13.11.06, 09:40
Witam, i proszę o radę smile.Mój synek ma 3,5 mies. Od jakis 2 tyg zauważyłam że
usypia tylko i wyłącznie z kciukiem w buzi.Nigdy nie miałam problemów z jego
usypianiem poprostu kładłam go do łóżeczka a on usypiał. Do smoczka jakoś nie
miał od początku przekonania smile.A teraz ten nieszczesny kciuk.Próbuje mu
wyciągać ten palec lub wkładać smoczka ale to nie wiele daje. O ile jeszcze
jakos podczas spania w dzień nie robi tego ciągle tak w wieczorem i w nocy to
tylko ten kciuk.Jak go od tego odzwyczaić.Próbowałam wieszać smoczek na
palcu, żeby może jego sobie wkładał przez przypadek, próbowałam rękawiczek
ale zawsze ostatecznie palec ląduje w buzi.Może gdyby pchał wszystkie
paluszki a nie tylko jedengo i to przy usypaniu to bym tak bardzo nie
zwracała na to uwagi.Może któraś z mam może mi coś poradzić.
Obserwuj wątek
    • kasiola7 Re: Kciuk 13.11.06, 10:04
      witam,moja córka też od 3 miesiąca zaczęla wkładać paluszek do buzi,kciuk i
      inaczej nie zasnęła tylko z kciukiem,wkładałam jej cumel a ona go wypluwała i
      kciuk lądował w buźce,teraz ma 5 miesięcy i tez czasem wkłada ale rzadziej.tak
      więc nie martw się bo dziecko można powoli oduczyć tego nawyku.widocznie w
      brzuszku lubiało sobie possać kciuka.pozdrawiam
      • anetka7444 Re: Kciuk 13.11.06, 13:52
        Moja córcia kciuka ssie od 3 miesiąca nałogowo, smoczka nigdy nie chciała. Teraz
        ma 6 miesiecy i kciuka ssie częściej niz jak miała 3,ssie jak się nudzi, jak jej
        sie chce spać, jak jest głodna, po jedzeniu itd.... Próbowałam z tym walczyć na
        początku ale to chyba nie ma sensu. Pozwalam jej na ssanie kciuka i mam
        nadzieję, ze to jej niedługo przejdzie. Pozdrowienia
        • katklos Re: Kciuk 13.11.06, 14:04
          Moj synek tez nie chciał smoczka, upodobał sobie za to ssanie dwóch srodkowych
          paluszków. Niebawem skończy 3 latka i coż...ssie nadal. Trudna to walka,
          baaardzo sile przywyczajenie niestety...
    • rogusia2 Re: Kciuk 13.11.06, 20:21
      Słyszałam, ze to normalny zdrowy odruch i nie nalezy zabraniać. Podobno dziecko
      samo przestaje ssać kciuk kiedy znika potrzeba ssania.
    • gosiik Re: Kciuk 13.11.06, 20:26
      W pewnym wieku dziecko zaczyna odkrywać świat, a że najbliższa jest rączka więc
      pcha ją do buzi. Moja niesmoczkowa córka też tak miała i też się martwiła,
      słyszałam jakieś bzdety o tym, że będzie miała krzywy zgryz, itp. Nie zabieraj
      mu kciuka, nie dawaj na siłę smoczka. Sam się nim znudzi, potem odkryje nóżki
      pozdrawiam
    • klubiale1 Re: Kciuk 13.11.06, 21:38
      Ja bym nie była taką optymistką jak moje przedmówczynie - radzące by nie
      zabraniać dziecku kciuka, bo ponoć samo to przejdzie.
      Mam 2 koleżanki, których dzieci nie chciały smoka tylko ssały kciuka. Dzieci
      mają 3,5 roku i 2 latka. Kciuki są zmasakrowane i zniekształcone, zgryz jak
      stwierdził ortodonta wymaga noszenia aparatu (zresztą 3,5 latek już nosi
      aparat), a nałóg ssania kciuka nadal nie został wyeliminowany mimo wielu prób.
      Nauczona doświadczeniem koleżanek, gdy tylko zauważyłam,że moja 1 msc córcia
      pcha do buzi kciuk, zaczęlam podsuwać jej smoka. Wypluwała więc przytrzymywałam
      palcem. Aż się do niego przyzwyczaiła. Niedawno córka skończyła rok, smoka
      odstawilismy bez problemu, nie ma kłopotu ze zgryzem lub zniszczonymi palcami.
      pozdr
      • katklos Re: Kciuk 13.11.06, 21:53
        Zgadzam się - optymistką bym nie była...zresztą sama już nie jestemsmile Saanie
        paluszków kładło sie najpierw na karb poznawania ciała, potem swędzących
        dziaseł, a tymczasem przyzwyczajenie sie utrwalało...uncertain Walka, jak juz
        wspominałam, niezwykle trudna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka