Dodaj do ulubionych

Niski podpór

20.11.13, 16:08
Córa ma 7,5 miesiąca. Mniej więcej od 2-3 tygodni pełza namiętnie. To co mnie zastanawia to niskie podparcie na rękach. Podejrzewam, że gdyby opierała się na dłoniach to już zaczynałaby raczkować, bo staje na kolanach i buja się ale podpierając się na przedramionach. Ogólnie baaardzo rzadko zdarza jej się podeprzeć na dłoniach, a jeżeli już to z zaciśniętymi piąstkami.
Nie nakręcam się, nie chcę jej pośpieszać, niech się rozwija w swoim tempie. Pytam z czystej ciekowości jak to było u Was?
Obserwuj wątek
    • anisiaj Re: Niski podpór 20.11.13, 20:37
      a może ma wzmożone napięcie? nasza mała (6,5) też ma niski podpór i zaciśnięte pięści i chodzi na rehabilitację
      • giba116 Re: Niski podpór 21.11.13, 08:43
        Raczej nie. Byliśmy trzy razy u rehabilitantki w związku z lewostronną asymetrią. Raczej by zauważyła, a nic nie wspomniała na ten temat.
        • frijka Re: Niski podpór 21.11.13, 10:11
          a jak objawia się ta lewostronna asymetria?
          • giba116 Re: Niski podpór 21.11.13, 12:22
            W tej chwili już nie ma po niej śladu. Ale objawiało się to tym, że lewa stronę tułowia była skrócona. Układała się w literkę C. Zwróciłam najpierw uwagę, że leżąc na brzuchu Mała leciała na plecy na jedną stronę (nie celowo, nie panowała nad tym). Przewroty też tylko na jedną stronę. Ale teraz jest OK.
        • momoneymoproblems Re: Niski podpór 21.11.13, 12:08
          może ma za słabe ręce i nie da rady wyprostować. Może podłóż jej pod brzuch jakąś poduskę, tak żeby miała podparcie trochę wyżej i ćwiczyła te wyprosty.
    • rulsanka Re: Niski podpór 21.11.13, 13:34
      W tym wieku dzieci z reguły pełzają a nie raczkują, więc wszystko ok. Moje dzieciaki ćwicząc raczkowanie na początku w ogóle nie podpierały się na rękach, tylko na policzku wink
      Wkrótce zacznie raczkować.
      Wrzuć na LUZ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka