Dodaj do ulubionych

EEG głowy

26.10.06, 09:36
Być może moje dziecko będzie musiało mieć wykonane eeg głowy. Lekarz
poinformował nas, że musi być w tym czasie "śnięte". Niestety, mój szkrab
śnięty w nowym miejscu i wśród nowych osób nie jest NIGDY, więc nawet zakaz
spania przez ileś tam godzin nic nie da, bo w gabinecie zaraz zacznie szaleć,
rozglądać się, dotykać itp. Jak w takim razie przeprowadzić to badanie u 8-
miesięcznego, bardzo żywego dziecka???
Obserwuj wątek
    • wroba Re: EEG głowy 26.10.06, 09:47
      My mieliśmy robione w zeszłym tygodniu, synek ma roczek. Byliśmy umówieni na
      godz 13, mały zawsze śpi koło 11 więc o 13 był już padnięty. Poza tym trochę go
      przegłodziłam i dałam mu butlę z mlekiem na miejscu (normalnie je obiadek), jak
      już miał na głowie ten gumowy czepek. Po założeniu tego ustrojstwa pani wyszła
      a ja mogłam go spokojnie nakarmić i uśpić, choć nie było to łatwe bo
      strrrasznie się wystraszył, ale po paru minutach zasnął. Dopiero wtedy miał
      podłączane wszytkie kabelki.
      Podsumowując musisz dzieciaczka przetrzymać żeby był baaardzo śpiący a poza tym
      głodny. Jak się tak zezłości to w twoich ramionach na pewno padnie smile
      Powodzonka
      Ania
    • krasnoludekw Re: EEG głowy 26.10.06, 09:50
      moje dziecko miało EEg jak miało 9mcy i tez sie bałam przetrzymałam go zeby
      nie spał i on zacząl zasypiac w samochodzie w trakcie drogi na eeg więc go
      maxymalnie zabawialam i dawałam chrupki do gryzienia a w gabinecie ryczał jak
      pani mu zakładała to ustrojstwo na głowe ,jak zalozyła przygasiła światło i
      wyszła i ja młodego przytuliłam do siebie i gdzies po 15 -20 min zasną i
      badanie przeprowadzilismy- on na mnie lezał ja sie nie ruszałam .
      Bedzie dobrze ! pozdrawiam,
      • neptunka Re: EEG głowy 26.10.06, 09:57
        już kiedyś miał mieć przeprowadzone badanie słuchu w czasie snu (okazało sie
        potem, że nie potrzebnie, bo wszystko z nim dobrze). Dziecko zostało obudzone o
        4 rano, badanie było koło 13stej, do tej pory nie spał i myślicie, ze zasnął? a
        skąd! karmiłam, nosiałam, a on i tak wszędzie musiał zajrzeć. Po półgodzinie
        poszłam do domu smile

Jeszcze nigdy mimo wykończenia nie zaobserwowałam senności w nowym miejscu.
        Można aż płakać z senności, po czym znaleźć się w nowym miejscu i aż szaleć z
        radości, bo tyle jest zakamarków i twarzy do obejrzenia smile
    • maw3 Re: EEG głowy 26.10.06, 11:16
      Miałam te same obawy.Z tym ,że moje dziecko ma juz 2 latka, więc jest bardziej
      świadome, że obce miejsce, że coś z nim robią itd.BYłam na 90% przkonana , że
      badanie się nie odbędzie, bo córka jest bardzo żywiołowym dzieckiem i często
      nawet w domu ma problemy z zaśnieciem.A jednak...udało sięwink.Obudziłam ją o
      5.30 , o godz.7.30 juz byłyśmy na dworze. I zabawa na maxasmile. Bieganie,
      skakanie, spacery itd.Badanie było na godz.14.00.Specjalnie wybrałam póżną
      godzine, zeby była zmęczona jak najbardziej.Już w samochodzie ,,leciało jej
      oko", ale nie można pozwolić zasnąć nawet na minutę.Na miejscu, owszem ,
      ożywiła się.Zaczęła płakac jak zakładali jej czepek.Ale na rękach, przytulona,
      po jakichś 10 minutach...zasnęłasmile.Mąż oczom nie wierzyłsmile.Badanie trwało
      jakies 45 minut, a ona spała jak suseł.Musisz bardzo zmęczyć dziecko, to jest
      nawet zalecane aby badanie wyszło jak najbardziej wiarygodnie.Powodzenia.
      • chircia Re: EEG głowy 26.10.06, 17:49
        czy jeśli dziecko nie śpi (moje nie spało), to badanie jest nieważne?
        • maw3 Re: EEG głowy 27.10.06, 08:44
          na naszym skierownaiu neurolog wyraźnie zaznaczył, ze badanie ma być wykonane w
          fazie snu.Być moze sa też inne rodzaje badań.Nie zgłębiałam wiedzy na ten
          temat...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka