gosiaaa 19.01.05, 13:47 Moj maluch od jakiegos czasu ssie dosc intensywnie dolna warge. Czy wasze pociechy tez tez tak robią? U nas nic nie pomaga jak załapie to koniec smoczki wypluwa i niczym nie mozna go zająć. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super-kasiatko Re: Ssie dolną warge? 19.01.05, 13:54 mój Sebus robi identycznie. Myślałam, że tylko on, a tu inne dzieci też tak robią. Ile miesięcy ma twoja pociecha(mój skarb 5) Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Ssie dolną warge? 20.01.05, 09:26 Oliwka ssała dolną wargę zarówno dziąsło na dole jak i wargę tą na zewnątrz- wtedy jak wychodził jej pierwszy ząbek. Ma 3 mies. i 6 dni i juz 3 tyg. 1 ząbek na dole własnie. Więc uważaj!!! Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamartynki1 Re: Ssie dolną warge? 19.01.05, 14:05 Moja córka 6 miesięcy od tygodnia też zaczeła ssać dolną warge a wręcz ją gryżć. Ma nawet sine usteczko. Może to dziąsełka ją tak bolą bo idą ząbki. Narezie ich nie widać Odpowiedz Link Zgłoś
misso Re: Ssie dolną warge? 19.01.05, 15:10 Moja Ida ma to samo (3 mies.), pociesznie to wyglada. Czasem nawet obie wargi uda jej sie zassac do srodka. Ale nie potrafie powiedziec skad to jej sie wzielo. A smoczka tez nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
halkione Re: Ssie dolną warge? 19.01.05, 16:44 Moja 4, 5 miesięczna Zuzia też ssie wargę - głównie dolną, ale czasem i górna się załapie oraz język. Ja z tym nie walczę, bo to ją uspokaja - jest zamiast kciuka, który uwielbia, a jest niedostępny podczas spacerów. smoczek to nie to samo, pluje nim na metr, a czasem i dwa. Pozdrawiam. Małgosia. Odpowiedz Link Zgłoś
samoski Re: Ssie dolną warge? 19.01.05, 22:30 Karolina (7 miesięcy) zasysała obie wargi jescze 2 miesiące temu. Wyglądało to bardzo śmiesznie. Przeszło. Teraz ma 3 zęby i wszytko gryzie Pozdrawiam. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
goskapoz Re: Ssie dolną warge? 20.01.05, 09:20 Moze troche z innej beczki na ten temat.Jak zaczelam karmic Tosie lyzeczka to nie wiedzialam czy juz moge bo jest malutka,wiek wiekiem ale...gdzies przeczytalam ze jak dzicko ma odruch cmokania wargi to jest gotowe do podawania lyzeczka jedzonka.Tak wiec moze nie musicie karmic lyzeczka, ale jakby co to wasze maluszki maja juz odruch cmokania lyzeczki pozdr Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_h1 Re: Ssie dolną warge? 20.01.05, 09:44 Witam! Kurcze - a ja myślałem, że mój syn jakiś inny )) K onrad (3m 9d) od jakiegoś czasu ssał język. Tego za bardzo nie widać, ale jak przeczytałem u Tracy Hogg, że dzieci robią to w ramach samouspokojenia, to przyjrzałem się i faktycznie można było zauważyć. Później rozszerzył repertuar o ssanie dolnej wargi. Robi to w chwilach podekscytowania, staramy się go wtedy wyciszyć, oczywiście z różnym efektem, ale to już inna historia... Pozdrawiam Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
afryka11 Re: Ssie dolną warge? 20.01.05, 12:54 ja rownież stawiam na ząbki, a właściwie swędzące dziąsełka. Mój Iguś wciąga wargę jakby ją połknąć chciał.Ma 6 mies. I język wyciąga, bardzo szybko i chowa. Zabawnie wtedy wygląda. pozdrawiam, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19424910 Odpowiedz Link Zgłoś