Dodaj do ulubionych

Chce mieć tylko jedno

24.08.06, 00:15
Mam siedmiomiesieczne maleństwo, a na karku ponad 30 lat. Zawsze chciałam miec tylko jedno dziecko, bo w domu było nas 5 i nie mam w zwiazku z tym zbyt miłych doświadczeń. Widujemy się tylko na okazjach typu wesele czy pogrzeb. Niestety teraz każdy tylko mnie pyta kiedy następne? Jak odpowiadam ze nigdy, to wszyscy wybałuszają oczy i mówią ze chyba żartuje i żebym nie robiła dziecku krzywdy!!! Czy ja robie mu krzywdę? Czy konieczne jest posiadanie więcej niż jednego dziecka? Napiszcie, bo cały czas o tym myślę. Dodam że nie koniecznie aktualnie mam warunki finansowe na więcej dzieci.
Obserwuj wątek
    • latouche Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 00:27
      Kitka, ale czemu Ty się chcesz przed obcymi tłumaczyć?? Przeciez to nie ich
      sprawa! Najlepiej zbyć jakimś żartem żeby się odczepili.
      Ja mam dwójkę, ale Cię rozumiem, bo mój starszy tak mi dawał w kość, że przez
      peirwsze 3 lata jego życia nawet przez myśl mi nie przeszło żeby planować drugie
      dziecko.
    • magda011 Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 01:29
      Hej
      Jestem jedynaczka.Mam wielu znajomych.Nigdy nie czułam sie pokrzywdzona.Mam
      prawie 30 lat i córkę no i oczywiście męża.Zamierzam miec 1 dziecko i nie sadze
      ze bedzie to jakas krzywda dla niego,poniewaz znam rodzenstwa ,ktore sa dla
      siebie tzw"kula u nogi".Pozdrawiam Magda
      ps;te sugestie ludzi to takie glupie gadanie -bo tak sie "utarło",że 2 jest
      lapsza, wiec sie nie przejmuj.
    • zojjkka Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 08:30
      a ja uwazam ze dwojka jest lepsza - mam siostre 2 lata starsza - super kontakt
      chce zeby moja corka tez miala rodzenstwo i to mala roznice wieku.
      Ale to ze Ty nie chcesz to indywidualna sprawa, ktorą ludzie powinni uszanowac
      • anita.anita80 Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 08:41
        witaj! to że chcesz miec jedno dziecko to jest tylko i wyłącznie twoja sprawa i
        nikomu nic do tego ty masz prawo decydowac o swoim życiu a nie otoczenie , ale
        może kiedys twoje dziecko zapragnie rodzenstwa patrząc na swoich
        rówiesników ,ale decyzja należy do was ja nigdy nie wyobrażałam sobie aby
        posiadac jedno dziecko i zawsze marzyłam o małej różnicy wieku i tak też mam
        dwie córeczki zaplanowane z róznicą 2 lat i bardzo się ciesze ja mam siostre i
        brata stosunki dzisiaj musze przyznac nie są za dobre ale nie wyobrażam siebie
        jako jedynaczki te zabawy w dziecinstwie z moim rodzenstwem były naprawde fajne
        i miło je wspominam
        pozdrawiam
    • cerezanita Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 08:52
      To jest Twoja sprawa i Twoje prawo, aby mieć jedno dziecko. Czy ten kto pyta o
      następne, będzie Ci finansował drugie dziecko? A może wychowywał? No, właśnie
      nie. I nie przejmuj się, bo jak się ma dwoje dzieci, ludzi pytają "a kiedy
      trzecie?", itd. Jakby to dla nich miało znaczenie, prawda?
    • asia.76 Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 09:48
      kitka05 nie przeyjmuj sie u mnie to samo tez ma 7 miesiaczna niunie i 30 lat i
      razem z mezem nie chcemy miec wiecej dzieci a to dalego ze na nasza niunie
      czekalismy 8 lat i jest ona po drugim zabiegu invitro - ale o tym rodzina nic
      nie wie, i tez sie pytaja kiedy drugie gdy odpowiadam ze nigdy to zaczynaja sie
      komentarze a dlaczwgo a nie bedzie miała sie z kim bawic - bedzie bawic sie z
      mama i tata , i z dziecmi z podwórka.staram sie niezwracac na te komentarze
      choc czasami to trudne .ale nasza niunia bedzie jedynaczka i tez bedzie
      szczesliwa.
      • ola984 Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 10:35
        olej wszystkich którzy wybałuszają te oczy, ja mam upragnionego synka ma 2 m-
        ce i też raczej myśłimy ze chyba jedno nam wystarczy, dobiegam 30 ciąża była
        zagrożona z komplikacjami poród skończył się cc, szyjka jest bardzo krótka więc
        następnym razem też podszycie. Mozę rozpieścimy naszego maluszka ale co kogo to
        obchodzi. A dlaczego jedno ma być gorsze niż dwoje, ja za to czasem wychodzę z
        założenia że będzie mu w życiu łatwiej.
        • anettus Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 10:42
          A ja jestem innego zdania poniewaz sama jestem jedynaczką. Majac jedno dziecko
          robicie mu krzywde. Rodzeństwu jest duzo prościej i łatwiej a kiedy rodzice
          odchodzą( obyście zyli 100 lat) dziecko zostaje samo jak palec na tym swiecie i
          jest mu bardzo żle uwiezcie mi wiem co pisze . nikomu nie zycze być jedynakiem
          • madzia19801 Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 11:39
            A ja jestem jedynakiem i nie jestem z tego powodu nieszczęśliwa a wręcz
            przeciwnie. Mam 11 miesięcznego synka i podjęłam decyzję że on też będzie
            jedynakiem bo nie chcę mieć więcej dzieci - też spotkałam się z opiniami że
            okaleczam dziecko, nawet że zabijam dziecko za życia... Moja decyzja wynikła z
            wielu powodów - po pierwsze nie stać mnie na drugie dziecko a gadanie że jak
            się ma jedno to i drugie też się wychowa a jak ma się drugie to z trzecim też
            jakoś będzie jest głupotą. Ja chcę wychować jedno dziecko ale dobrze - tak żeby
            mu nie zbrakło niczego, żebym miała zawsze dla niego czas, żeby całe moje
            starania skupiły się na nim. Moim zdaniem lepiej wychować jedno dziecko, ale
            dobrze niż kilkoro byle jak. Oczywiście nie ganię osób które mają kilkoro
            dzieci bo na pewno też wspaniale jest mieć dużą rodzinę, ale niech nikt nie
            gani mnie za to że chcę mieć tylko jedno dziecko.
            • bazantarnia1 Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 20:02
              Zgadzam sie w 100%. Nic dodac nic ująć, dokładnie myślę tak samo. Mam córcię
              6,5 msca 33 lata i 7 letni staz małżeński.
              Dodam, że mam brata 4 lata młodszego, którego widuję 1, 2 razy w roku więc
              wielkiej miłości braterskiej między nami nie ma.
    • lenka_style Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 16:58
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=40480697&a=40480697
    • asia0212 Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 17:16
      Ja jestem za rodzeństwem.Jedno dziecko nie gwarantuje,że rodzice dobrze je
      wychowają.Duże znaczenie ma otoczenie w jakim się rozwijamy,dojrzewamy,ludzie z
      którymi przebywamy.Mam brata i choć mało się widujemy jest zawsze moją bratnią
      duszą.Co to znaczy mieć warunki na drugie dziecko?Dziś jesteśmy przy kasie,a
      jutro świat może walić się na głowę.Nic nie przewidzisz.Twoja decyzja ile
      planujesz dzieci,a los i tak lubi płatać figla.Zawsze mówiłam,że za stara jestem
      na dzieci i urodziłam w wieku 38lat niespodziankę.

img171.imageshack.us/img171/5910/38rg3.jpg
      • peresia Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 18:34
        "Jedno dziecko nie gwarantuje, że rodzice dobrze je wychowają"

A dwoje to gwarantuje???

"Co to znaczy mieć warunki na drugie dziecko?"

To znaczy, żeby odpowiedzialnie podejmować decyzje o powołaniu dziecka na
        świat, któremu powinno się zapewnić niezbędne minimum.
        Oczywiście trzeba się też liczyć z tzw. wpadką, ale na to nie mamy wpływu.

Tak na marginesie: znam małżeństwo, które ma jedno dziecko. Mieszkają w
        kawalerce - 27 m2, on zarabia 700 zł, ona nie pracuje, dostają zasiłek z
        opieki. Ledwo wiążą koniec z końcem, ale koniecznie chcieli drugie dziecko.
        Udało się, jest w ciąży. Niedawno poprosiła, abym jej poleciła ginekologa na
        NFZ, bo jak stwierdziła: "gdybym jeszcze musiała miesięcznie wydać 50 zł na
        lekarza to zabrakłoby mi na chleb".
        Co będzie za 7 miesięcy, za co kupią chleb?

• visenna2 Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 17:34
      Kiedyś marzyłam o trójce, ale teraz na myśl o kolejnym dziecku cierpnie mi
      skórasmile
      Wszystkim którzy pytają o drugie odpowiadam że jak młoda kiedyś da mi się
      wyspać przez całą noc i nie będzie wyć przez cały dzień to przemyślę ten temat.
      • ashera Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 18:41
        Zawsze bylismy z mężem przekonani, że jedno i koniec. Po 9 latach dojrzeliśmy
        do tego, że jednak jeszcze jedno, a w chwili obecnej spodziewamy się trzeciego
        i jest ok. Myślę, a nawet jestem pewna,że gdy pierwsze dziecko ma kilka
        miesięcy głupotą jest pytać się rodziców kiedy następne. Kobieta jest
        wyczerpana ciążą, zmianami w życiu jakie wniosło dziecko i nie myśli o
        następnym tylko o tym które właśnie urodziła. Tak było u nas. Chęć posiadania
        następnego dziecka przyszła nieoczekiwanie, ale przyszła i mamy naszą
        gwiazdeczkę. Ja na pytanie kiedy następne? odpowiadałam, że poczekam kiedy ów
        putający będzie pierwszy, bez względu na to czy patający miał 30 czy 60 lat.
        • beebee80 Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 21:33
          Ja jeszcze rok temu twierdziłam,że nie muszę/nie chcę mieć dzieci. Ale jednak
          się przekonałam. i teraz mam 7 tygodniową śliczną,grzeczną córeczkę. Ciążę
          znosiłam bardzo dobrze, poród bez problemowy, miło wspominam. więc chcę mieć
          jeszcze jedno. nie od razu. Może za 2,3 lata... Najpierw chcę się napić
          porządnie piwa wink) No chyba,że uda się wcześniej...
    • sowka33 Re: Chce mieć tylko jedno 24.08.06, 22:30
      Posiadanie więcej niż jednego dziecka nie jest konieczne, znam fajnych
      jedynaków. Sam mam brata ale 11 lat starszego, w dodatku wyjechał z Polski, więc
      praktycznie jestem sama i... mi żal. Wiecie, że miałam wielki problem kogo
      poprosić za chrzestnego dla mojej małej. Zostali znajomi, ale ci mogą być lub
      się obrazić i nie być. Rodzina jednak zawsze gdzieś tam jest w obwodzie. Sama
      chciałabym dwójkę, mąż bardzo, tylko, boję sie trochę mając 34 lata...Nie będę
      przynudzać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka