Dodaj do ulubionych

GDZIE JEST KUPA?

21.05.05, 14:10
Nie wiem co robic? Mój 4-miesięczny synek od 6 dni nie robił kupki...Jest
ciągle karmiony piersią, dlatego nie rozumiem skąd ten problem? Ostatnio
najdłuższa przerwa wynosił 3 dni...a teraz aż 6!!!! Czy w takiej sytuacji cos
się dziecku podaje? Czy sie czeka do 10 dni jak podają książki...??
Pozdrawiam wszystkie mamy i tatusiów!
Obserwuj wątek
    • maja45 Re: GDZIE JEST KUPA? 21.05.05, 15:00
      Moze zjadłas coc zapierającego?
      Jeśli dziecko jest pogodne, nie cierpi, to radzę spokojnie czekac.
      Jesli się męczy to może spróbuj czopek.
      M.
    • karinka21 Re: GDZIE JEST KUPA? 21.05.05, 15:21
      moja córeczke potrafiła nie robić kupki 10dni, pani doktór twierdziła, że po
      prostu pokarm z piersi całkowicie się wchłaniał, stosowałam syrop lactulozum,
      super się sprawdzał
    • zona_mi Re: GDZIE JEST KUPA? 21.05.05, 19:22
      Jeśli maluch jest spokojny, nie pręży się, to może po prostu taki typ. Mój
      synek robił kupkę raz na 5-8 dni i okazało się to zupełnie normalne (też
      karmiony piersią). Najpierw katowałam go czopkami, syropami i różnymi innymi
      cudami, wreszcie pewna lekarka poradziła, abym dała mu jakieś 10 - 14 dni i
      obserwowała bez żadnych wspomagaczy. Wszystko się ustaliło, mały był pogodny,
      spokojny, rozluźniony i mogłam się tylko cieszyć, że oszczędzam na pieluchach smile
      Odkąd zaczął jeść inne pokarmy (po skończeniu 7 m-cy) załatwia się codziennie.
      Pozdrawiam
      Zona
      • magi104 Re: GDZIE JEST KUPA? 21.05.05, 21:47
        Zgłaszam się do rekordów tongue_outtongue_out Moja Młoda miała bowiem w tym względzie rekordowe
        przerwy - najdłuższa wynosiła 14 dni!!! Wszytko to miało miejsce w pierwszych
        sześciu miesiącach życia, czyli dopóki była na cycku; potem robiła kupki
        częściej - raz na 5 dnitongue_outtongue_out
        Ponieważ miała miękki brzuszek, gazy odchodziły hehehe aż miło i rozwijała się
        nawet ponad normę, nie przejmowaliśmy się - ten typ tak matongue_outtongue_out
    • edytka73 Re: GDZIE JEST KUPA? 21.05.05, 21:53
      Jesli nie ma żadnych oznak, że cos jest nie tak (drazliwośc, brak apetytu,
      wzdęty, twardy brzuszek itp.) - poczekaj. Pokarm kobiecy jest "ubogoresztkowy",
      dobrze się wchłania, czasem całkowicie i nie ma z czego być kupy.

Mały ma 4 mies. więc możesz mu dać łyżeczkę soku jabłkowego. Ja tak zrobiłam
      (mój Mały też miał wtedy 4 mies.), gdy kupa nie pojawiała sie przez 10 dni - za
      radą połoznej ze Szkoły Rodzenia. Lekarka zapisała mu wtedy całą game srodków
      przeczyszczających, które ostały sie na recepcie...
    • agneska88 Re: GDZIE JEST KUPA? 24.05.05, 23:21
      Moja córeczka tez nie robiła kupki przez 7 dni.Nerowo się zrobiło w oczekiwaniu na jej pojawienie się. Mimo wszystko córka była ciągle pogodna, miała miękki brzuszek i przesypiała tyle samo co wcześniej.Po konsultacji z lekarką dowiedziałam sie że to normalne, że moje mleko jest przez mała szybko trawione.Nie podawałam jej żadnych proszków i wreszcie załatwiła się, choć bardziej to chyba ja przezywałam i denerwowałam sie z tego faktu, bo na małej nie zrobiło to żadnego znaczenia a tym bardziej ulgi smile
    • zyrekk Re: GDZIE JEST KUPA? 25.05.05, 08:08
      Miałam taki sam dylemat z synkiem kiedy skończył 4,5 miesiąca, nie robił kupki 9
      dni (karmiłam piersią). Przedtem załatwiał się codziennie. Ale brzuszek był
      mięciutki, gazy odchodziły, maluszek spokojny i zadowolony. Byłam z nim u trzech
      lekarzy -jestem troche nadgorliwą mamą smile . Jeden zapisał czopki ale kazał je
      podać gdyby kupki nie było 14 dni lub gdyby synka bolał brzuszek (twardy,
      tkliwy), pozostali kazali cierpliwie czekać. Mały sam zrobił kupke po 9 dniach,
      choć musze przyznać, że troszke sie przy tym namęczył. Później była przerwa 12
      dni, później 5 aż sie uregulowało i znów zaczął robić codziennie lub co drugi
      dzień. Tak jest do dziś (11,5 miesiąca).
      Bedzie dobrze
      Pozdrawiam
      • kot_psot Re: GDZIE JEST KUPA? 25.05.05, 09:34
        dziękuje wam kochane mamy! Oczywiscie synek mój zrobił ja wreszcie 7 dnia i tak
        jak piszecie bez żadnego problemu! Teraz jestem już spokojna! Bardzo mnie
        uspokoiły Wasze rady!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka