pini12345 10.08.05, 23:26 mój 6 miesięczny synek ma stwierdzoną niesymetryczność bioderka zalecono mu pieluszkowanie i kontrol za 3 miesiące czy to nie za długi okres. Czy powinnam udać się szybciej do innego ortopedy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renata28 Re: bioderka 11.08.05, 00:32 Ja wiem tylko tyle, ile się dowiedziałam przy okazji dysplazji mojej córci. Pieluchowanie 6 miesięcznego dziecka nic nie da (przy tych mniejszych też jest to kontrowersyjne). Za trzy miesiące to ono będzie miało 9 mies. Do tego czasu pewnie uda mu się samodzielnie usiąść, a przynajmniej będzie bardzo chciało, nie mówiąc już o przewracaniu się, jednym słowem ruch - musiałabyś chyba tę pieluchę przyszyć żeby się utrzymała. W tym wieku bioderka są już dość ukształtowane i taka pielucha to mały pikuś. Ja bym radziła wizytę u innego ortopedy i raczej bardziej radykalne rozwiązanie, ale z większym prawdopobieństwem sukcesu - co zrobisz jak za te trzy miesiące okaże się, że równie dobrze mogłaś nie kłaść tej pieluchy, a teraz 9 mies. dziecko, które chce raczkować, lada moment wstawać unieruchomić. Jakoś trudno mi uwierzyć, że lekarz kazał tak robić w tym przypadku. Napisałam, co wiedziałam (dla spokoju sumienia), ale nie mam pewności, czy problem istnieje naprawdę, czy znowu jakiś żarcik. Dopiero u półrocznego dziecka zauważono zła budowę, a gdzie ortopeda i usg po 1 miesiącu życia? Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: bioderka 11.08.05, 07:43 dziwne ze dopiero teraz stwierdzili. Jednak ja nie poprzestalabym na jednym ortopedzie, w tym "wieku" mnie sie zdaje (nie potwierdzone medycznie), że to za wiele nie da. Maluch juz jest spory i jak kolezanka wyzej napisala zacznie sie ruszac i pozniej moze to byc wiekszy problem. Skonsultuj sie z innym Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaleczka Re: bioderka 11.08.05, 07:46 witam, pewna pani ortopeda (KOSZMAR! ANIE LAKARKA) stwierdziła u mojej 7 m-cznej córci, że bioderka są OK, ale w tym wieku (o zgrozo!) córcia powinna już stać (ja sobie pomyślałam, że może i latać), czyli jest opóźniona ruchowo, a i ma asymetrię twarzy, źle odciąga rączkę prawą i inne jeszcze głupoty - wg niej niezbędny jest neurolog + fizjoterapeuta dziecięcy i oczywiście miała takowych 2 panó w zanadrzu - dostałam do nich tel + informacja że są oni b. dobrzy ale wizyta kosztuje 130 zł. Nie poszłam do żadnego z nich tylko od znajomej połoznej dostałam tel do cudownego fizjoterapeuty P. Zawitkowskiego(jak oglądasz w niedzielę " wielki świat małych podróżników", a do tej pory w tygodniu to był "wielki świat małych odkrywców)to kojarzysz - ten cudowny!!! fizjoterapeuta przcuje w Instyt matki i dziecka - i on wziął małą na ręce, popatrzył, poprzekręcał ją, coś tam podotykał i powiedział, że malutka jest rozwinięta książkowo, do opatentowania, a ta pani lakarka powinna sie douczyć (ogólnie mówiąc) - POLECAM WIZYTE U TEGO FIZJOTERAPEYTY (80 ZŁ WIZYTA to tyle co nic) - jeśli potwierdzi diagnozę to myślę że zaleci coś ciekawego a nie pieluchowanie u tak dużego dziecka. Jeśli chcesz tel do p. Zawitkowskiego to daj zanć na maila - zuzaleczna@poczta.fm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzaleczka Re: zły mail - poprawa 11.08.05, 07:48 zuzaleczka napisała: e-mail dobry: zuzaleczka@poczta.fm > witam, > pewna pani ortopeda (KOSZMAR! ANIE LAKARKA) stwierdziła u mojej 7 m-cznej > córci, że bioderka są OK, ale w tym wieku (o zgrozo!) córcia powinna już stać > (ja sobie pomyślałam, że może i latać), czyli jest opóźniona ruchowo, a i ma > asymetrię twarzy, źle odciąga rączkę prawą i inne jeszcze głupoty - wg niej > niezbędny jest neurolog + fizjoterapeuta dziecięcy i oczywiście miała takowych > 2 panó w zanadrzu - dostałam do nich tel + informacja że są oni b. dobrzy ale > wizyta kosztuje 130 zł. > Nie poszłam do żadnego z nich tylko od znajomej połoznej dostałam tel do > cudownego fizjoterapeuty P. Zawitkowskiego(jak oglądasz w niedzielę " wielki > świat małych podróżników", a do tej pory w tygodniu to był "wielki świat małych > > odkrywców)to kojarzysz - ten cudowny!!! fizjoterapeuta przcuje w Instyt matki > i dziecka - i on wziął małą na ręce, popatrzył, poprzekręcał ją, coś tam > podotykał i powiedział, że malutka jest rozwinięta książkowo, do opatentowania, > > a ta pani lakarka powinna sie douczyć (ogólnie mówiąc) - POLECAM WIZYTE U TEGO > FIZJOTERAPEYTY (80 ZŁ WIZYTA to tyle co nic) - jeśli potwierdzi diagnozę to > myślę że zaleci coś ciekawego a nie pieluchowanie u tak dużego dziecka. > Jeśli chcesz tel do p. Zawitkowskiego to daj zanć na maila - > zuzaleczna@poczta.fm > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś