Dodaj do ulubionych

Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa)

06.07.06, 13:31
Byłam dziś u pediatry i zapytałam co robić z niedroznym nosem (mój Mareczek ma
5 tygodni) Poleciła Tetrisal S (krople z soli fizjologicznej) i zabroniła
używać Sterimaru tak polecanego na forum, ponieważ siła tego aerozolu jest
zdecydowanie za duża żeby to wtłaczać do tak małego noska. Sama końcowka jest
też za duża (zresztą mądrze to skwitowała że skoro jest to niby produkti dla
niemowląt i dla dorosłych to coś tu musi nie grać)

Oczywiscie każdy zrobi jak zechce, ale musze powiedzieć że mnie przekonała
(chociaż kilka dni temu Sterimar a jakze, kupiłam i nawet raz małemu
zaaplikowałam)
Obserwuj wątek
    • ewa_mewa Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 06.07.06, 13:32
      Chodzi oczywiście o Sterimar smile (coś mi sie w tytule pochrzaniło)
      • ade1 Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 06.07.06, 13:36
        standardowo kazdy pediatra ma inna opinie od poprzedniego na temat leku., w
        takich przypadkach kieruje sie zdrowym rozsadkiem i intuicja ktora mi akurat
        pozwala tego uzywac
        • krewka_marchewka Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 06.07.06, 13:51
          Imo wszystko zależy od tego z jakiego koncernu odwiedzi lekarza przedstawiciel
          farmaceutyczny...
      • naturella Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 06.07.06, 13:36
        Jak mój Maks był noworodkiem, to nabieralam troszkę i parę kropel wpuszczałam
        strzykawką.
        • dyzurna popieram!!!!!!!!!!!! 06.07.06, 13:50
          ja ze sterimarem przezylam straszne chwile, bedac u pediatry na rutynowa kontrole pediatra zobaczyla ze mala ma w nosku kuzke,pielegnairka wyciagnela ja patyczkiem. i tuz przed wyjsciem z gabinetu powiedziala ze jeszcze oczysci jej dokladnie nosek sterimarem i co tak strasznie jej psiknela do nosa ze takiego placzu nigdy nie slyszalam. sad(( nie moglam jej pozniej uspokoic przez ponad pol godziny.tak strasznie po tym plalała. wszystkim naprawde odradzam!!!!
          • phantomka Re: popieram!!!!!!!!!!!! 06.07.06, 14:06
            Oj jezu, plakala, bo to moze byc dla niektorych dzieci nieprzyjemne - tez
            nienawidze wpuszczac sobie czegokolwiek do nosa. Moja corka za to uwielbia
            sterimar, uwielbia fride i bardzo nam to pomoglo juz nie jeden raz.
          • aska34 Re: popieram!!!!!!!!!!!! 06.07.06, 14:08
            moj syn nawet lubił to psikanie do nosa, wiec jak widzisz to indywidualna
            sprawa. Teraz Kuba ma 19 miesiecy i sterimar jest u nas na porządku dziennym.
            pozdrawiam
            joanna
            • agab72 A my psikamy 06.07.06, 14:25
              Za tydzień moja córka kończy rok i odkąd skończyła jakieś 2 mies. używamy
              Sterimaru. Nie codziennie, ale wtedy kiedy jest konieczność oczyszczenia noska -
              najpierw psikam a po jakimś czasie również "psikniętym" patyczkiem czyszczę
              nosek. Mała po takim psiknięciu macha rączkami i nóżkami robi śmieszną minkę i
              śmieje się.

Pozdrawiam.
              Aga.
          • mamand Re: popieram!!!!!!!!!!!! 06.07.06, 16:01
            > pediatra zobaczyla ze mala ma w nosku kuzke,pielegnairka wyciagnela ja patyc
            > zkiem.

patyczkiem?!?

mój pediatra poleca sterimar, ale nie pozwala używać patyczków do wyciągania
            glutków, tak zresztą piszą we wszystkich "dzieciowych" gazetkach i poradnikach
    • koralik12 Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 06.07.06, 14:31
      Dziecko płacze nie z bólu tylko może się przestraszyć albo może to byc
      nieprzyjemne dla niego. Zaaplikujcie sobie sterimar to przekonacie się że to nie
      może boleć.
      • sja75 dla nas jest ok! 06.07.06, 14:57
        mój smok przyzwyczajony-w szpitalu mu to stosowałam na zlecenie lekarza nawet
        nie jęknie ze coś nie tak!
    • jbasko Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 06.07.06, 15:29
      zgadzam się, ze spray moze być bardziej szkodliwy jednak, ale ja np. kupiłam
      sterimar w sprayu i wypsikałąm wszystko do opakowania po Tetrisalu, i podaje
      córce kroplomierzem, no i mam 2 w 1smile
      pozdrawiam
    • oladidi u nas sie super sprawdza 06.07.06, 15:29
      my używamy i jest super. Pozatym wiadomo że całego aplikatora się nie wkłada do
      końca do dziurki.
    • garbola Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 06.07.06, 16:12
      Popieram, bo nawet mój 6-letni syn Mikołaj po kilku dniach stosowania tego
      specyfiku miał problemy z lecącą krewką z nosa. Dlatego też mojej 2,5-
      miesięcznej Jagodzie aplikuję sól fizjologiczną. Pozdrawiam. Ola, Mikołaj i
      Jagoda.
      • reniuta67 Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 06.07.06, 16:18
        A ja chyba dzieki sterimarowi uratowalam moja mala od wiekszego kataru-
        przynajmniej tak mi sie wydaje/Renata
        • monaruda ja używam, jesteśmy zadowoleni 06.07.06, 17:31
          Pediatra zalecił, młody ma 2 mieś. i spokojne noce bo nie charczy w nocy przez
          sapkę. Grucha kóz nie wyciagam tylko rurką FRIDA po wcześniejszym użyciu
          sprayu. Młody się uśmiecha i psikam mu troszeczkę. To tak jak pampersy jednym
          szkodzą drugim nie, ot i cała sprawa
          • czarna_maruda Re: ja używam, jesteśmy zadowoleni 06.07.06, 17:55
            Używamy od urodzenia!
            Teraz mała sama nadstawia nosek do psikania jak tylko zobaczy buteleczkę
            Fakt, trzeba "wyczuć" ten aplikator i nie przyciskać na maksa
            • blablatka Re: ja używam, jesteśmy zadowoleni 06.07.06, 20:06
              my również od urodzenia stosujemy i jesteśmy bardzo zadowoleni...nic sie nie
              działo wszystko było ok-synuś uwielbi zreszta ten specyfiksmile także u nas
              aplikacja do noska to sama radośćsmile
    • hanka_forum sposob na sterimar 06.07.06, 22:59
      A ja uzywam Sterimaru juz siodmy miesiac, ale aplikuje go w nastepujacy sposob.
      Przykrywam coreczce oczy pieluszka (lekko ja dociskajac) i psikam aerozol w
      odleglosci ok 3-4 cm od kazdej dziurki w nosku. Po jakims czasie oczyszczam
      nosek frida.
      • kaja20071 Re: sposob na sterimar 09.07.06, 00:04
        Witam.Mój 3 miesięczny syn używa Sterimaru od około 2 miesięcy i od początku
        jesteśmy z niego zadowoleni.Wkładam zawsze delikatnie końcówkę aplikatora do
        noska i wystarczy że delikatnie przycisnę(taka dawka w zupełności
        wystarcza).Chwilę odczekuję i resztę kózek z noska pozbywam się gruszką.Można
        również dziecko położyć na brzuszku,żeby wydzielina lepiej się
        wydostała.Zdarzyło mi się ,że podczas aplikacji synek poruszył się i część
        płynu dostała się do oczka,ale nic się nie stało,nie bolało ani nie szczypało
        go,tylko wystarczyło spokojnie przetrzeć.Nie taki diabeł straszny!
    • ariana1 Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 09.07.06, 00:50
      Ja używam Dalber - to samo tylko bezpieczniejszy. Sterimar stosowałam tylko u
      siebie, jest niewydajny. Więcej go nie kupię.
    • smellson Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 09.07.06, 00:54
      ja od początku używam DISNEMARU i wszystko ok, jest w wersji dla niemowląt i
      dorosłych
    • przeciwcialo Reklama i tyle. 09.07.06, 12:53
      Pewnie pani dr zbiera punkty na wczasy na majorce.
      Zawsze mozna wpuścic do noska sól fizjologiczną.
    • blueluna Re: Nie uzywajcie Sterminatu ! (spray do nosa) 09.07.06, 13:21
      Uzywamy Sterimaru od "zawsze" i bardzo go sobie chwale.
      Moj 11 miesieczny synek takze bo juz od dawna, gdy tylko ma przytkany nosek to
      sam sie nadstawia do psikania.
      Gdy ma drozny i zobaczy ze biore buteleczke do reki to za skarby swiata nie
      pozwala sobie psiknac - obecnie kreci glowa i mowi ze nie nie nie wink
      Ale gdy cos w nosku siedzi to wysuwa od razu glowe, zamyka oczy i czeka smile

Nie bardzo wiem co ma sie stac przy prawidlowym uzywaniu tego aerozolu.
      Prawidlowym. Nie przy wciskaniu koncowki na maksa do nosa czy przy wpsikiwaniu
      pol litra wody.
      Aerozol osadza sie na sciankach przewodu nosowego, nawilza go a nadmiar splywa
      wyplukujac zanieczyszczenia.
      Powietrze leci dalej - razem z tym wciagnietym nosem.
      I tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka