Dodaj do ulubionych

co o tym myslicie ?:)

24.04.05, 16:58
no własnie . Co o tym myslicie e mamusie.Ja sie z tym troszke
zgadzam .Jestem ciekawa waszych opini.
polityka.onet.pl/162,1222742,4,,druk.html
Obserwuj wątek
    • karioka23 Re: co o tym myslicie ?:) 24.04.05, 20:11
      Zgadzam sie w zupełności czytając niektóre "dobre rady".
    • kasiawich Re: co o tym myslicie ?:) 24.04.05, 22:40
      I ja sie zgadzam, ale nie do konca. Nie sadze, ze osoby czytajace rady z forum
      traktuja je ostatecznie (a przynajmniej ogromna wiekszosc z nich). Spotkalam
      sie za to z wieloma stwierdzeniami, ze mamy zadaja pytania przed zaplanowana
      wizyta u lekarza. Z drugiej strony emamy rownie czesto odsylaja i zachecaja
      zainteresowane do skontaktowania sie ze specjalista.Pozdrawiam.kasia
      • meg233 Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 09:09
        ja tez sie zgadzam i to w 100, naprawde mozna zaobserwowac rady nieadekwatne do
        sytuacji...
        niedoświadczone matki takie jak ja mają zupełny mętlik po niektórych radach
        a intuicja czasami bywa trafna bardziej niz uwagi mam doświadczonych
        • weeneeth Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 09:20
          Cześć,

czytałam ten artykuł jakiś czas temu...owszem, czasem rady na forum są może nie
          do końca dobre ale...czy nie uważacie, że to wynik naszego niedoinformowania i
          braku zainteresowania ze strony lekarzy- położnych?

Jestem młodą stażem,choć nie wiekiem(już30latsmile mamą. Moja mama daleko,
          teściowa też, mieszkamy na uboczu. Położna była u nas 4 razy, poświęcając nam w
          sumie może 30 min., bardzo miła pani, ale co z tego. Lekarz- bardzo podobno
          dobry pediatera- widziałam panią w sumie 2 razy coś z 5 minut wszystkiego. Dużo
          czytam, ale i tak drżę nad każdą odmiennością maluszka i do kogo wtedy udać się
          po pomoć jak maluch ulewa, albo przesikuje pampersy? To z forum się
          dowiedziałam, że przy diecie bezmlecznej muszę brać wapno- mimo,że pytałam
          lekarza- po prostu mnie zbył.Póżniej wiedziałam o co mam walczyćsmile

Myślę ,że forum to wspaniałe miejsce, o ile niektóre przynajmniej rady bierze
          się przez palce. Na pewno jednak nie odsadzałabym emam od czci i wiary, bo mnie
          wielokrotnie pomogły.

pozdrawiam wszystkie forumowiczki

emama od 3 miesięcy

Sabina
    • nataliamackowiak Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 09:30
      Ja uważam że forum czy inne internetowe strony z poradami emam to dobry pomysł.
      tu sa dawane rady a nie jakieś wielce zmuszające kogoś do takiego a nie innego
      zachowania "rozkazy". Ja lubię forum, lubię dawac rady a także je dostawać.
      Wiadomo, że najlepiej iśc czy dzwonić do lekarza, chociaż to rzecz
      względna...niejedna mama czasem lepiej wg mnie doradzi, niż lekarka...
      Pozdrawiam.
      Natalia
      • ankabialy Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 09:45
        A mi sie wydaje że ten artykuł został napisany po przeczytaniu paru postów i
        tez do końca niedokładnie.Przecież bardzo często dzielimy sie tu poradami ale
        równie często inne matki piszę czy radzą aby najlepiej skonsultowac sie z
        lekarzem.A w artykule nie koniecznie jest to podkreslone a raczej wrecz
        przeciwnie. Po przeczytaniu tego artykułu mam wrażenie że matki najczęściej
        ładują w dzieciaczki leki homeopatyczne i nie stosują lepszych łatwiejszych
        rozwiązań.Ze histeryzują i zwracają się z nieistotnymi problemami.Ale to tylko
        moje odczucia.W końcu po to jest ten portal i to forum aby się wyżalić i
        pogadac i poprosić o porade.Pozdrawiam.
    • anek.anek Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 09:35
      BYła już dyskusja na temat tego artykułu na e-mamie.
      Moje zdanie jest takie: 1. niestety często zdarza się tak, że i lekarze mają
      różne podejście do różnych spraw: dotyzy to arówno np. karmienia jak i
      szczepień, o rozpoznawaniu chorób nie mówiąc.
      2. Pytanie na forum to tak jakbyś pytała matki/babci/cioci/teściowej - tyle, że
      masz większy przekrój odpowidzi. Nikt pytania o radę teciowej nie krytykuje?
      3. młode matki rzadko mogą liczyć na pediatrę z prawdziwego zdarzenia. Nie bez
      powodu co jakiś czas pojawiają się na forum apele do lekarzy, gdzie głównym
      postulatem jest: mów mi jak i dlaczego! Pod tym względem artykuł jest
      niesprawiedliwy, bo np. w przypadku obśmianej "alergii" w większości przypadków
      pediatrzy sami zalecają dietę! Ilu pediatrów mówi o szczepieniach Hib? ilu z
      nich potrafi wytłumaczyć dlaczego warto i jakie mogą być ew. negatywne
      następstwa szczepień?
      4. odpowiedzi z forum nie wolno traktować jako wyroczni, ale warto się pytać z
      jednego powodu: idąc do lekarza i pamiętając, że on też jest tylko
      człowiekiemsmile, możemy sami na podstawie odpowiedzi z forum podsunąć jakieś
      rozwiązanie. zarówno diagnostyki jak i sposobu leczenia. LEpiej przygotowany do
      wizyty pacjent - posiadający jakąkolwiek wiedzę, może być moim zdaniem tylko
      pomocny lekarzowi w ustaleniu przyczyn dolegliwości.
      Z podstawowym postuletem artykułu się zgadzam: forum to nie wyrocznia, nie
      wolno ślepo wierzyć w odpowiedzi nielekarzy, ale też można traktować forum jako
      miejsce wymiany informacji,a wszystko po to żeby dziecku było lepiej.
      Ja wierzę w zdrowy rozsądek i intuicję (która jest też ważna, bo lekarze też
      się mylą) rodziców.
    • opos771 Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 10:12
      A to jest takie prostesmileDziennikarz potrzebuje materiału żeby polizać tyłek
      szefa i tyle.Wyjątkowo uwziął się na to właśnie forumsmileNajsmieszniejsze jest to
      że my nie jesteśmy na forum pediatrycznym i każda zdrowa baba, która z nami
      siedzi na forum zdaje sobie z tego sprawę.A co z książkami i telewizją
      kochane.Ja ostatnio oglądałam program na TVN Style "klub..." i tam jasno i
      wyraźnie pediatra mówił o kładzeniu dzicka na brzuszku i to od urodzenia,
      wiadomo pod kontrolą ale wrecz zaznaczył że nie ma to nic wspólnego ze śmiercią
      łóżeczkową,( dotyczy to słabych dzieci lub z "niewydolnością oddechową" )No to
      co z telewizją?Proponuję wszystkich odłączyć hi hi.Wszystkie również wiemy jaka
      jest u nas służba zdrowia, ale na nią nie ma sensu już pisać bo i temat dla
      dziennikarza nudny i profitów nie przyniesiesmile
      Ja ogólnie leje na takie artykuły.A najbardziej na takiego Pana pediatre który
      ostrzega przed antybiotykami skoro takowe powinny być na receptę i skoro są to
      jak dostaje się w ręce matki choćby takiej z forum-OD DRUGIEGO PEDIATRY he he,
      albo załatwiła na lewosmile)Piękny kraj.
      Wogule nie ma co się przejmować takim artykułem jeżeli ma się głowę na karku.
      Pozdrawiam wszystkie mamy.
    • opos771 Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 10:20
      sorry: muszę jeszcze dodać, że ja wyniosłam wiele korzyści z forum. Choćby
      nawet ostanio wyczytałam że na ciemieniuchę można użyć ciekłej
      parafiny.Spytałam o to pediatrę która chciała mi przepisać inny specyfik i
      zgodziła sie że można użyć parafiny. I wiecie co znowu zaoszczedziłam kasę bo
      parafinę już miałam, a kasy już wydałam na małego mnóstwo i czasem zupełnie
      niepotrzebnie.
      • anucha57 Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 11:52
        dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka