Dodaj do ulubionych

czy biała czekolada uczula?

31.12.04, 13:28
wiem, że czarna bardzo. a biała?

Lidia
Obserwuj wątek
    • mynia0 Re: czy biała czekolada uczula? 31.12.04, 13:37
      podejrzewam, ze nie, bo w czekoladzie uczula głównie kakao, no a w białej go
      nie ma.
      • alpepe Re: czy biała czekolada uczula? 31.12.04, 19:45
        błąd, przeczytaj skład smile Pewnie, ze biała czekolada może uczulić. No i jeszcze
        o tym, że słodycze są niezdrowe to nie myśliciewink?
        • lmamet Re: czy biała czekolada uczula? 01.01.05, 18:34
          nie chcę dać dziecki, tylko sama skosztować... mam taką straszną ochotę. mała
          ma 4,5 m-ca i karmię piersią. dlatego zastanawiam się.,
          • alpepe Re: czy biała czekolada uczula? 01.01.05, 20:25
            ja tam od porodu mało co jadłam, żeby mała nie miała kolki, ale piłam
            codziennie kakao. skosztować możesz, od jednego razu dziecko rzadko które
            dziecko dostaje alergii.smile
        • curieuse Re: czy biała czekolada uczula? 01.01.05, 19:50
          Przepraszam ale dlaczego słodycze są tak strasznie niezdrowe??? Nie można w
          ogóle ich jeść?
          • alpepe Re: czy biała czekolada uczula? 01.01.05, 20:29
            no, dziewczyno, po pierwsze: cukry rafinowane są szkodliwe, możesz sobie
            poczytać nawet w necie, po drugie, cukry są szkodliwe dla żebów,też mozesz
            poczytać, pewnie, niektóre matki tonem wyższości oznajmiają, że to sprawa
            higieny ustnej lub jej braku. PO trzecie cukier zwiększa agresję, szczególnie
            u dzieci. O tym pewnie też jest sporo w necie. Głupio mi nawet tak Ci
            odpisywać, bo zdaje mi się, że robisz sobie ze mnie jaja, zadając pytanie,
            jakbyś sie skaś urwała.
            • atlantis75 Re: czy biała czekolada uczula? 01.01.05, 21:28
              Moim zdaniem bardziej niezdrowe są ogórki i pomidory sprzedawane teraz w
              warzywniakach smile Nie popadajmy w skrajności - wszystko jedzone w umiarkowanych
              ilosciach, także słodycze, nie jest aż tak niezdrowe! Co do arugumentu z
              agresją odpowiem, ze słodycze zwiękaszają poziom endorfin, które odpowiadają za
              poczucie szczęścia i relaksu smile Umiar przede wszystkim, bo życie nie po to jest
              by się wszystkiego wyrzekać.
              Chętnie jem białą czekoladę, karmię 1,5 mies. synka, nie zauważyłam żadnych
              objawów uczulenia. Można spróbowac kostke i poobserwować maluszka.

Pozdrawiam smile
              • alpepe Re: czy biała czekolada uczula? 01.01.05, 21:57
                to z nowalijakami się zgadza, co nie znaczy, ze słodycze są tak samo
                wartościowe jak inne rodzaje pożywienia. A jak ktoś się chce uzależniać,
                słodyczami, pocieszając się, ze nie są tak szkodliwe jak alkohol czy papierosy,
                bo tylko powiększają tyłek, psują zęby i mogą doprowadzić do cukrzycy,
                nadciśnienia i paru innych disaster, to przecież droga wolna smile Ja tam od
                wczoraj zapycham sie marcepanem, ale na szczęście jutro nie bedę miała
                słodyczy...
            • curieuse Re: czy biała czekolada uczula? 01.01.05, 22:40
              Przepraszam ale nie rozumiem. Jestem dorosłą osobą i zdaje sobie sprawę, że
              objadanie się słodyczami nie jest zdrowe... Nie pytam się, czy cukier jest DLA
              MNIE niezdrowy tylko dla dziecka, które karmię.

Wiem, że cukier pobudza dzieci - czy pobudzę dziecko, które karmię piersią
              jeśli będę jadła słodycze confused

Chciałabym jeszcze dodać, że lubię słodycze... a mimo tego jestem zdrową i
              szczupłą osobą. Nie brakuje mi również higieny uncertain
              • alpepe Re: czy biała czekolada uczula? 01.01.05, 22:48
                wiesz, ja noszę rozmiar 34/36 przy wzroście 171, i też lubię słodycze, ale
                wszystko to, co napisałam o nich jest prawdą. Dla dziecka jest cukier
                rafinowanyu również niezdrowy. Pytasz, czy pobudzisz dziecko, które karmisz
                piersią. A czy jak wypijesz alkohol, to dziecko nie będzie nietrzeźwe? Też
                będzie. Pewnie, nie popadajmy w paranoję. Ale powiedz, potrzebujesz jeść
                słodycze? Bo organizm na pewno się ich nie domaga.
                Jesteś zdrowa, ja też. Jeszcze. Dopiero po latach spożywania słodyczy może się
                okazać, że chorujesz na cukrzycę, po wielu latach. Czemu cukier jest zaliczany
                do UŻYWEK? Ze względu na lecznicze działanie? NIE.
                Pozdrawiam
                • curieuse Re: czy biała czekolada uczula? 01.01.05, 23:21
                  "Pytasz, czy pobudzisz dziecko, które karmisz piersią. A czy jak wypijesz
                  alkohol, to dziecko nie będzie nietrzeźwe? Też będzie."

Pisząc takie rzeczy możesz wprowadzać ludzi w błąd. Sugeruję abyś porozmawiała
                  na ten temat z pediatrą.

Jak pisałam o jedzeniu słodyczy nie miałam na myśli obrzeranie się cukierkami
                  tylko zjedzenie ciastka/czekoladki od czasu do czasu. Nie zaliczam tego
                  do "używek". Dziękuję za Twoją odpowiedź.
                  • alpepe Re: czy biała czekolada uczula? 02.01.05, 00:51
                    Jakim sposobem pisząc o tym, ze alkohol przenika do mleka matki mogę wprowadzić
                    ludzi w błąd? I czemu mi sugerujesz rozmowę z pediatrą?
                    A co do Twoje klasyfikacji używek, cóż, masz prawo do własnego zdania.
                    • mama_debiutantka troszkę się chyba unosisz, alpepe 02.01.05, 12:29
                      bez przesady, wszystko jest dla ludzi. moja mała jest tego świetnym przykładem -
                      je za moim pośrednictwem wszystko (od urodzenia, ma teraz 5,5 m-ca) i żyje.
                      nie ma alergii, w życiu nie miała kolki, jest pogodna i "pobudliwa w normie",
                      więc nie strasz ludzi wizją cukierków-ludożerców wink
                      słodycze jadam okazjonalnie, bo nie przepadam, plomby mam 4 (a lat mam 31) i
                      wszystkie zęby na miejscu. przy 170 cm ważę 58 kg i dobrze mi z tym (choć przy
                      Tobie jestem wielorybem). ogólnie zdrową żywnością gardzę, chociaż nie należę
                      do wyznawców fast-foodów. za to dobry slow-food to dla mnie duża przyjemność smile
                      z alkoholem też nie przesadzaj - poczytaj co na tan temat pisze p. Staszewska
                      na forum o karmieniu piersią. wierzę jej, bo to ona w końcu jest doradcą
                      laktacyjnym. ciekawy artykuł o alkoholu można znaleźć także tu:
                      www.laktacja.pl/leki/leki-a.html#alkohol
                      z pewnością nie jest on zdrowy, ale też nie trzeba aż tak demonizować swojej
                      misji karmicielki wink mama też człowiek.

pozdrawiam smile
                      • curieuse Re: troszkę się chyba unosisz, alpepe 02.01.05, 13:40
                        mama_debiutantka, zgadam się z tobą: "mama też człowiek" big_grin

Ja mam normalnie dość zdrową dietę: jem trochę wszystkiego - z przewagą warzyw,
                        owoców i węglowodan. Piję również kawę, wino i jem słodyczę 3-4 razy w tygodniu.

Mąż ma alergie więc teraz jak karmię stosuję dość ścisłą dietę a synek
                        odwdzięcza się bardzo spokojnym charakterem i brakiem kolek.

Tydzień temu badania laboratoryjne wskazały na to, że grozi mi anemia więc
                        chciałabym rozszerzyć dietę. Myślałam o piciu kakao ponieważ jest doskonałym
                        źródłem żelaza ale boje się uczulić synka.
    • mama_debiutantka Re: czy biała czekolada uczula? 02.01.05, 12:32
      musisz spróbować i zobaczyć, co na to dzidzia. w końcu nigdzie nie jest
      powiedziane, że musi być alergikiem, a jeśli nie jest, to żadna czekolada jej
      (go?) nie uczuli, także czarna. moja mała nie ma do czekolady (cytrusów,
      pomidorów, nabiału itp.) żadnych zastrzeżeń. ma teraz 5,5 m-ca i od początku
      jesteśmy "bezdietowe".

pozdrawiam smile
      • curieuse Re: czy biała czekolada uczula? 02.01.05, 13:43
        Imamet, ja na razie nie jadłam bo bałam się, że ma te same uczulające składniki
        co czarna czekolada... a miałam w domu pyszną belgijską białą czekoladę!!!

Będę dziś rozmawiała z lekarką. Zapytam się jak to jest z tą białą czekoladą tongue_out
        • lmamet Re: czy biała czekolada uczula? 02.01.05, 22:33
          super, zaczekam na informację...
          przyznaję, że zjadłam troooszkę. obserwuję. mała ma trądzik, więc ciągle ją
          wysypuje i nie będę do końca wiedział, czy to ta czekolada...
          Lidia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka