Dodaj do ulubionych

Nadpobudliwe dziecko :(((

23.02.05, 12:33
To zabrzmialo jak wyrok sad(. Bylismy dzisiaj u neurologa i neurologicznie
wszystko jest ok, ale zaniepokoila lekarza jedna rzecz, a mianowicie to, ze
Lidka zamiast siadac staje na nozki i to w dodatku na palce (Lidka ma
skonczone 5m-cy). Uslyszalalm takze, ze nadpobudliwosc dziedziczy sie
genetycznie i ja jestem temu po trosze winna, poniewaz caly trzeci trymestr
nie moglam spac, do tego faktycznie jestem troszke nerwusek. Ogolnie jestem
zalamana taka diagnoza i czuje sie jak zbity pies. O farmakologii nie ma
mowy, bo i po co uzalezniac dziecko, mam ją wyciszyc - tylko nie uzyskalam
odpowiedzi jakkkk. aaaaa... no i oczywiscie dowiedzialam sie, ze te nocne
pobudki mojej corki oraz zle zasypianie w dzien rowniez nerwowe ssanie piersi
to wlasnie jest nadpobudliwosc!!!

Boze..., jak sobie z tym poradzic, co robic?!?!?!?
Obserwuj wątek
    • monitt Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 13:16
      Spokoniesmile To nie jest wyrok- moje dziecko jest szalone, ma trudności z
      zasypianiem, często budzi się w nocy,ale tylko przez moment miałam wrażenia,że
      jest nadpobudliwe-jak wychodziły jej zęby. Nie wiem,jak to jest z tym stawaniem,
      ale kurcze, dzieci są różne, o różnych temperamentach- ja bym nie pamikowała.
      Jesli chodzi o wyciszanie, to mam nadzieję,ze nie masz takiej teściowej jak ja,
      bo miałabyś naprawdę problem- szaleje, wariuje i dziecko naprawde później jest
      nie do zniesieniasmile Powinno ograniczyć ilość bodźców i zabawek, próbowac
      zainteresować je jedną rzeczą, nie szaleć, późnie będziecie mogły czytac,
      oglądac obrazki, dziecko powoli będzie uczyło zajmowac się same sobą.
      Przede wszystkim Ty się uspokój.
      Życze cierpliwości i pozdrawiam
      Monika, mama szalonej Oliwiismile
    • barponia Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 13:19
      wiesz co zmień lekarza - twoej dzieck jest jak najbardziej normalne, poczytaj
      sobie o rozwoju dziecka, wczoraj czytalam , że dziecko na początku 6 miesiąca
      może stawać na nóżki i to na palc ebo nie umie inaczej dopiero później staje na
      stopach całych i to jest
    • barponia Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 13:23
      wiesz co zmień lekarza - twoej dzieck jest jak najbardziej normalne, poczytaj
      sobie o rozwoju dziecka, wczoraj czytalam , że dziecko na początku 6 miesiąca
      może stawać na nóżki i to na palc ebo nie umie inaczej dopiero później staje na
      stopach całych i to jest NORMALNE !!!!!!! moja Mała ma skończone 4 mies i też
      zaczyn awstawać,ale ona od początku była bardzo dobrze rozwinięta i ani razu
      nie pomyślałąm zeby z tym iść do lekarza; a twoja Mała taki typ widocznie co
      neichce siedzieć tylko od razu iść; co za lekarze zgroza - jestem oburzona do
      kości; a twoja dziewczynka wcale nie jest nadpobudliwa, jest żywa i ciekawa,
      może przy karmieniu siadaj w miejscu gdzie nic ją nie bedzie rozpraszac, może
      przyciemnione światlo, bo często dzieci jak juz dobrze widza otoczenie, to przy
      jedzeniu rozglądaja sie i szkoda im czasu na jedzenie; a że zle spi w dzien?
      patrz wyzej - ciekawość - niektore nie chca wogole spac w dzien powodzenia i
      uszy do góry -
      • anka1 Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 13:46
        u dziecka mojej znajomej tez jeden lekarz stwierdzil nadpobudliwosc a drugi
        jego diagnoze wysmial. teraz jak cos jest nie tak to lekarze mowia: alergia
        albo adhd. a potem sie okazuje ze jest wszystko normalnie.
    • zzz12 Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 13:51
      Wiesz, nie daj sie wpedzic w poczucie winy, ze to Ty sprawilas, ze Twoje
      dziecko byc moze jest nadpobudliwe.. Moj syn (ADHD) urodzil sie po ciazy
      przesiedzianej w domu, gdy mialam mnostwo czasu na glaskanie i gadanie do
      brzucha, wysypianie sie i pelny relaks. Spokojna coreczka to efekt przebieganej
      niemal do konca ciazy, gdy pracowalam na 1.5 etatu i walczylam z calym
      kolowrotem dom-dziecko-praca-egzaminy...
    • mal.go.sia Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 16:41
      jak wyzej - zmien lekarza, przestan myslec, ze to Twoja wina, wyluzuj. Coreczce
      jeszcze z piec razy zmieni sie temperament smile
      Olo tez zaczal stawac wczesnie, ja tez slyszalam, ze to przeze mnie (bo nie
      wynioslam stolu i kanapy z pokoju i mial sie o co oprzec przy stawaniu...) i
      tez sie zameczalam mysleniem, jaka to ze mnie wyrodna matka.. A prawda jest
      taka, ze jestem NAJLEPSZA matka na swiecie dla mojego kochanego synka.
      I Ty jestes NAJLEPSZA mama na swiecie dla Twojej coreczki smile)
      • karina45 Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 16:57
        Moja dzidzia tez jest wiercipieta (9 m-cy)i byla od zawsze czasami tez myslam
        ze jest nadpobudliwa, ale zdalam sobie sprawe z opowiadan mojej mamy ze ja jako
        dziecko tez minuty na jednym miejscu nie wysiedzialam a nie jestem
        nadpobudliwa.to po prostu dziedziczne - taka ciekawosc swiata. Sa dzieci
        spokojniutkie (moj brat na pzryklad przesypial prawie caly dzien, i dalej duzo
        sypia) a sa tez takie ktore potrzebuja duzo ruchu. Moja dzidzia pelzala w 6 m-
        cu,wstawala i raczkowala w 7, teraz chodzi wzdluz mebli. Jej znajomi rowiesnicy
        tego nie robia. Przy jssaniu piersi kokosi sie i wierci bezustannie. Ma
        problemy z zasypianiem i wyciszaniem sie, budzi sie w nocy z placzem. nie wiem
        czy to nadpobudliwosc ale na razie wydaje mi sie to wszystko normalne dla
        malego czlowieka ktory codziennie odkrywa cos nowego i wszystko go ciekawi. Tez
        mam problemy z zasypianiem po ekscytujacym dniu! Moze poradz sie innego lekarza
        a przede wszystkim uspokuj sie bo maluszki to czuja jak jestesmy nerwowe.
        pozdrawiam i zycze powodzenia Karina
    • babsee Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 17:19
      Zgadzam się zopiniami-zmień lekarza.Nadpobudliwość-to choroba."to stan
      wykluczający normalne funkcjonowanie"Nie można o dziecku
      niecierpliym,powiedzieć ze jest nadpobudliwe.Jeśli nie jest w stanie skupić
      uwagi na dłużej niż 1-2 min.na jednym przedmiocie,karmienie przypomina horror(
      nie jest w stanie w ogóle jeść),nie śpi snem nocnym przynajmniej po 1
      godzinie,to to może być nadpobudliwość.Ja też się bałam że moja Mała jest
      nadpobudliwa a tymczasem do typowy "Żywczyk" wg.książki Tracy Hogg.Plusy-
      szybko się uczy,łapie w lot,jest b,ciekawa świata minusy-kłopoty z zasypniem,
      niecierpliowśc do entej potęgi,nerwusek.Pozdrawiam.
    • cocosek1 Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 19:59
      mój jak miał 6 m-cy to tez wstawał a nie umiał siedzieć. Był (jest) bardoz
      ruchliwy. neurolog uznała że to ADHD. Inni ją wyśmiali bo u tak małych dzieci
      nie da się tego stwierdzić. Mogą mieć różne temperamenty ale ADHD można
      stwierdzić u dzieci 4-5 letnich najwcześniej. Teraz ma 11 m-cy -jest wesoły,
      ruchliwy ale nie przesadnie. Myślę że przesadziła lekarka... Też byłam załamana
      jak to usłyszałam. Zakładałam posty na ten temat, konsultowałam się z
      lekarzami, czytałam mądre artykuły. eraz jestem spokojna. Co będzie to będzie
      ale jeszcze dziś tego nie wiemy i nie będę się martwić na zapas. Optymizmu ci
      życzę, idż do innego lekarza, a najlepiej jeśli nie ma innych problemów to nie
      idż do żadnego (lekarz "musi" zawsze coś znaleźć)
      • mama_lidki Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 20:28
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, te ktore sa i te ktore beda smile
        Ja nie jestem zadowolona z tak szybkiej i jednoznacznej diagnozy.
        Ale same przyznacie, ze brzmi to tragicznie, zreszta co to za neurolog ktora
        nie potrafila udzielic zadnej rady jak postepowac z nadpobudliwym dzieckiem.
        Dobrze wiem, ze nie mam sie zbytnio tym przejmowac i wcale nie chce smile
        Bedac w ciazy juz mowilam, ze bedzie to maly dzikusek i jest dzikuska smile
        Chcyba chcialam sie wyzalic.
    • s.ivona Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 20:37
      witaj
      po pierwsze zdecydowanie zmien lekarza a po drugie jesli nuerologicznie jest
      wszystko ok to nie ma mowy o nadpobudliwosci. ja mam 8m synka ktory jest
      baardzo ruchliwym dzieckiem. gdy mial 6m zaczal sam wstawac, trzeba bylo go non
      stop pilnowac i nie pozwalac mu na to (balam sie o jego kregoslup). tez gdy
      zaczal stawac najpierw stawal na palcach, nadal tak robi a ja nie widze powodow
      do niepokoju. tez czasem przechodzily mi mysli ze moze jest nadpobudliwy no bo
      w ruchu byl non stop, mial problemy za spaniem, z koncentracja. teraz juz tak
      nie mysle. rozwija sie pieknie, jest wesoly, bystry. zaczal juz sam sie
      zajmowac zabawkami, potrafi do pol godziny sam sie bawic. nie masz najmnieszych
      powodw do niepokoju. warto zebys np ustalila stale rytualy, u nas np przed
      kapiela jest pol godziny sluchanie kolysanek i hustania. malego to wspaniale
      wycisza. ustal stale pory jedzenia, spania, spacerow. to bardzo dziecku pomaga.
      nie dawaj za duzo zabawek, szczegolnie grajacych,
      glowa do gorysmile)) nie Ty jedna masz ruchliwe dziecko!! i zapomnij o tym ze jest
      nadpobudliwe. trzymaj sie cieplutko..
    • aga200406 Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 23.02.05, 21:40
      Witam. A czy Ty przypadkiem nie mieszkasz w Krakowie? Bo to co napisałaś
      przypomina mi moją ostatnią wizytę u neurologa. Tyle że dowiedziałam się, że
      stanie na paluszkach to patologia. Zamiast się zmartwić, to się wściekłam, bo
      trochę już przeczytałam wcześniej na temat rozwoju dziecka. Czasami przerażają
      mnie tacy bezczelni lekarze. Pozdrawiamy.
      • mama_lidki Re: aga200406 23.02.05, 21:50
        Widocznie w Gdynscy lekarze niczym nie ujmuja lekarzom z innych miast smile))
        O rany, Patologia!?!?... a niby skad o dlaczego? taka diagnoze postawil Wam
        neurolog? smile))))
      • afryka11 Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 24.02.05, 12:10
        Właśnie pisałam w wątku o chodziku - i zostałam potraktowana jak dziwadło, bo
        moje 7 mies dziecko samo stoi przy stole, i nie chce siedzieć tylko stać. Jest
        wiercipiętą, ciągle kopie nogami, budzi się w nocy. No cóż...rozwodziłam się
        wbędąc w ciąży..nerwy...ale nigdy lekarz mi nie powiedział że Igor jest
        nadpobudliwy. Jest taki jaki jest. Ja podobno byłóam większym diabłem, ciągle
        się darłam, a Iguś nie płacze. Piszczy i sięzłości. Krzyczy na nas. Ale to jest
        właśnie mój Igor. Moim zdaniem żywy a nie nadpobudliwy. Więc się nie przejmuj!!!
    • s.ivona Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 24.02.05, 10:04
      czesc
      a ja mam jeszcze do Ciebie prosbe - mozesz opisac jak wygladalo to badanie?
      coreczka miala robione EEG czy tylko byla ostukiwana mloteczkiem?smile
      • mama_lidki Re: Nadpobudliwe dziecko :((( 24.02.05, 12:09
        Byla tylko ostukaiwana mloteczkiem w kolanka i nozki, paznokciem przejezdzla
        jej po stopkach i za raczki podnosila do siadania, aaaa i jeszcze obserwowala
        czy podaje sobie przedmioty z reki do reki i czy skupia uwage na tym co robi.
        Smiac mi sie chcialo jak zadala mi pytabie na poczatku ile ma miesiecy i czy
        mowi, widzac ze trzymam nakolanach okolo 6 m-czne niemowle smile), ale szybko sie
        poprawila mowiac: "no tak jeszcze nie mowi, bo widzi pani, gdyby mowila, to by
        pani powiedziala o co jej chodzi"
        Zaznacze, ze miala ladny tytul przed nazwiskiem lek. n. med.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka