refluksem 21.01.13, 09:12
        ten problem mamy za sobą, moje dziecko ulewało do skonczenia 8 miesiaca, ma alergię na mleko, wiec od drugiego miesiaca zycia była na pepti, ale ulewanie nie skończyło sie. Myślę o chuście dla drugiego dziecka, które jest w drodze i już się obawiam tego ulewnia.
      • zuzia5321 Re: chusta dla dziecka z refluksem 21.01.13, 12:25
        Jezeli moge zapytac to czym karmilas w takim razie dziecko ?
      • zuzia5321 Re: chusta dla dziecka z refluksem 21.01.13, 12:26
        Oj sorki nie doczytalam ;p
    • kindddzia Re: chusta dla dziecka z refluksem 21.01.13, 09:20
      moja corcia duuuzo ulewa, a raczej wymiotuje i nosze ja w nosidelku. Brzuszek jest ucisniety, ale pozycja pionowa. Normlanie czasem uleje i nic poza tym sie dzieje, wiec w naszym przypadku nosidlo/chusta raczej nie ma wplywu na refluks.
      Tyle ze gdzies tak z pol godziny po posilku jej nie wloze do nosidla, wlasnie chce zeby sobie swobodnie odbeknela kilka razy i zeby sie ulezalo najpierw.

A brzuszek i tak caly czas uciska, bo ona strasznie chce lezec na brzuchu, ciezko ja innej pozycji utrzymac. I sobie tylko wyciska to jedzeni na zewnatrz wink nosidlo chyba mniej uciska wink
    • zuzia5321 Re: chusta dla dziecka z refluksem 21.01.13, 12:24
      To nie jest refluks ! Ja go mam sa to bardzo sile bole brzucha po ktorych zwijam sie jak slimak i wymiotuje bez ustannie. Twoje dziecko po orostu bardzo ulewa tak jak moja Zuzia,kupilam jej poduszke klin jest super ulewanie sie skonczylo.Tylko ze mala teraz zaczela obracac sie na brzuszek i dusila sie juz 2 razy i nie wiem czy to nie bylo spowodowane poduszka ;/
    • aleksandra1977 Re: chusta dla dziecka z refluksem 21.01.13, 13:20
      Moja corka miala stwierdzony refluks w 6 tygodniu zycia (robilismy m.in. ph metrie przelyku).
      U nas chustowanie pomagalo. Zariowno noszenie w chuscie, jak i w nosidelku.
      Warunek musial byc jeden - dziecko w pozycji pionowej, a nie polezacej, czy lezacej.
      Nie istnialo kladzienie dziecka na plasko, czy tez kladzenie na brzuszku.
      Sytuacja z ulewaniem uspokoila sie ok. 1 r.z. dziecka, gdy na dobre zaczelo samodzielnie chodzic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka