Dodaj do ulubionych

Temperatura mleka

08.09.14, 08:22
Hej, Mam 4 miesięczne dziecko, które karmie jeszcze piersią.
Aby lepiej przysypiało noce (bo od 1 miesiąca śpi całe noce) to rano odciągam mleko do butelki i daje je na noc. Jak ciągnie wieczorem z samego cyca to poprostu jest to za bardzo męczące i zasypia zanim się porządnie naje.

Niestety czym więcej je to problem jest coraz bardziej uciążliwy.
Mleczko podgrzewamy do temperatury 37 stopni (>38 jest dla niej za ciepłe). I pije smacznie dopóki temperatura mleka nie spadnie <36 stopni. Wtedy nie chce jeść, mleko trzeba ponownie podgrzać (wiem, nie wolno podobno podgrzewać mleka) i znów pije. Ostatnio na noc pije 180 ml i kończy się to 2,3 krotnym podgrzewaniem mleka.

Miał ktoś z Was aż tak wrażliwe i wybredne niemowlę?
Jakiś pomysł jak przekonać dziecko do chłodniejszego mleka? Teraz to jeszcze w międzyczasie jak mąż podgrzewa mleko ona pije z piersi ale jak skończy mi się mleko i będę co chwilę musiała jej podgrzewać mleka w butli a ona będzie czekać to będzie jeden wielki krzyk...
Obserwuj wątek
    • nowamama2 Re: Temperatura mleka 08.09.14, 09:12
      Owin butelke folia aluminiowa. Ja kupilqm.na allegro taki styropianowy ochraniacz na butelke. Tez trzyma cieplo
      • gagandzia Re: Temperatura mleka 08.09.14, 09:46
        Czyli nie tylko moja Mała jest taka wybredna?
        Aż się boje jak zacznę wprowadzać jakieś pokarmy bo do teraz ani wody ani herbatki się nie tchnie...
        • nowamama2 Re: Temperatura mleka 08.09.14, 09:51
          To znaczy moja w tym zakresie wybredna nie jest. Moze byc cieple i zimne ale z powodu problemow z brzuszkiem szulalam sposobu by mleko utrzymywalo cieplo i te dwa sie sprawdzily. Na pewno wydluza czas schladzania ale nie wiem czy az tak dlugo by nakarmic ja do konca bez podgrzewania.
    • nowamama2 Re: Temperatura mleka 08.09.14, 09:54
      Sa tez takie butelki z wkladem pogrzewajacym. Jedna kosztuje chyba 130 zl. Niby trzyma cieplo przez 20 minut i temp 37 stopni ale ile jest warta to.nie wiem.bo nie probowalam. Na allegro szukaj tych butelek. Jak wezmiesx zaznaczysz opcje od najdrozszych to ci sie ona pokaze
    • murwa.kac Re: Temperatura mleka 08.09.14, 10:55
      gagandzia napisał(a):

Cytat Jak ciągnie wieczorem z samego cyca to poprostu jest to za bardzo męczące i zasypia zanim się porządnie naje.

nie rozumiem.
      jak to zasnie zanim sie naje?

moim zdaniem niepotrzebnie robisz sobie problem z tym odciaganiem.

jej bardziej moze nie pasowac zmiana piersi na butelke.
      • ewelina.90 Re: Temperatura mleka 08.09.14, 11:21
        Mleko w piersiach Ci się skończy jak odstawisz dziecko. No chyba, że się "samo" odstawi na rzecz butelki bo z Niej leci łatwo nie trzeba się męczyć. Jak chcesz robić tak jak robisz to po prostu wlej mleko w dwie butle i jedna trzymaj w podgrzewaczu a druga karm. Mleko ostygnie to podmiana.
      • ewelina.90 Re: Temperatura mleka 08.09.14, 11:25
        A murwa tak może byc, tzn zaśnie zanim się porządnie najje. Wcześniej miałam wieczorny maraton przy piersi. I wstawał najwcześniej po 2 godz. Teraz jest tak zmęczony, że chwile pociągnie i śpi. Po pół godz, 40 min pobudka, żeby dojesc i wtedy zazwyczaj juz dłużej jesmile. I przy dobrych wiatrach śpi trochę dłużej.
        • murwa.kac Re: Temperatura mleka 08.09.14, 11:30
          e, zadna regula.
          mleko z piersi ma to do siebie, ze szybciej sie trawi.
          i wieczorne maratony nie sa kwestia nienajedzenia sie, a kwestia potrzeby bliskosci.
          bo ssanie piersi to nie tylko jedzenie. to ukojenie bolu przy zabkowaniu na przyklad, to poczucie bezpieczenstwa przy skokach rozwojowych, to wyciszenie po aktywnym dniu etc.
          • gagandzia Re: Temperatura mleka 08.09.14, 11:42
            U nas niekoniecznie.
            Jak wieczorem karmie małą z piersi to budzi się dwa razy na jedzenie. Jak z butli to wogóle.
            Na noc ona je nawet około 200 ml, więc może tak być że po całym dniu w piersiach nie mam tyle mleka.
            Także na noc pije z butli tyle ile rano mi się uda odciągnać a reszte końcy z cyca.
            • murwa.kac Re: Temperatura mleka 08.09.14, 11:56
              poki dziecko ssie, to mleko jest.
              fizjologii laktacji nie zmienisz smile nie ma czegos takiego jak nie mam mleka w piersiach.

ze sie budzi w nocy - jej prawo. i jeszcze nie raz nie dwa nie piec jej sen i pobudki sie zmienia - niezaleznie od sposobu karmienia.

skoro na razie sie u Was to sprawdza - to odciagaj i karm. ale nie wiazalabym temperatury mleka z oprotestowaniem go. raczej swiadomosc, ze skoro dostala butelke to znaczy, ze nie bedzie piersi i bliskosci mamy - dlatego prostestuje.
              • gagandzia Re: Temperatura mleka 08.09.14, 12:21
                Nie zgodzę się z tym, bo jak podgrzejemy butelkę to poje z niej.
                Zobaczymy dzisiaj, Mała jest z babcią i pierwszy raz będzie pić mleko z kimś innym i tylko z butli...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka