Dodaj do ulubionych

uciekająca kupka

13.05.05, 16:50
Jestem mama dwumiesiecznego chlopczyka. Mamy problem z uciekajaca kupka z
pampersa. Synek wazy 6 kg, uzywamy pampersow 3. Problem polega na tym, ze gdy
Michas robi kupke, to najczesciej wylewa mu sie ona kolnierzem. Pampers jest
lekko ubrudzony, za to maluch ubabrany po sama szyje. Zastanawiam sie czy zle
zakladam pieluszke czy powinnismy zaczac uzywac juz 4 (mozliwe by 2-u
miesieczne niemowle uzywalo pieluch 4???). Pilnuje aby skrzydelka wewnatrz
pieluszki nie odwijaly sie na zewnatrz, a zewnetrzne byly wywiniete na
zewnatrz nozek i nigdzie sie nie podwijaly.Nie rozciagam pieluszki,z przodu
zapieta jest tuz pod pepuszkiem, nie naciagam tez jej z tylu na plecki. Zdaza
sie rowniez ze siku tez ucieka kiedy maly ssie cycusia lezac na boczku.
Dziewczyny prosze doradzcie bo przebieram synka kilka razy dziennie i sama juz
nie wiem jak mam mu ta pieluche zakladac.
Pozdrawiam
Iza - mama Michałka
Obserwuj wątek
    • paolka_76 Re: uciekająca kupka 13.05.05, 16:56
      ja w 2 miesiacu zycia synka uzywalam pampersow 2. trojki byly za luzne.
      moze to kwestia tego ze 3 sa za duze?
      • iska77 Re: uciekająca kupka 13.05.05, 17:00
        Synek jest duzy, zaczelismy uzywac wczesnie 3 bo 2 byly za male.W 6 tygodniu
        zycia wazyl 5680g wiec teraz moze nawet wiecej niz 6kg (mierzyl 42cm liczac od
        wierzcholka glowy go pupki). Problem tkwi wiec nie w za duzym rozmiarze, a w
        technice lub w tym ze pieluszki sa juz za male.
        • paolka_76 Re: uciekająca kupka 13.05.05, 17:03
          no to moze sprobujcie zaklejac cisniej.podobno pielucha powinna byc tak zapieta
          aby wszedl miedzy brzuszek a pieluche srodkowy palec i wtedy nie jest zaciasno
          malcowi a pielucha powinna dobrze przylegac, a jesli to nie podziala to
          sprobowalabym z wiekszych pameprsow.
          • iska77 Re: uciekająca kupka 13.05.05, 17:06
            Zeby palec wszedl miedzy pieluszke a cialko tez pilnuje. Chyba wybiore sie na
            zakupy po wieksze pieluszki i zobaczymy ja z nimi poradzi sobie moj sraluszek
            smile. Dzieki za tak szybkie odpowiedzi smile
          • iska77 Re: uciekająca kupka 13.05.05, 17:08
            Dodam jeszcze ze gdy synek lezy na pleckach i robi kupke to nic z pieluszki nie
            wylatuje. Natomiast gdy karmie go trzymajac na rekach lub lezac na boku wtedy
            wylatuje zawsze.
    • rybalon1 Re: uciekająca kupka 13.05.05, 17:11
      zakładaj ciasniej pampersy i nie zapinaj pod pepkiem tylko nad tak mniej więsej
      w pasie , muszą one z tyłu i z przodu dobrze przylegac , jak rozkładasz
      pieluszke to nic z nią nie rób tylko rozprostuj tył i przód tam gdzie rzepy a z
      tymi falbankami nic nie rób mają być takie jakie sa gdy pieluszka jest złozona,
      pod zapieta pieluszkę musisz móc włozyc dwa palce wtedy nie hest za ciasno
      zapięta - mój synek też był duży i jak wazył 6 kg tez uzywałam juz pampersów 3
      teraz waży 8 kg i uzywamy rozmiaru 4 , pozdr
      • iska77 Re: uciekająca kupka 13.05.05, 17:59
        Ciasniej juz sie nie da zalozyc, tzn. da ale maly nie bedzie mial swobody ruchu.
        Zreszta kupa wychodzi gora pieluszki na plecki, nogawkami nic nie leci smile.
      • vuvu2 Re: uciekająca kupka 15.05.05, 11:15
        Serio nie wywijac tych zewnętrznych falbanek na zewnątrz własnie????
    • skimag1 Re: uciekająca kupka 13.05.05, 17:16
      U mnie jest to samo. Pod pachy smile Nie wiem, co jest grane. Czasem córeczka leży
      na plecach i też jest "ufajdana" po pachy.
      Zauważyłam, że przy pieluszkach firmy Pampers zdarza się to bardzo często, przy
      pieluszkach firmy Bella bardzo rzadko.
      Może więc to też jest kwestia pieluszek?
      • magda9945 Re: uciekająca kupka 13.05.05, 18:47
        Moja corka tez ma dwa m-ce i ten sam problem z pampersami,ale to moim zdaniem
        nie kwestia rozmiaru,a pewnego mankamentu tych pirluszek-one nie maja zadnej
        gumeczki na plecach i tylem wszystko bez problemu sie wydostaje,mam w domu
        prawie pelne dwie paczki pampersow 2 i 3 i to samo sie dzieje.My uzywamy teraz
        pieluszek z biedronki-Dada,jestesmy bardzo zadowolone,sa mieciutkie jak
        pampersy,dobrze wsiaka
        wszystko i nic nie wycieka tylem.
        • magda270519761 Re: uciekająca kupka 13.05.05, 21:03
          ja przeszlam na 4 jak mala ważyla 6kg. wcale nie były za duże , w 3 miała bez
          przerwy kupe na plecach , teraz też się zdarza , ale duzo rzadziej
    • duramgama Re: uciekająca kupka 13.05.05, 21:25
      Drogie Mamy,
      to najprawdopodobniej nie wina pieluszek ani techniki ich zakładania. Przez
      pierwsze miesiące kiedy mój szkrab robił jeszcze bardzo luźne kupki (w
      ilościach rekordowychsmile kupka często lądowała na pleckach. Byłam zdziwiona, bo
      starałam się dbać o dobre "instalowanie" pieluszki na dupci mojej córeczki.
      Używałam i Pampersów i Huggisów i wypadki kupy "po pachy" zdarzały się równie
      często w jednych, jak i w drugich. W końcu udało mi się zaobserwować dwie
      rzeczy, które najprawdopodobniej były przyczną tych małych katastrof. Po
      pierwsze: pozycja w jakiej mała tę kupkę robiła (kupka uciekała jak akurat
      leżała na pleckach i zadzierała wysoko nóżki - wiadomo...), po drugie: GAZY. To
      one powodowały, że kupka nabierała szalonego impetu i wybuchała wręcz z
      pieluchy. Moja córcia miała problemy z bólem brzuszka i często niestety była
      zagazowana, co dawało znany nam wszystkim efekt...
      Nie umiem nic rozsądnego poradzić. Zakładalismy większe pieluszki-było jeszcze
      gorzej, bo wyciekało też na nózki. W końcu wyrosła. Teraz (prawie 6 m-cy) nie
      musimy za każdym razem zmieniać całej garderobysmile
      Pozdrawiam serdecznie.
      Ania
      • iska77 Re: uciekająca kupka 14.05.05, 21:36
        Dziekuje ze podzielilyscie sie swoimi doswiadczeniami smile. Zawsze dobrze
        wiedziec ze ktos jeszcze ma podobne problemy i niekoniecznie to wina techniki
        zakladania pieluszki.
        Pozdrawiam
        Iza

PS
        Dzisiaj kupilam "4" i zobaczymy czy kupka tez ucieknie smile
        • nalle_marta Re: uciekająca kupka 15.05.05, 11:16
          Miałam dokładnie ten sam problem. Moja Różyczka (01.01.2005) już od miesiąca
          nie używa Pampersów 3. Kupiłam 4 (mała ważyła wówczas 6100) - ale
          dalej "przesikiwała" i to jak!!!!
          Byłam już totalnie wkurzona - no bo przed karmieniem przewijam, a mała przy
          cycu po 3 minutach zaczyna szaleć - bo cała mokra łącznie z kaftanikiem -
          wrrrrr... Koleżanka poradziła mi Bellę Happy. I od tego momentu jest spokój!!!
          Nigdy więcej nie kupię Pampersów - są do niczego, przereklamowane g.!
          Belle kupilam dwie paczki: 3 i 4 bo nie wiedziałam, ktore beda OK. Na noc i na
          spacer używam 4 (prawie po pachy big_grin ) a normalnie - 3. Jestem BARDZO!!!
          zadowolona. Dodatkowo w przeciwieństwie do Pampków - są z bawełny i skończyła
          się zaczerwieniona pupa.
          Pozostale paczki Pampersów (a miałam 3 wielkie Jumbo) oddałam do domu małego
          dziecka.
        • smedron Re: uciekająca kupka 15.05.05, 20:16
          Hej!
          Moja corka przesikiwala w nocy pampersa do tego stopnia,ze trzeba ja bylo
          calkowicie przebierac-co to oznacza wiemy wszystkie:totalne rozbudzenie itd.
          Zmienilismy pieluchy na Fixies-nie wiem czy sa w Polsce i problem sie
          skoczylsmile.Z kupkami wyplywajacymi bylo podobnie,do pieluch firmy pampers
          wrocilam teraz,kiedy corka nie je juz w nocy i tyle nie sika,kupki sa juz
          zwarte.Pozdrawiam.Sth
    • mamamichasia1 Re: uciekająca kupka 15.05.05, 20:06
      Witam
      Iska proponuję zmienić Pampersa na inna firmę,zobaczysz, ze problem zniknie.
      Wiele moich koleżenek to "przerobiło".
      Pozdrawiam m.
      • iska77 Re: uciekająca kupka 16.05.05, 20:15
        Opinie sa rozne o roznych pieluchach. Michasiowi pupka w pampersach sie nie
        odparza, sprobujemy jednak chyba uzyc innych i zobaczymy jak to bedzie z ta
        kupka, na plecach czy w pieluszce smile
        • kajka271 Re: uciekająca kupka 17.05.05, 08:14
          My mieliśmy to samo. Teraz zmienilismy pieluszki na Huggiesy (bo była promocja)
          i okazało sie, że pod tym względem są lepsze, tzn. na pleckach maja taką gumkę,
          któr a utrudni wypływanie kupki. Zdarza sie nadal przebieranie, ale duuużo
          rzadziej, tylko przy mega-kupach smile
          pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka