pimpek_sadelko 09.08.05, 11:16 z tego co pamietam robi go firma bayer. nie ma go w polsce, najczesciej mamy kupuja go w niemczech. jesli ktoras go uzywa to jak zdobywa? pdiatra mi go polecil, ale niestety nie zapisalam nazwy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: SAB SIMPLEX - kropelki. 09.08.05, 11:27 hmmm moze to jest to? chociaz mi po glowie , ze to bylo na liteke "l" moze jakis lefax...? a ten SAB kupie w polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1 Sab Simplex 09.08.05, 11:19 Podobno polski lek Bobotic ma identyczny skład jak Sab Saimplex. Stosowałam Bobotic u mojej Niny i jest naprawdę dobry! Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Re: Sab Simplex 09.08.05, 11:29 jest do kupienia w Niemczech i podobno w Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 30 ml kosztuje ok. 7,50 EUR 09.08.05, 11:32 Skladnik aktywny nazywa sie simethicon, porownaj moze z jakims polskim odpowiednikiem z tym samym skladnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: 30 ml kosztuje ok. 7,50 EUR 09.08.05, 11:36 viviene12 napisała: > Skladnik aktywny nazywa sie simethicon, porownaj moze z jakims polskim > odpowiednikiem z tym samym skladnikiem. nie chce odpwiednika, z reguly sa gorsze. gdzie mozna kupic ten SAB? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: tak jak pisalam wyzej - Niemcy i ponoc Czechy 09.08.05, 11:45 na 100% nie wybieram sie do czech i niemiec znaczy, ze nie mam szans na zakup? Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 widzialam czasami 09.08.05, 11:51 na kilku forach (karmienie piersia, karmienie butelka, sprzedam) ogloszenia o sprzedazy, jak komus cos zostalo np. Moze kup sobie na wszelki wypadek 1 buteleczke, a potem sie zorientujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 Re: widzialam czasami 09.08.05, 11:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=613&w=27395441 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=613&w=27478654 Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 tak to LEFAX 09.08.05, 11:38 robi go Bayer www.lefax.de/ My uzywalismy Sab Simplex i pomogly. Ale moze wylosujesz egzemplarz bezkolkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1978 Re: jak sie nzywa lek na kolke 09.08.05, 17:51 Nie rozumiem. Przecież Sab Simplex i Lefax to jest to samo co Esputicon, Infacol, Espumisan! Więc po co sprowadzać lek z zagranicy i przepłacać? Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: jak sie nzywa lek na kolke 09.08.05, 18:46 to są odpowiedniki ale nie dzialaja tak samo,to juz sprawdzone;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: jak sie nzywa lek na kolke 09.08.05, 19:23 agusia1978 napisała: > Nie rozumiem. Przecież Sab Simplex i Lefax to jest to samo co Esputicon, > Infacol, Espumisan! Więc po co sprowadzać lek z zagranicy i przepłacać? to co w polsce to sa generyki... niestety te leki nie zawsze sa tak samo dobre jak oryginalne. z doswiadczenia moich znajomych wynika niestety, ze espumisan siada przy lefaxie czy Sab Simplex. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1978 Re: jak sie nzywa lek na kolke 09.08.05, 19:36 We wszystkich tych lekach substancją czynną jest simeticon, w takiej samej dawce. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: jak sie nzywa lek na kolke 09.08.05, 20:09 agusia1978 napisała: > We wszystkich tych lekach substancją czynną jest simeticon, w takiej samej dawc > e. dokladnie, ale generyki moga mioec ppozostaly sklad inny, ktory moze dawac inne efekty. niekoniecznie porzadane. nie wiem co zawieraja w pelnym skladzie te leki... ale naprawde po lefaxie corcia mojej kolezanki kolek nie miala a po jakims polskim leku ( chyba na litekr "b") niestety tak. to tak jak mozna miec dzinsy levisy i inne jakies tansze. to spofdnie i to spodnie, to dzins i drugie tez.... ale roznica miedzy nimi tez jest. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1978 Re: jak sie nzywa lek na kolke 10.08.05, 09:31 Dokładnego składu sab simplex nie znam, ale postaram sie dowiedzieć jakie są substancje pomocnicze i porównać. W każdym bądz razie czytałam w jakimś piśmie medycznym, że przeprowadzono badania nad smeticonem i stwierdzino, że ma on takie działanie antykolkowe jak wit.C...czyli żadne Pediatrzy w szpitalu również podchodzili sceptycznie do tego leku...cyt. 'działa jak święcona woda'. I ja również podchodzę do tych leków z wielka rezerwą bo moje dziecko ma kolki i niestety nawet ta 'święcona woda' na nie nie działa Ps. Bardzo często rodzice myla płacz dziecka i sporadyczne bóle brzuszka z kolkami. I twierdzą potem, ze coś na 'kolkę' pomogło, a to po prostu ból brzuszka minął. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene12 prawdziwa kolka 10.08.05, 09:39 to niedojrzalosc ukladu pokarmowego, objwia sie problemami po kazdym jedzeniu. Na kolke nie pomaga nic, wzglednie niewiele jak masaze, cieple kapiele itp. Sab simplex ma substancje aktywna powodujaca niespienianie sie mleka - czyli powietrze nie przechodzi zmieszane z mlekiem dalej powodujac wzdecia - na buteleczce pisze zreszta, ze nie jest to lek przeciwkolkowy tylko na wzdecia i uczucie przepelnienia. Bole brzucha spowodowane nalykaniem sie powietrza nie musza wystepowac po kazdym jedzeniu, tylko wtedy kiedy dziecko je lapczywie i nalyka sie go po prostu, albo kiedy ma jeszcze niedoskonala technike ssania. Nieporozumienie polega na tym, ze czesto wszystkie bole brzuszka, nawet te sporadyczne mamy nazywaja kolkami. Odpowiedz Link Zgłoś
zbrojwskas viviene12 10.08.05, 09:44 wiadom na priv odnosnie pakietow startowych dla 4ms-ow Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: jak sie nzywa lek na kolke 10.08.05, 10:44 Pimpek, stosowałam u Małego Lefax - rewelacyjny (i dobry smak bananowy). Sab- Simplex dostałam od koleżanki z Niemiec i ani razu nie podałam Łukaszowi bo dziecko nie miało kolek. Jeżeli chcesz to mogę przesłać Ci Sab-Simlex (oryginalnie zamkniety). Termin przydatności jest chyba do lata 2006 roku, ja już tego nie zużyję a szkoda żeby się zmarnował jeżeli komuś jest potrzebny. Jeżeli jesteś zainteresowana to podaj mi swój adres, wyślę poczta. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zbrojwskas Re: jak sie nzywa lek na kolke 10.08.05, 10:59 lefax jest lepszy i z dozownikiem Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka25 Re: jak sie nzywa lek na kolke 15.08.05, 20:53 A ten lefax to jest do kupienia tak jak sab simplex? Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: jak sie nzywa lek na kolke 15.08.05, 22:13 Infacol, podaje się przed karmieniem. Odpowiedz Link Zgłoś