Dodaj do ulubionych

jak sie nzywa lek na kolke

09.08.05, 11:16
z tego co pamietam robi go firma bayer. nie ma go w polsce, najczesciej mamy
kupuja go w niemczech. jesli ktoras go uzywa to jak zdobywa?
pdiatra mi go polecil, ale niestety nie zapisalam nazwysad
Obserwuj wątek
    • viviene12 SAB SIMPLEX - kropelki. 09.08.05, 11:18
      • pimpek_sadelko Re: SAB SIMPLEX - kropelki. 09.08.05, 11:27
        hmmm moze to jest to? chociaz mi po glowie , ze to bylo na liteke "l" moze
        jakis lefax...?
        a ten SAB kupie w polsce?
    • barbi1 Sab Simplex 09.08.05, 11:19
      Podobno polski lek Bobotic ma identyczny skład jak Sab Saimplex. Stosowałam Bobotic u mojej Niny i jest naprawdę dobry!
      • viviene12 Re: Sab Simplex 09.08.05, 11:29
        jest do kupienia w Niemczech i podobno w Czechach.
        • viviene12 30 ml kosztuje ok. 7,50 EUR 09.08.05, 11:32
          Skladnik aktywny nazywa sie simethicon, porownaj moze z jakims polskim
          odpowiednikiem z tym samym skladnikiem.
          • viviene12 Sab simplex robi firma PARKE-DAVIS 09.08.05, 11:33
          • pimpek_sadelko Re: 30 ml kosztuje ok. 7,50 EUR 09.08.05, 11:36
            viviene12 napisała:

> Skladnik aktywny nazywa sie simethicon, porownaj moze z jakims polskim
            > odpowiednikiem z tym samym skladnikiem.
            nie chce odpwiednika, z reguly sa gorsze. gdzie mozna kupic ten SAB?
            • viviene12 tak jak pisalam wyzej - Niemcy i ponoc Czechy 09.08.05, 11:39
              • pimpek_sadelko Re: tak jak pisalam wyzej - Niemcy i ponoc Czechy 09.08.05, 11:45
                na 100% nie wybieram sie do czech i niemiecsad
                znaczy, ze nie mam szans na zakup?sad
                • viviene12 widzialam czasami 09.08.05, 11:51
                  na kilku forach (karmienie piersia, karmienie butelka, sprzedam) ogloszenia o
                  sprzedazy, jak komus cos zostalo np. Moze kup sobie na wszelki wypadek 1
                  buteleczke, a potem sie zorientujesz.
                  • pimpek_sadelko Re: widzialam czasami 09.08.05, 11:53
                    dzieki, przetrzepie forasmile
                  • viviene12 Re: widzialam czasami 09.08.05, 11:54

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=613&w=27395441
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=613&w=27478654
    • viviene12 tak to LEFAX 09.08.05, 11:38
      robi go Bayer

www.lefax.de/
      My uzywalismy Sab Simplex i pomogly. Ale moze wylosujesz egzemplarz bezkolkowy?smile
    • agusia1978 Re: jak sie nzywa lek na kolke 09.08.05, 17:51
      Nie rozumiem. Przecież Sab Simplex i Lefax to jest to samo co Esputicon,
      Infacol, Espumisan! Więc po co sprowadzać lek z zagranicy i przepłacać?
      • ewucha28 Re: jak sie nzywa lek na kolke 09.08.05, 18:46
        to są odpowiedniki ale nie dzialaja tak samo,to juz sprawdzone;-0
      • pimpek_sadelko Re: jak sie nzywa lek na kolke 09.08.05, 19:23
        agusia1978 napisała:

> Nie rozumiem. Przecież Sab Simplex i Lefax to jest to samo co Esputicon,
        > Infacol, Espumisan! Więc po co sprowadzać lek z zagranicy i przepłacać?

to co w polsce to sa generyki... niestety te leki nie zawsze sa tak samo dobre
        jak oryginalne. z doswiadczenia moich znajomych wynika niestety, ze espumisan
        siada przy lefaxie czy Sab Simplex.
      • agusia1978 Re: jak sie nzywa lek na kolke 09.08.05, 19:36
        We wszystkich tych lekach substancją czynną jest simeticon, w takiej samej dawce.
        • pimpek_sadelko Re: jak sie nzywa lek na kolke 09.08.05, 20:09
          agusia1978 napisała:

> We wszystkich tych lekach substancją czynną jest simeticon, w takiej samej
          dawc
          > e.

dokladnie, ale generyki moga mioec ppozostaly sklad inny, ktory moze dawac inne
          efekty. niekoniecznie porzadane. nie wiem co zawieraja w pelnym skladzie te
          leki... ale naprawde po lefaxie corcia mojej kolezanki kolek nie miala a po
          jakims polskim leku ( chyba na litekr "b") niestety tak.
          to tak jak mozna miec dzinsy levisy i inne jakies tansze. to spofdnie i to
          spodnie, to dzins i drugie tez.... ale roznica miedzy nimi tez jest.
          • agusia1978 Re: jak sie nzywa lek na kolke 10.08.05, 09:31
            Dokładnego składu sab simplex nie znam, ale postaram sie dowiedzieć jakie są
            substancje pomocnicze i porównać. W każdym bądz razie czytałam w jakimś piśmie
            medycznym, że przeprowadzono badania nad smeticonem i stwierdzino, że ma on
            takie działanie antykolkowe jak wit.C...czyli żadne crying
            Pediatrzy w szpitalu również podchodzili sceptycznie do tego leku...cyt. 'działa
            jak święcona woda'.
            I ja również podchodzę do tych leków z wielka rezerwą bo moje dziecko ma kolki i
            niestety nawet ta 'święcona woda' na nie nie działa sad
            Ps. Bardzo często rodzice myla płacz dziecka i sporadyczne bóle brzuszka z
            kolkami. I twierdzą potem, ze coś na 'kolkę' pomogło, a to po prostu ból
            brzuszka minął.

Pozdrawiam.
            • viviene12 prawdziwa kolka 10.08.05, 09:39
              to niedojrzalosc ukladu pokarmowego, objwia sie problemami po kazdym jedzeniu.
              Na kolke nie pomaga nic, wzglednie niewiele jak masaze, cieple kapiele itp.

Sab simplex ma substancje aktywna powodujaca niespienianie sie mleka - czyli
              powietrze nie przechodzi zmieszane z mlekiem dalej powodujac wzdecia - na
              buteleczce pisze zreszta, ze nie jest to lek przeciwkolkowy tylko na wzdecia i
              uczucie przepelnienia. Bole brzucha spowodowane nalykaniem sie powietrza nie
              musza wystepowac po kazdym jedzeniu, tylko wtedy kiedy dziecko je lapczywie i
              nalyka sie go po prostu, albo kiedy ma jeszcze niedoskonala technike ssania.
              Nieporozumienie polega na tym, ze czesto wszystkie bole brzuszka, nawet te
              sporadyczne mamy nazywaja kolkami.

• zbrojwskas viviene12 10.08.05, 09:44
                wiadom na priv odnosnie pakietow startowych dla 4ms-ow
          • michalina7 Re: jak sie nzywa lek na kolke 10.08.05, 10:44
            Pimpek, stosowałam u Małego Lefax - rewelacyjny (i dobry smak bananowy). Sab-
            Simplex dostałam od koleżanki z Niemiec i ani razu nie podałam Łukaszowi bo
            dziecko nie miało kolek. Jeżeli chcesz to mogę przesłać Ci Sab-Simlex
            (oryginalnie zamkniety). Termin przydatności jest chyba do lata 2006 roku, ja
            już tego nie zużyję a szkoda żeby się zmarnował jeżeli komuś jest potrzebny.
            Jeżeli jesteś zainteresowana to podaj mi swój adres, wyślę poczta. Pozdrawiam
    • zbrojwskas Re: jak sie nzywa lek na kolke 10.08.05, 10:59
      lefax jest lepszy i z dozownikiem
      • katarzynka25 Re: jak sie nzywa lek na kolke 15.08.05, 20:53
        A ten lefax to jest do kupienia tak jak sab simplex?
    • poleczka2 Re: jak sie nzywa lek na kolke 15.08.05, 22:13
      Infacol, podaje się przed karmieniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka