Dodaj do ulubionych

Basen 4-5 miesieczne niemowle

13.11.13, 18:39
ktoś z Was uczeszczal na basen z niemowlakiem? Jakie macie wskazówki? Wiecie jakich pieluch używać i sprawdzonych majteczek dla niemowlaka? Dzieki za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 13.11.13, 19:47
      Wszystko lub bardzo dużo w temacie:
      www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79406,4436911.html
    • nuage8 Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 14.11.13, 08:44
      my poszliśmy jak młoda miała niecałe pół roku i dobrze, bo wcześniej to może być szok dla maluszka, widziałam u nas na basenie 3,4 - miesięczne dzieciaki i bardzo płakały niektóre.
      warto próbować, nawet jeśli raz się nie uda to pójść kolejny, próbować ze stopniem najedzenia (nie bezpośrednio przed basenem), ze stopniem wyspania (czasem ciężko utrafić żeby nie była ani głodna, ani przejedzona, ani zmęczona).
      Pieluszek używamy z rossmana babydream, są też huggies podobno ok. Chcę też niedługo zacząć używać wielorazowych pieluszek na basen.
    • ashraf Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 14.11.13, 09:26
      My chodzilismy na basen wlasnie tak jakos od tego wieku i wszystko bylo ok, ale trzeba pamietac, ze dziecko nie moze za dlugo siedziec w wodzie - po 15 min. dobrze jest je wyciagnac, osuszyc, napoic i troche wyciszyc. Z czasem "sesje" mozna wydluzac. Trzeba patrzec na temp. wody, my zaczynalismy od cieplych basenow, a po miesiacu bylismy na odkrytym (woda ok. 24 stopnie), w morzu tez nie bylo problemu. Niektore dzieci lubia cieplejsza wode, inne akceptuja tez nizsze temperatury. Pieluchy do plywania: obojetnie jakiej firmy, my mielismy chyba juz z 4 rozne, ale wazny jest rozmiar. Niemowleciu nie potrzeba zadnych majtek ani kostiumow na basen.
      • zona_mi Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 14.11.13, 23:27
        > trzeba pamietac, ze dziecko nie moze za dlugo siedziec w wodzie - po 15 min. d

Są półroczniaki, które mogą się chlapać przez godzinę i są dwulatki, które będą wyły po kwadransie.
        Nie znam przepisu każącego zaczynać od 15 minut - to kwestia osobnicza.
        Moje akurat zaczynały od godzinnych sesji, nikt nie zalecał wyciągania i wyciszania ich w trakcie zabawy.

Pieluchy - ważne, by nie odstawały od pupy/ud, bo moczu nie chłoną, mają jedynie zatrzymać ew. kupkę.
        • ashraf Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 14.11.13, 23:31
          U nas są takie zalecenia. Moje od początku uwielbia kąpiele i z basenu też nie można go wyciągnąć, ale dzieci są różne, więc pewnie na początku można spróbować krócej i zobaczyć jak dziecko reaguje.
          • zona_mi Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 15.11.13, 11:01
            Podstawa to obserwacja dziecka po prostu smile
            • ashraf Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 15.11.13, 11:12
              Zgadzam sie smile
    • camel_3d spokojnie:) 14.11.13, 21:44
      mlody bl na basenie od 5 miesiaca.
      nie bylo pieluch tylko majtki... cos takiego:
      https://www.babytraeume.de/media/images/badewindel-baby-badehose-rot-blau-gruen-bedruckt-m.jpg

le to zalezy od basenu, bo niektore podobno koniecznie domagaja sie pieluch, ktore (tak na marginesie) moczu nie zatrzymuja smile))

• ashraf Re: spokojnie:) 14.11.13, 23:16
        Że co? Oczywiście, że zatrzymują, skąd ten pomysł? Czyli jak dziecko zrobi siku do wody, to potem inni użytkownicy basenu mają w tym pływać?
        • green-koala111 Re: spokojnie:) 14.11.13, 23:20
          Camel dobrze mowi . Nie zatrzymuja moczu . A niby jak maja zatrzymac? Nie absorbowac nic, to i moczu , absorbowac wszystko - czyli wode basenowa.
          A co do autorki postu. 4-5 miesiecy jest ok. Tylko nie za długo ( max pol godziny)i woda zeby byla ciepla- okolo 33-34 stopnie. Dziecko nie śpiace i najedzone -pol godziny przed wejsciem na basen. pieluchy- nie ma w sumie znaczenia, z rossmanna sa ok. Ubranko po kapieli luzne, bo ciezko na mokre ciałko wkladac. Bez kostiumow gatek, no chyba ze tak dla efektu wizualnego
          • ashraf Re: spokojnie:) 14.11.13, 23:29
            Ale skąd pomysł, że nie absorbują? Oczywiście, że absorbują, więc jeśli woda basenowa dostanie się do środka pieluchy, to pielucha nią nasiąka! Chroni w drugą stronę - przed wyciekaniem moczu i kału na zewnątrz pieluchy do basenu.
            • green-koala111 Re: spokojnie:) 15.11.13, 10:04
              ashraf napisała:

> Ale skąd pomysł, że nie absorbują? Oczywiście, że absorbują, więc jeśli woda ba
              > senowa dostanie się do środka pieluchy, to pielucha nią nasiąka! Chroni w drugą
              > stronę - przed wyciekaniem moczu i kału na zewnątrz pieluchy do basenu.

a niby jak to sobie wyobrazasz? Mam wrazenie ze nigdy nie korzystalas z takich pieluch. Przeciez po wyjsciu z wody mozna ja wykrecic i nie ma wody w srodku . WIec gdzie jest siku?A wyobrazasz sobie jak ciezka byłaby pielucha nasiąknieta woda. Mysle ze wazyłaby tyle co dziecko niemalże. Kupke oczywiście zatrzymuje bo ma gumki-falbanki po bokach
              • ashraf Re: spokojnie:) 15.11.13, 10:16
                Nie musze sobie wyobrazac, bo korzystam i to dosyc czesto. I faktycznie, po wyjsciu z wody jest bardzo ciezka, rozpinam ja wlasciwie od razu i niose golasa pod prysznic.
                • camel_3d a wyobraz sobie...ashraf... 18.11.13, 13:47
                  tylko nie wpadnij w szok... ze UWAGA... mocz i pot maja w 99% ten sam sklad... wiec nwyobraz sobie, ze wchodzac do basenu kapiesz sie w ludzkim pocie... czyli dokladnie w moczu smile roznica jest tylko w 2% mocznika.. powodzenia...

a i nie zapominaj o tej calej chemii, kremy, makijaze, pianki do wlosow... ktora plaw w wodzie.

• ashraf Re: a wyobraz sobie...ashraf... 18.11.13, 14:17
                    Przed basenem bierze sie prysznic - choc pewnie dla niektorych to tez fanaberia uncertain
                    • camel_3d Re: a wyobraz sobie...ashraf... 18.11.13, 15:01
                      > Przed basenem bierze sie prysznic - choc pewnie dla niektorych to tez fanaberia

teoretycznei tak..niestety plywajac i tak sie pocisz... i masa ludzi tez...
                      • ashraf Re: a wyobraz sobie...ashraf... 18.11.13, 15:39
                        Teoretycznie to tez nie wszyscy myja rece po skorzystaniu z toalety, a jednak przestrzegamy pewnych zasad higieny, nawet jesli inni maja je w czterech literach. Zakladam, ze nie wszyscy maja ochote plywac w odchodach innych ludzi.
          • jotka_k Re: spokojnie:) 15.11.13, 21:27
            a nie prościej wytrzeć ? big_grin

green-koala111 napisała:

> Ubranko po kapieli luzne, bo ciezko na mokre ciałko wkladac.
    • ewa_mialkowska Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 15.11.13, 00:37
      Jak tylko masz możliwość to chodź z dzieckiem na basen. od maleńkości warto oswajać z wodą, to wtedy nie będzie miało takiej traumy czy innych lęków. do pływania dla maluszka to potrzebne takie pieluchomajtki do pływania, one są jakby takie wodoszczelne i nieprzemakalne, więc można używać bez obawsmile
      • camel_3d eee 18.11.13, 15:03
        ewa_mialkowska napisał(a):

> Jak tylko masz możliwość to chodź z dzieckiem na basen. od maleńkości warto osw
        > ajać z wodą, to wtedy nie będzie miało takiej traumy czy innych lęków

moje chodzilo od 5 miesiaca..a potem i tak przez jakis czas byla panika na widok basenu smile

teraz ma 5 i od roku ma "konika morskiego"... to taka karta plywacka i stopnia tu smile))
    • basia68 Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 15.11.13, 08:57
      Nie chodzi mi o efekt wizualny, tylko o to co mogę zalozyc ze wzgledow higienicznych. Basen jest na 08:00 a Mała akurat rano najczęściej robi kupke wiec głównie o to chodzi żeby dobrze się zabezpieczyć smile.
      Z jednej strony się bardzo ciesze a z drugiej mam obawy, czy ja sama z maluchem dam sobie rade w wodzie, jak wygląda ubieranie się po basenie moje i jej.Najpierw przebiorę ją a potem siebie ale czy będzie spokojnie czekac na mniesmile Naczytalam się o infekcjach układu moczowego u dziewczynek ale tez o plusach chodzenia na basen z takimi maluchami. No i najważniejsze jak tu wbic się z jedzeniem smile Zakladam, że wyspana będzie po nocy.
      • green-koala111 Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 15.11.13, 10:09
        basia68 napisała:

> Nie chodzi mi o efekt wizualny, tylko o to co mogę zalozyc ze wzgledow higienic
        > znych. Basen jest na 08:00 a Mała akurat rano najczęściej robi kupke wiec główn
        > ie o to chodzi żeby dobrze się zabezpieczyć smile.
        > Z jednej strony się bardzo ciesze a z drugiej mam obawy, czy ja sama z maluchem
        > dam sobie rade w wodzie, jak wygląda ubieranie się po basenie moje i jej.Najpi
        > erw przebiorę ją a potem siebie ale czy będzie spokojnie czekac na mniesmile Naczy
        > talam się o infekcjach układu moczowego u dziewczynek ale tez o plusach chodzen
        > ia na basen z takimi maluchami. No i najważniejsze jak tu wbic się z jedzeniem
        > smile Zakladam, że wyspana będzie po nocy.

Daj sniadanko rano kolo 7, wez fotelik, jak sie bedzisz ubierala mala bedzie w foteliku. Co do infecji... Moze sie zdarzyc ale nie musi. Jak kolo 6-7 wstaje, na 8 basen, kolo 8.30 wyjdziecie z basenu zanim kja ubierzesz bedzei prawie 9 , stawiam ze zaraz uśnie, zanim zdazysz sie ubrac. Kazde dziecko inne co prawda jest . Jak nie pojdziesz to si enie dowiesz.Ale dasz rade wink
        • zona_mi green-koala111 15.11.13, 11:05
          Nie cytuj całej wypowiedzi poprzednika, tylko fragment, do którego się odnosisz. Jeśli do całości, to nie ma potrzeby cytowania.
          Zachęcam do zapoznania się z netykietą.
    • basia68 Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 15.11.13, 15:01
      żeby tylko chciała zjeść tak wcześnie, bo z jedzeniem rano jest trochę na bakier smile Konieczna jest ta woda, żeby dawać w tzw. międzyczasie? Wiem, że na tym basenie jest tak że pierwsze 15 minut jest na macie, masaż i zabawa z maluchem a potem 30 minut w basenie.
      Wiem, ze najgorsze będzie to pierwsze wyjście a potem jakoś pójdzie.
      • zona_mi Re: Basen 4-5 miesieczne niemowle 15.11.13, 21:17
        Jaka "woda w międzyczasie"?
        Do picia? Myślę, że w trakcie pływania to zbędne smile
        Po kąpieli dobrze jest dziecko nakarmić, pewnie szybko zaśnie. Mój syn zasypiał w foteliku, zanim zdążyłam się ubrać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka