Dodaj do ulubionych

odruch ssania

17.05.06, 21:57
mam pytanie odnośnie mojego dwutygodniowego pupiszonka. Otóż jest karmiony
najpierw piersią, potem butelką, przy czym pierś to tak bardziej dla zabawy,
nawet jak ssie długo, to mam wrażenie, że się nie najada, a z butelki
opróżnia tak około 90 ml. Sypia smacznie i budzi się co 4 godzinki. Problem w
tym, że od kilku dni od godziny 17 nie śpi. Myslałam, że to może problemy z
kupką, ale np: dzisiaj jest pojedzony, kupka była (i to jaka...) wykąpany i
lezy w łóżeczku i tak majta rączkami, wyciaga buzię, i wsadza rączki do buzi.
W tej sytuacji dostaje smoka. Potem tak czuwa ze smoczkiem w buzi, ale nie
chce spać. W nocy i po południu śpi jak zabity, bez smoczka. Miałam wrażenie,
że jak noworodek pojedzony to powinien sobie smacznie spać, ale juz sama nie
wiem. Nosić, tulić, karmić? Przecież nie może ciagle jeść. A może jest
wyspany po prostu i ma przesyt snu...
Zdaję sobie sprawę, że Wy nie wróżki, może jednak coś poradzicie.
Dzięki i pozdrawiam
bazylka
Obserwuj wątek
    • molowiak Re: odruch ssania 17.05.06, 22:03
      skoro nie płacze to znaczy, że mu dobrze, na twoim miejscu karmiłabym częściej i
      tylko z piersi, bo szybko stracisz pokarm, a naturalne żywienie jest o wiele
      zdrowsze dla malucha, jak będzie częściej ssał to będzie wiecej mleka
    • saskiaplus1 Re: odruch ssania 17.05.06, 22:45
      Kobieto, uwierz, Ty nie masz problemów. No może poza "wrażeniami" ("mam
      wrażenie, że się nie najada") - dzięki tymże "wrażeniom" przestaniesz niedługo
      karmić piersią, bo laktacja zmniejsza się przy dokarmianiu systematycznie.
      Poza tym dziecko Ci leży i nic nie chce od Ciebie - naprawdę, skarb nie potomek.
      Smoka dajesz też bez sensu, szkoda przyzwyczajać. Niech sobie dziecko ssie
      rączki, to normalny etap. Ciesz się, że takiego spokojnego syna masz i nie
      wymyślaj sobie trudności. Noworodki wcale nie muszą ciągle sypiać (mój przestał
      w wieku dwóch tygodni sypiać w dzień i zdrowy jest do dziś jak byk).
    • kanaviosta Re: odruch ssania 18.05.06, 18:54
      wydaje mi się, że Twój Maluszek potrzebuje przede wszystkim Twojej bliskości.
      daje znać, że chce być przy piersi, bo tylko tam czuje się naprawdę dobrze i
      bezpiecznie. może nie warto dawać smoka, tylko właśnie pierś? do smoka
      przyzwyczai się szybko i nie będzie chciał później ssać piersi. jeżeli
      dokarmiasz, to nie zmieniaj dziecku smoka w butelce na zbyt duży i łatwy, bo
      może zrezygnować samo z Twojego pokarmu.
      a jeżeli będziesz dobrze i zdrowo się odżywiać, duzo pić (ale nie herbaty smile i
      mieć pozytywny nastrój, to pokarm z czasem się pojawi w odpowiedniej iloścismile
      odciągaj mleko po każdym karmieniu żeby opróżnić dokładnie gruczoły mlekowe z
      resztek pokarmu, to pomaga- sama sprawdziłam smile. Tobie i Maluszkowi życzę
      wszytskiego dobrego smile
    • pucia78 Re: odruch ssania 18.05.06, 19:41
      Moja od początku ładnie śpi w nocy i na spacerach, ale w domu - co najwyżej
      drzemka 40 min.! reszta czasu - domaga się aby rozmawiać z nią, bawi się sama w
      łóżeczku albo leży w leżaczku i ogląda co robie w kuchni i czasami zaczepia mnie
      jakimś "agu". Ma 3 miesiące.
      • waflinka Re: odruch ssania 19.05.06, 09:46
        Nie dawaj smoczka, niech ssie palce, to minie. Moją nauczyłam smoczka i potem
        miała problemy ze spaniem, bo co jej wypadł z buzi to się budziła. Teraz od 4
        dni jest bez smoka, uczę ją spania w łóżeczku i śpi więcej i jest wypoczęta.
        wcześniej też tylko po 40 min.ma 3 m-ce. Jak jest najedzony i wyspany to
        pokazuj mu coś, rozmawiaj, to szybciej zacznie odrózniać noc i dzień.Pozdrawiam
    • pucia78 Re: odruch ssania 18.05.06, 19:46
      a co do ssania to moja cmoka i nie zawsze oznacza to iż jest głodna, czasami
      bawi sie takim cmokaniem i odkrywa nowe dźwięki, poza tym przy zasypianiu też
      lekko cmoka ale to tak dla uspokojenia. Nie używam smoczka.
      • blesa1 Re: odruch ssania 19.05.06, 01:02
        Daj mu cyca i święty spokój smile
        • baazzylia Re: odruch ssania 19.05.06, 12:01
          dziekuję za rady. świeta racja, smoka nie dostaje, trochę possie paluszki, a ja
          go biorę na nasze małżeńskie łoże, poprzytulam, poopowiadam, pozabawiam
          grzechotką i faktycznie uwaga od paluszków odwrócona. Mnie się wydaje, z tego
          co piszecie, że to są jego godziny czuwania, bo inaczej spałby cały dzień i
          całą noc, w nocy karmimy go na "śniętą rybę" chyba jest takim spokojnym bobasem
          i tyle...
          Dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka