Dodaj do ulubionych

Problem z "cofaniem" mleka u syna

25.10.06, 13:09
Witam
Ma taki problem.Mój syn skonczył w 23.10.2006 2 tygodnie podaje mu mleko NAN
1 HYPOALERGICZNE ktore jest bardzo rzadkie. W czasie karmienia syn bardzo sie
krztusi i słychac jak połyka mleko z wielkim wysiłkiem, czasem uleje.
Zmieniłam juz smoczki i butelki i nic nie pomaga, po kazdym karmieniu syna
do "pionu" zeby mu sie odbiło.Zauwazyłam tez ze w czasie snu u syna słysze
jakby mu sie mleko "cofało".Przez ostatnie 2 dni nie spał w dzien bo co poł
godziny nagle prezył sie, czerwieni sie na twarzy, podkuracza nozki i płacze.
Nie wiem co sie dzieje, co moze byc tego przyczyna?
pozdr
gocha
Obserwuj wątek
    • felonia Re: Problem z "cofaniem" mleka u syna 25.10.06, 13:40
      to chyba dlatego że mleko za szybko wypływa i maluch nie nadąża z piciem.
      Trzeba mu dać smoczek z maleńką dziurką. Poza tym niech pije w innej pozycji
      nie koniecznie z głową odchyloną do tyłu (może niech leży bokiem jak
      przystawiony do piersi) Jeżeli ulewa tylko trochę to znaczy że OK, jeżeli
      wymiotuje albo ulewa często i dużo trzeba do lekarza (dostanie mleko
      zagęszczające się w żołądku co zapobiegnie cofaniu)
      • marcelkowamama Re: Problem z "cofaniem" mleka u syna 25.10.06, 16:41
        no moze byc refluks albo tez poprostu ulewa bo nie toleruje tego mleka, my trzy
        miesiace sie meczylismy, ciagle mial mleko w nosie i sie dusil rowniez nie mogl
        spac , a to byly oznaki nietolerancji bialka mleka krowiego, ja myslalam ze to
        sie objawia tylko na skorze wiec jadlam wszystko i nabial tez, dopiero jak
        przestalam karmic i przeszlam na butle to sie zaczelo, a to kupy nie takie bo
        zielone z nieprzetrawionym mlekiem a to gazy bolesne a na skorze nic, no i
        ciagle te ulewania. Wyprobowalismy siedem roznych mlek oczywiscie pod kontrola
        lekarza i nawet po Nutramigenie dla alergików było nieciekawie. teraz od dwoch
        czy trzech tygodni je Humane sojowa i jestem zadowolona, wogole nie ulewa i
        wszystko odpokac jest ok. A jakies inne objawy np. brzydkie stolce ze sluzem
        zauwazyłas?
    • gula6 Re: Problem z "cofaniem" mleka u syna 25.10.06, 19:55
      Podobne objawy miała moja córeczka. Zaczęły się nasilać właśnie po 2 tyg.życia,
      ale ona oprócz cofania mleka, mocno ulewała, a potem nawet hlustała wymiotami.
      W 3 tyg.życia przestałam karmić piersią i zaczęły się poszukiwania mleka(bo
      początkowo myślano,że to może uczulenie na mleko). w końcu malutką zaczęłam
      karmić mlekiem Bebilon AR i cofania, ulewania i wymioty ustały(oprócz mleka
      wysokie ułożenie, tak 30stopni). Teraz mała ma 6 miesięcy-karmię nadal
      Bebilonem+Nutriton tj.substancja zagęszczająca do mleka(można ją stosować przy
      karmieniu piersią!!!). Malutka rośnie jak na drożdżach i jest ok!! Najlepiej
      jednak poszukiwanie mleka odpowiedniego dla synka rozpocząć z pediatrą-może to
      jakiś inny problem!!
    • gosia2122 Re: Problem z "cofaniem" mleka u syna 26.10.06, 13:54
      dzieki dziewczyny za odp. wczoraj byłam u pediatry małego i poleciła mi
      Nutriton mieszam z mleczkiem i mały sie tak nie dławi jak pije, czasem mu sie
      zdarzy.Zobaczymy czy zaakceptuje mleczkosmilewłasnie lezy u mnie na ramieniu i
      spi. przed chwila miał taki atak płaczu i prezenia jakby go ze skory obdzierali:
      ( moze to kolkasad
      • gula6 Re: Problem z "cofaniem" mleka u syna 26.10.06, 19:09
        możliwe, też to przerabiałam z moją skarbunią. Trwało do 3 miesiąca-teraz jest
        spokój. Zawsze wieczorami o podobnej godzinie zaczynał się krzyk(trwało to ok.2-
        3 godz.),mała prężyła się, miała napięty brzuszek i STRASZNIE krzyczała!
        Pomagał termoforek na brzuszek, a póżniej jak KOLKA była nie do zniesienia
        INFACOL(polecam-sprawdził się!!!,jest bez recepty!!),i Debridat(to już na
        receptę-no i z zalecenia lekarza!!)
        Pozdrawiam!! Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka