Dodaj do ulubionych

Krosty na buzi

11.12.04, 22:10
Mój prawie 6-miesięczny synek od trzech miesięcy ma brzydkie, ropne krosty na
buzi. Nie chcą zejść. Dermatolog powiedział, że to trądzik niemowlęcy i żeby
się nie przejmować, że mogą być nawet do roku. Wygląda to jednak wyjątkowo
paskudnie i trochę mnie niepokoi... czt króraś z was miała może podobny
problem?
Obserwuj wątek
    • madeyowa Re: Krosty na buzi 11.12.04, 23:21
      Moja córka miała trądzik niemowlęcy. Pojawił się ok. 2 tygodnia życia i zniknął
      po 6 tygodniach. Moim zdaniem Twój synek jest już za duży na trądzik
      niemowlęcy, a poza tym za długo to u niego trwa. Jeżeli karmisz go piersią to
      może zastanów się nad swoją dietą, jeżeli mlekiem sztucznym to może być ono zle
      dobrane. Być może jest to alergia pokarmowa. Radzę zasięgnąć porady innego
      lekarza(może pediatry, alergologa).Z tymi dermatologami to różnie bywa, wiem to
      z własnego doświadczenia.
    • vikingowa1 Re: Krosty na buzi 12.12.04, 13:05
      Moja córka ma obecnie 4 miesiace i od 3 tyg. życia ma krostki na buzi. Wizyty u
      dermatologa i alergologa zapewniły mnie o tym, że jest to jednak trądzik
      niemowlęcy i również usłyszałam, ze może być do roku. Zaniepokojona zebrałam
      cały wywiad odnośnie tych paskudnych pryszczy. Alergii mogą również towarzyszyć
      inne objawy.
      Sucha, łuszcząca się skóra, rodzice alergicy, pryszcze raczej suche na
      zaczerwienionej skórze, występujące nie tylko na twarzy, ale zwłaszcza w
      zgięciach łokci i kolan i na nóżkach, brzydkie kupy, tj. wodniste i zielone,
      sucha skóra za uszami, długotrwałe kolki, powiekszenie się pryszczy w kilka
      godzin po zjedzeniu przez karmiącą mamę alergizującego produktu, pryszzcze
      bardzo swędzące i drapane przez dziecko zwłaszcza w nocy. Jeśli nie ma tych
      dodatkowych objawów to pewnie jest ten nieszczęsny trądzik. U mnie ten trądzik
      zmienia swoj wygląd, raz jest wiecej pryszczy, raz mniej, raz są ropne, raz nie.
      Ddodam, że niektóre ojawy dodatkowe mogą być, mój mąż na przykłąd jest
      alergikiem na trawy i roztocza. Dermatolog i alergolog zalecił stosowanie na
      duże zmiany maści z antybiotykiem, przemywanie twarzy solą fizjologiczną,
      niesmarowanie zmienionej skóry żadnymi kremamni, aby mogła oddychać i przede
      wszystkim cierpliwość. Więc może to jendak trądzik wiec się nie przejmuj, a
      jeśli masz jeszcze dodatkowe pytania to pytaj, spróbuję odpowiedzieć
      wyczerpująco. Pozdrawiam.
      • magdak7 Re: Krosty na buzi 12.12.04, 14:00
        Wielkie dzięki za odpowiedzi. We wtorek idę do jeszcze jednego dermatologa,
        zobaczymy co on z kolei stwierdzi.
        Dodatkowych żadnych objawów nie ma- ale dziwne wydaje mi się, że cały czas te
        pryszcze są w jednym miejscu- tzn. na początku się przemieszczały na buzi, a
        teraz już nie. Na prawym policzku np jest jeden wielki paskudny ropny pryszcz,
        od trzech miesiecy wygląda tak samo.
        • vikingowa1 Re: Krosty na buzi 13.12.04, 15:16
          Normalne. U mojej córki są na jednym policzku. Z drudiego juz prawie zniknęły, a
          dwa dni temu zno się pojawił ropny. Poproś dermatologa o jakąś maść. powinno
          pomóc. Powodzenia.
    • mamaigora1 Re: Krosty na buzi 20.12.04, 10:31
      Igor ma prawie 10 m-cy i zdiagnozowany tradzik niemowlęcy nie tylko na buzi
      (żuchwy), ale na klatce piersiowej, pośladkach...
      Kapiemy w nadmanganianie potasu i smarujemy masciami...
      Ciekawe kiedy to zejdzie...
      Nie jest to chyba alergia bo żadnych innych objawów nie ma...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka