Dodaj do ulubionych

Do mam dzieci listopadowych 2005r

16.05.06, 19:16
Mam pytanie do mam dzieci listopadowych 2005r. Jak rozwijają się Wasze
pociechy. Co potrafią już robić, czy mają ząbki, co jedzą i jak często.
Za wszystkie opisy bardzo dziękuję.
Moja Zuzia ma 68dł i waży ok 7kg. Karmię ją 4x dziennie. RAno mleczko potem
kaszka, obiadek z deserkiem i na dobranoc kaszka. Ząbków jeszcze niema. Śpi
zawsze od 20.00 do 6.00 rano a potem od 12.00 do 15.00 i to wszystko.
A co potrafi?? No cóż bawi się sama w łóżeczku niezależnie jak długo tam
leży. Ale niechce leżeć na brzuchu (trochę poleży i się złości).Gaworzy,
jeszcze nie siedzi. I chyba to wszystko. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tika1980 Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 16.05.06, 20:02
      Moja mała przez pierwsze pięć i pół miesiąca była na piersi. Potem stopniowo
      rozszerzałam jej dietkę i dziś je już jabłuszko, banany, gruszki, wszelkie
      deserki ze słoiczków i zupki. Waży 7300 i ma 68cm długości. Jest bardzo zywym i
      uśmiechniętym dzieckiem. Sama bawi się w łóżeczku i na kocyku. Mam czas na
      czytanie, łażenie po necie i oglądanie tv. Nie jest bardzo absorbująca. Je sześć
      razy na dobę: rano pierś, potem kaszka na wodzie, na obiad zupka, później deser
      i dwa razy "cyc". Chodzi sobie spać ok. 21 - 22 i śpi do 7 rano. Czasem zdarza
      jej się jeszcze obudzić raz w nocy, najczęściej ok. 3 rano. Siedzi już od
      miesiąca. Przewraca się z plecków na brzuszek i odwrotnie. Uwielbia leżenie na
      brzuchu. Zębów wciąż nie widać, ale mamusia i tatuś też późno mieli więc się nie
      dziwię. Gada sama do siebie i z nami, mówi papa, meme, baba,i inne podobne
      składanki. Uwielbia stać przy szczebelksach łóżeczka. Sama się jeszcze nie
      podnosi, ale jak ją postawimy to może tak stać i 5 minut. Wiem, że to średnio
      zdrowe dla jej kręgosłupa, ale daje jej to tyle radości...
    • nadja_201 Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 16.05.06, 20:10
      MOj Oskarek urodził sie 15 listopada, z waga 2490 i 51cm, niestety połtora
      miesiaca wcześniej sad jeszcze siedziec nie umie, choc jak da mu sie palce to sie
      ciagnie do głory i siada, nie za bardzo też sie przekreca na boczki, nie bawi
      sie jeszcze nozkami, nie ma zabków, jest cąły czas na piersi choc od 2 tyg
      zaczynam mu dawac co nie co soczkow, marchewki i jabłka (po pare łyżeczek).
      DOmaga nie prawie cały czas uwagi, uwielbia jak sie do niego mowi i sie nim
      zajmuje, choc sam tez polezy (max 30 min)
    • tika1980 Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 16.05.06, 20:12
      Moja córeczka waży 7300 i ma 68cm długości, czyli podobnie jak twoja Zuzia. Sama
      siedzi już od miesiąca. Uwielbia leżenie na brzuchu, w tej pozycji spędza
      większość czasu. Sama i to długo potrafi bawić się w łóżeczku i na kocyku. W
      łóźeczku wędruje, wciąż się przemieszcza , nigdy nie wiem w której jego części
      znajdę córeczkę. Od miesiąca rozszerzyłam jej dietkę. Itak rano je pierś, potem
      kaszka na wodzie, obiadek, deserek (owoc lub słoiczek) i dwa razy pierś. Tak
      więc je 6 razy na dobę. Idzie spać o 21-22 i wstaje o 7 rano. Zdarza jej się
      jeszcze obudzić raz w nocy. jest bardzo silna i "pracowita" -siedzi, pełza, stoi
      na czworaka i próbuje się przesuwać (póki co tylko do tyłu). Uwielbia stać przy
      szczebelkach łóżeczka. Może tak i 5 minut. Wiem, że to niezbyt zdrowe dla jej
      kręgosłupa, ale kiedy widzę jej radośći piski to ni eumiem jej odmówić.
      Oczywiście wszystko w granicach rozsądku.
      • tika1980 Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 16.05.06, 20:16
        Dwa razy napisałam to samo, bo wydawało misię ,że za pierwszym nie poszło. Sorki.
    • maltom69 Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 16.05.06, 20:57
      Nasza córeczka skończyła dzisiaj 6 miesięcy, ma 68cm waży 7600. Je pięć razy
      dziennie: 6 - mleko, 9 - woce, 12 - mleko, 16 - zupka, 19:30 - mleko+kleik. Śpi
      od 20 do 6, i na spacerze ok. 2 godz. między 12:30 a 15:30. Ma dwa ząbki od
      ponad miesiąca, pozwala je chwilkę myć szczoteczką rano i wieczorem smile. Gada
      przeważnie bababa wa ma. Podnosi główkę jak leży, podciąga się do siedzenia jak
      jej się poda ręce ale nie siedzi sama od razu się przewraca smileDużo się śmieje,
      lubi nowe miejsca. Bawi się na dywanie, jest bardzo ruchliwa ciągle się
      przewraca z pleców na brzuch i odwrotnie, sięga po zabawki i własne stopy. Nie
      lubi być sama dłużej niż kilka minut. Pozdrawiam
      • mama_idy Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 16.05.06, 21:19
        Idunia urodziła się 30 listopada. Dziś waży 6200 jest straszliwym niejadkiem,
        ale siły i energii ma ogromne pokłady. Je 5 razy dziennie (jeśli ma dobry
        dzień) 6.00 - kaszka, 9.30 nestle sinlac 12.30 - zupka, 16.00 - kleik, 19.00
        kaszka. Dużo się śmieje, jest bardzo kontaktowa. Nadzwyczaj ruchliwa. Przekręca
        się z pleców na brzuszek, potrafi na nim leżeć bardzo długo, przekłada zabawki
        z rączki do rączki, protestuje, kiedy coś się jej odbiera. Ostatnio interesują
        ją nóżki. Chwyta za stópki i próbuje włożyć je do buzi. Lubi siedzieć ale muszę
        ją jeszcze podtrzymywać pod paszkami, chwytana za rączki podciąga się do
        siedzenia, lubi stać podtrzymywana pod paszkami. Jeszcze nie ma zębów, ale to
        kwestia kilku tygodni, bo widać, że coś się dzieje - znaczy rosną i swędzi ją
        strasznie bo gryzie wszystko, a najchętniej szczebelki w łóżeczku i ślini się
        na potęgę. Śpi od 20.00 do 5.30 i za nic nie chce się przestawić na późniejsze
        kładzenie się i wstawanie.
        Fascynują ją wiosenne kwiaty - zwłaszcza czerwone pelargonie na balkonie.
    • jdylag75 Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 16.05.06, 21:08
      Mój syn ma 6,5 miesiąca bawi sie na brzuchu, zaczyna pełzać, szczególnie kiedy
      umieszczę "zachęty" poza zasięgiem jego rączek. Bawi sie stópkami, czasami
      wkłada je sobie do buzi, podciąga sie do siadu i próbuje siedzieć sam, gaworzy
      i piszczy głośno, natomiast nawet nie próbuje przewracać sie z pleców na brzuch
      i odwrotnie. Śpi od 21.00 do 7.00 z jedną pobudką na jedzenie i czasami kilkoma
      płaczami. W dzień śpi od 12-15.00 od dzisiaj je 5 posiłków: 3x kaszka, jedna z
      owocami, zupa z miesem i raz mleko z kleikiem w nocy. Jest bardzo wesoły,
      potrafi długo bawić sie samodzielnie. Urodził sie 4 tygodnie wcześniej
      • kara76 Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 16.05.06, 21:13
        Moja córka urodziła się 15.11, ma więc pół roku.Jest na piersi, a jedyne
        urozmaicenie dla niej to obiadki, które sama gotuję i tarte jabłko.Żadnych soków
        nie tolerujesadJest bardzo pogodna i ruchliwa.Pełza już po całym pokoju, przesuwa
        się zarówno do przodu jak i tyłu.Lubi bujać się w klęku podpartymsmileNie lubi być
        sama, jest przyzwyczajona do towarzystwa- ma dwójkę rodzeństwasmileNie siedzi
        jeszcze-ale chętnie do siadu się podciąga.Nie próbowałam jej stawiać- zaczekam
        aż sama stanie po raz pierwszy.Ma już jednego ząbka.
        Pozdrawiamy
        • gosiak75 Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 16.05.06, 21:34
          Witam
          Moja córcia urodziła się 23 listopada.Waży około 6600 g i mierzy ok 68 cm. Jest
          bardzo pogodnym i spokojnym dzieckiem ale bez towarzystwa wytrzymuje ok 30 min,
          później zaczyna wołać. Ma dwa ząbki. Jeszcze nie siada ale przekręca się z
          plecków na brzuszek i na odwrót w zawrotnym tępie. Bardzo lubi leżeć na
          brzuszku. Niestety w nocy budzi się jeszcze 2 razy do jedzenia ale nie walczę z
          tym bo jest niejadkiem i każdy posiłek sprawia mi radość. W ciągu dnia dostaje
          rano przed wyjściem do pracy cycek koło 9:00 kleik ryżowy z owockiem, 12:00
          mleko modyf. i lub moje rozmrożone, wracam o 15 do domu wtedy dostaje znowu
          cycka koło 17 dostaje obiadek, o 19:30-20:00 kąpiel i cycek. Nie lubi soczków.
          A i jeszcze fajnie gaworzy i głośno się śmieje.
    • meggi7 Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 17.05.06, 07:44
      zapraszamy na formum Dzieci Listopad 2005, tam znajdziesz wiecej informacjismile
    • iws Re: Do mam dzieci listopadowych 2005r 17.05.06, 08:27
      nasza niunia z początku listopada waży 8 kilosów i nosi ubranka 74. Spi od
      20,30 do 7-8 rano z przerwą na cyca około 5-6. Je 6 razy, w tym warzywa ze
      słoiczka, deserek i soczki, próbuję dawać jej też kleik ale nie bardzo chce
      pić - niestety każdy nowy posiłek i tak musi być zakończony piersią sad
      jest bardzo pogodna, bawi się sama w łóżeczku 40 min do godziny (z podrzucaniem
      przez nas nowych zabawek i chwaleniem, że pieknie łapie swoje nóżkismile)
      Przewraca się od dawna z brzuszka na plecy w związku z czym o leżeniu i zabawie
      na brzuszku nie ma mowy. przewraca się też na boki ale nie siedzi sama.
      uwielbia jak oglądamy i czytamy z nią książeczki, uwielbia też dotykać ich w
      biblioteczce. nie ma ząbków, gaworzy i bawi się w "a kuku"
      i jest najukochańszym dzieckiem pod słońcemsmile))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka