Dodaj do ulubionych

zabawy i książki

IP: *.* 09.04.01, 09:03
Czy mogłybyście mi polecić jakieś „pierwsze” książki dla dzieci? Dla tych najmłodszych. A także jakieś książki z bajkami do czytania. Chodzi mi o tytuły (+autor jak się da). Co warto kupić? Co się Waszym dzieciom podoba? A może jakaś kaseta lub CD?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: zabawy i książki IP: *.* 09.04.01, 20:15
      cześćbardzo gorąco polecam Ci Brzechwę i Tuwima - śą to wierszyki w stylu: Pan Hilary, Do biedronki przyszedł żuk..., Tańcowała igła z nitką..... itp.Nie uwierzysz, ale mój Mały ma 3 miesiące i wprost uwielbia kiedy zaczynam mu recytować te wierszyki.Tak więc naprawdę polecammagdalena
    • Gość: guest Re: zabawy i książki IP: *.* 09.04.01, 20:30
      Cześć!Mój synek 8 mies. uwielbia jak Mu recytuję wiesze Brzechwy (np.: Kaczka dziwaczka, Samochwała, Ptasie plotki) i Tuwima (Bambo, Słoń Trombalski, Ptasie radio, Lokomotywa);Pawła i Gawła (A.Fredro)Stefka Burczymuchę (M.Konopnicka)Co do bajek to polecam Ci Hansa Christiana Andersena (np. Brzydkie kaczątko, Calineczka, Królowa śniegu, Dziewczynka z zapałkami)i baśnie braci Grimm (np. Kopciuszek, Królewna Śnieżka, Jaś i Małgosia). Chyba wszyscy je znamy.A jak Twoje dziecię będzie już troszkę starszę to polecam bardzo gorąco te książeczki, bardzo łatwe i ciekawe.M.Konopnicka :O krasnoludkach i sierotce MarysiJ.Korczak Król Maciuś PierwszyK.Makuszyński: Koziołek Matołek, o małpce Fiki-Miki (ale tytułu dokładnie nie pamiętam)A.Lindgren Fizia Pończoszanka, Dzieci z BullerbynHugh Jones Lofting Cykl opowiadań o Doktorze Dolittle. Jest tego z 8 tomów. Bardzo fajne, o weterynarzu, który potrafił mówić językami kilku zwierząt.A.A.Milne: o Kubusiu Puchatku
      • Gość: guest Re: zabawy i książki IP: *.* 10.04.01, 08:11
        Co do Andersena i Grimmów, to ja bym się wstrzymała. Trudno nazwać te utwory bajkami. Sa to raczej przypowieści, na które przyjdzie czas, gdy dziecko podrośnie. Na pewno dużo wcześniej można dziecku czytać Astrid Lindgren niż w/w baśnie. Wszystkie baśnie Grimmów, które wymieniła Agnieszka mają silne elementy makabry, a baśnie Andersena w większości opowiadają o bardzo trudnych sprawach i są przeznaczone dla dużo starszych dzieci. Nie wiem, może Agnieszka ma na myśli jakieś przeróbki tych utworów, bo w wersji podstawowej na pewno nie mogą stanowić lektury dla najmłodszych, a o takie przecież prosiła Ania
    • Gość: guest Re: zabawy i książki IP: *.* 10.04.01, 20:46
      Przyznaję Ci rację, że niektóre bajki Andersena i braci Grimm, mają w sobie trochę brutalności i nie nadają się dla małych dzieci. Ale to wcale nie znaczy, że trzeba z nich całkowicie zrezygnować. Przecież można trochę łagodniej opowiedzieć.
    • Gość: guest Re: zabawy i książki IP: *.* 11.04.01, 08:04
      Rezygnować - nie! Ja nie dałabym sobie odebrać nawet tego smutku, który czułam czytając jako dziecko "Opowiadanie o matce" Andersena. Mowa była o książkach, a nie o opowiadaniu (o to pytała nasza koleżanka). Jestem po prostu zdania, że te baśnie są dla nieco starszych dzieci.A propos. Jak sobie wyobrażasz łagodną wersję "Jasia i Małgosi"???
      • Gość: guest Re: zabawy i książki IP: *.* 11.04.01, 13:46
        Czy znasz tylko oryginalną wersję „Jasia i Małgosi"?!
        • Gość: guest Re: zabawy i książki IP: *.* 11.04.01, 15:16
          Znam treść tej bajki, w której Baba Jaga pakuje dzieci do klatki, tuczy je, aby potem zjeść. Następnie Jaś i Małgosia ładują swoją oprawczynię do pieca i uciekają do rodziców. Nota bene znaleźli się w lesie, bo zostawili je tam rodzice (w oryginalnej wersji). jak jest łagodna wersja?
          • Gość: guest Re: zabawy i książki IP: *.* 11.04.01, 21:12
            Od dzieciństwa znałam tę bajkę tak :dzieci zgubiły się w lesie, Baba Jaga chciała je rzeczywiście zjeść, ale uciekły, wpychając czarownicę do klatki.
    • Gość: guest Re: zabawy i książki IP: *.* 14.04.01, 22:46
      Wracając do tematu z książeczek z obrazkami polecam wspaniałą serię "Księga dla malucha". Uczy pierwszych słow, kolorów, zwierzątek, prostych czynności dnia codziennego, przeciwieństw itp. To naprawdę ukochane książeczki mojej córeczki. Jedna kosztuje mniej więcej 16 złotych, na pewno warto.
    • Gość: guest Re: zabawy i książki IP: *.* 13.05.01, 19:07
      Polecam świetną płytę CD pt."Mamine kołysanki", moja córeczka uwielbia słuchać tej płyty i ułatwiajej to zasypianie. Chciałabym polecić jeszcze zabawki- pacynki, które można kupić w Ikea, to świetna zabawa dla maluchów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka