anucha57 24.04.05, 16:58 no własnie . Co o tym myslicie e mamusie.Ja sie z tym troszke zgadzam .Jestem ciekawa waszych opini. polityka.onet.pl/162,1222742,4,,druk.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karioka23 Re: co o tym myslicie ?:) 24.04.05, 20:11 Zgadzam sie w zupełności czytając niektóre "dobre rady". Odpowiedz Link Zgłoś
kasiawich Re: co o tym myslicie ?:) 24.04.05, 22:40 I ja sie zgadzam, ale nie do konca. Nie sadze, ze osoby czytajace rady z forum traktuja je ostatecznie (a przynajmniej ogromna wiekszosc z nich). Spotkalam sie za to z wieloma stwierdzeniami, ze mamy zadaja pytania przed zaplanowana wizyta u lekarza. Z drugiej strony emamy rownie czesto odsylaja i zachecaja zainteresowane do skontaktowania sie ze specjalista.Pozdrawiam.kasia Odpowiedz Link Zgłoś
meg233 Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 09:09 ja tez sie zgadzam i to w 100, naprawde mozna zaobserwowac rady nieadekwatne do sytuacji... niedoświadczone matki takie jak ja mają zupełny mętlik po niektórych radach a intuicja czasami bywa trafna bardziej niz uwagi mam doświadczonych Odpowiedz Link Zgłoś
weeneeth Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 09:20 Cześć, czytałam ten artykuł jakiś czas temu...owszem, czasem rady na forum są może nie do końca dobre ale...czy nie uważacie, że to wynik naszego niedoinformowania i braku zainteresowania ze strony lekarzy- położnych? Jestem młodą stażem,choć nie wiekiem(już30lat mamą. Moja mama daleko, teściowa też, mieszkamy na uboczu. Położna była u nas 4 razy, poświęcając nam w sumie może 30 min., bardzo miła pani, ale co z tego. Lekarz- bardzo podobno dobry pediatera- widziałam panią w sumie 2 razy coś z 5 minut wszystkiego. Dużo czytam, ale i tak drżę nad każdą odmiennością maluszka i do kogo wtedy udać się po pomoć jak maluch ulewa, albo przesikuje pampersy? To z forum się dowiedziałam, że przy diecie bezmlecznej muszę brać wapno- mimo,że pytałam lekarza- po prostu mnie zbył.Póżniej wiedziałam o co mam walczyć Myślę ,że forum to wspaniałe miejsce, o ile niektóre przynajmniej rady bierze się przez palce. Na pewno jednak nie odsadzałabym emam od czci i wiary, bo mnie wielokrotnie pomogły. pozdrawiam wszystkie forumowiczki emama od 3 miesięcy Sabina Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 09:30 Ja uważam że forum czy inne internetowe strony z poradami emam to dobry pomysł. tu sa dawane rady a nie jakieś wielce zmuszające kogoś do takiego a nie innego zachowania "rozkazy". Ja lubię forum, lubię dawac rady a także je dostawać. Wiadomo, że najlepiej iśc czy dzwonić do lekarza, chociaż to rzecz względna...niejedna mama czasem lepiej wg mnie doradzi, niż lekarka... Pozdrawiam. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
ankabialy Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 09:45 A mi sie wydaje że ten artykuł został napisany po przeczytaniu paru postów i tez do końca niedokładnie.Przecież bardzo często dzielimy sie tu poradami ale równie często inne matki piszę czy radzą aby najlepiej skonsultowac sie z lekarzem.A w artykule nie koniecznie jest to podkreslone a raczej wrecz przeciwnie. Po przeczytaniu tego artykułu mam wrażenie że matki najczęściej ładują w dzieciaczki leki homeopatyczne i nie stosują lepszych łatwiejszych rozwiązań.Ze histeryzują i zwracają się z nieistotnymi problemami.Ale to tylko moje odczucia.W końcu po to jest ten portal i to forum aby się wyżalić i pogadac i poprosić o porade.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 09:35 BYła już dyskusja na temat tego artykułu na e-mamie. Moje zdanie jest takie: 1. niestety często zdarza się tak, że i lekarze mają różne podejście do różnych spraw: dotyzy to arówno np. karmienia jak i szczepień, o rozpoznawaniu chorób nie mówiąc. 2. Pytanie na forum to tak jakbyś pytała matki/babci/cioci/teściowej - tyle, że masz większy przekrój odpowidzi. Nikt pytania o radę teciowej nie krytykuje? 3. młode matki rzadko mogą liczyć na pediatrę z prawdziwego zdarzenia. Nie bez powodu co jakiś czas pojawiają się na forum apele do lekarzy, gdzie głównym postulatem jest: mów mi jak i dlaczego! Pod tym względem artykuł jest niesprawiedliwy, bo np. w przypadku obśmianej "alergii" w większości przypadków pediatrzy sami zalecają dietę! Ilu pediatrów mówi o szczepieniach Hib? ilu z nich potrafi wytłumaczyć dlaczego warto i jakie mogą być ew. negatywne następstwa szczepień? 4. odpowiedzi z forum nie wolno traktować jako wyroczni, ale warto się pytać z jednego powodu: idąc do lekarza i pamiętając, że on też jest tylko człowiekiem, możemy sami na podstawie odpowiedzi z forum podsunąć jakieś rozwiązanie. zarówno diagnostyki jak i sposobu leczenia. LEpiej przygotowany do wizyty pacjent - posiadający jakąkolwiek wiedzę, może być moim zdaniem tylko pomocny lekarzowi w ustaleniu przyczyn dolegliwości. Z podstawowym postuletem artykułu się zgadzam: forum to nie wyrocznia, nie wolno ślepo wierzyć w odpowiedzi nielekarzy, ale też można traktować forum jako miejsce wymiany informacji,a wszystko po to żeby dziecku było lepiej. Ja wierzę w zdrowy rozsądek i intuicję (która jest też ważna, bo lekarze też się mylą) rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
opos771 Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 10:12 A to jest takie prosteDziennikarz potrzebuje materiału żeby polizać tyłek szefa i tyle.Wyjątkowo uwziął się na to właśnie forumNajsmieszniejsze jest to że my nie jesteśmy na forum pediatrycznym i każda zdrowa baba, która z nami siedzi na forum zdaje sobie z tego sprawę.A co z książkami i telewizją kochane.Ja ostatnio oglądałam program na TVN Style "klub..." i tam jasno i wyraźnie pediatra mówił o kładzeniu dzicka na brzuszku i to od urodzenia, wiadomo pod kontrolą ale wrecz zaznaczył że nie ma to nic wspólnego ze śmiercią łóżeczkową,( dotyczy to słabych dzieci lub z "niewydolnością oddechową" )No to co z telewizją?Proponuję wszystkich odłączyć hi hi.Wszystkie również wiemy jaka jest u nas służba zdrowia, ale na nią nie ma sensu już pisać bo i temat dla dziennikarza nudny i profitów nie przyniesie Ja ogólnie leje na takie artykuły.A najbardziej na takiego Pana pediatre który ostrzega przed antybiotykami skoro takowe powinny być na receptę i skoro są to jak dostaje się w ręce matki choćby takiej z forum-OD DRUGIEGO PEDIATRY he he, albo załatwiła na lewo)Piękny kraj. Wogule nie ma co się przejmować takim artykułem jeżeli ma się głowę na karku. Pozdrawiam wszystkie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
opos771 Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 10:20 sorry: muszę jeszcze dodać, że ja wyniosłam wiele korzyści z forum. Choćby nawet ostanio wyczytałam że na ciemieniuchę można użyć ciekłej parafiny.Spytałam o to pediatrę która chciała mi przepisać inny specyfik i zgodziła sie że można użyć parafiny. I wiecie co znowu zaoszczedziłam kasę bo parafinę już miałam, a kasy już wydałam na małego mnóstwo i czasem zupełnie niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anucha57 Re: co o tym myslicie ?:) 25.04.05, 11:52 dziękuje za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś