Dodaj do ulubionych

mleko modyfikowane

IP: *.* 21.10.01, 18:00
Kilka pytań na temat mleka dla niemowląt:Czy butelkę z mlekiem modyfikowanym trzeba przechowywać wyłącznie w lodówce?Ile godzin w temperaturze pokojowej może stać butelka z takim mlekiem? Czy można kilkakrotnie podgrzewać wcześniej przygotowaną butelkę z mlekiem modyfikowanym, a może należy podać ją dziecku zaraz po przyrządzeniu? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: mleko modyfikowane IP: *.* 21.10.01, 18:59
      Mleka które są u nas dostępne nie wymagają aż tyle przygotowań więc najlepiej zawsze zrobić świeże. Ja mam zawsze przegotowaną wodę, tylko trochę podgrzewam wsypuje mleko i dzieci zjadają świeżutkie. Tak najbezpieczniej.Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: mleko modyfikowane IP: *.* 21.10.01, 19:36
      > Czy butelkę z mlekiem modyfikowanym trzeba przechowywać wyłącznie w lodówce?Raczej tak. Jesli butelka nie stoi w lodowce - mozesz wykorzystac mleko w ciagu 45 minut od przygotowania.Dlatego na spacer lepiej jest zabrac do termosu ODDZIELNIE podgrzana wode i mieszanke (sa specjalne pojemniczki, choc przyznam, ze ja mieszanke wsypywalam do sloiczkow po deserach dla niemowlat) - zawsze masz pewnosc, ze mieszanka bedzie swieza i nie zaszkodzi dziecku. > Ile godzin w temperaturze pokojowej może stać butelka z takim mlekiem? No to wyzej od razu odpowiedzialam :) Max 45 minut.> Czy można kilkakrotnie podgrzewać wcześniej przygotowaną butelkę z mlekiem modyfikowanym, a może należy podać ją dziecku zaraz po przyrządzeniu? Raczej nie powinno sie podgrzewac kilkakrotnie takiego mleka, bo za kazdym razem chyba traci troche wlasciwosci odzywczych. Poza tym te witaminy sa syntezowane sztucznie, a z chemia nic nigdy nie wiadomo - pewnie jakis chemik moglby na ten temat wiecej powiedziec.Lepiej sobie wczesniej przygotowac butelki, wlac do nich potrzebna ilosc wody, potem wystarczy tylko podgrzac i dosypac odpowiednia ilosc mieszanki.Swietna sprawa jest mikrofalowka. Swietna sprawa zwlasza w nocy - podgrzewasz wode 10-20 sekund (w zaleznosci od mocy mikrofali) a potem dosypujesz mieszanki, wstrzasasz energicznie i... juz :)Jestem raczej zwolenniczka przygotowywania mieszanki tuz przed jedzeniem - nigdy nie wiesz, czy butla jest na tyle sterylna, zeby przez czas przechowywania mleka (czy to w lodowce, czy tez w temperaturze pokojowej) nie namnozyly sie bakterie. A zatrucie czy nawet lekka biegunke latwo u malucha wywolac. Za to leczenie (w porownaniu do ceny tak "oszczedzonego" mleka) jest diabelnie drogie - pomijajac rowniez to, ze dziecko cierpi i rodzice cierpia...Pozdrawiam.
      • Gość: guest Re: mleko modyfikowane IP: *.* 21.10.01, 20:03
        Cześć. Ja mleko przygotowuję na bieżąco przez cały dzień. Na noc robię odpowiednie porcje i przechowuję w lodówce - potem tylko podgrzewam, a ponieważ zawsze przed karmieniem przewijam Maluszka, to mleko wstawione przed przewijaniem zdąży się podgrzać w podgrzewaczu. Nie wiem, czy to prawda, ale ponoć mleko podgrzewane w mikrofalówce może Maluszkowi bardzo zaszkodzić (równie dobrze może to być jedna z nieprawdziwych opinii - sama nie próbowałam). Pozdrawiam. Marta.
        • Gość: guest Re: mleko modyfikowane IP: *.* 21.10.01, 20:08
          Nie wiem.Raczej nie zdara mi sie podgrzewac mleka - podgrzewam jedynie wode - i do tak przygotowanej wsypuje mieszanke.PozdrawiamYM
        • Gość: guest Re: mleko modyfikowane IP: *.* 22.10.01, 14:27
          >Nie wiem, czy to prawda, ale ponoć mleko podgrzewane w mikrofalówce może Maluszkowi bardzo zaszkodzić (równie dobrze może to być jedna z nieprawdziwych opinii - sama nie próbowałam). Pozdrawiam. Marta. Moze zaszkodzic, ale raczej chodzi o to, ze w mikrofalowce mleczko podgrzewa sie nierowno, w jednym miejscu moze byc zimne a w innym b. gorace i dzidzius moze sie poparzyc. Takie ostrzezenie jest m.in. na buteleczkach firmy AVENT, wiec chyba lepiej nie probowac.Krzys
      • Gość: guest Re: mleko modyfikowane IP: *.* 29.10.01, 10:12
        > > Czy butelkę z mlekiem modyfikowanym trzeba przechowywać wyłącznie w lodówce?> > Raczej tak. Jesli butelka nie stoi w lodowce - mozesz wykorzystac mleko w ciagu 45 minut od przygotowania.Powinno sie chociaz u nas sie nie sprawdzilo, niestety dzidzia od malego je tylko mleko modyfikowane,gdy obudzi sie w nocy od razu robi straszny krzyk jezeli mleka nie ma od razu :(> Dlatego na spacer lepiej jest zabrac do termosu ODDZIELNIE podgrzana wode i mieszanke (sa specjalne pojemniczki, choc przyznam, ze ja mieszanke wsypywalam do sloiczkow po deserach dla niemowlat) - zawsze masz pewnosc, ze mieszanka bedzie swieza i nie zaszkodzi dziecku.Zależy jaki ten spacer ma byc dlugi jezeli nakarmisz dziecko przed wyjsciem to wystarczy zrobic gorace jedzenie i wstawic je do pojemnika styropianowego na butelki.> > Ile godzin w temperaturze pokojowej może stać butelka z takim mlekiem? > > No to wyzej od razu odpowiedzialam :) Max 45 minut.> Teoretycznie tak u nas stalo czesto dluzej i nie bylo zadnych sensacji, chociaz nie powinno sie tak robic.> > Czy można kilkakrotnie podgrzewać wcześniej przygotowaną butelkę z mlekiem modyfikowanym, a może należy podać ją dziecku zaraz po przyrządzeniu? > > > Raczej nie powinno sie podgrzewac kilkakrotnie takiego mleka, bo za kazdym razem chyba traci troche wlasciwosci odzywczych. Poza tym te witaminy sa syntezowane sztucznie, a z chemia nic nigdy nie wiadomo - pewnie jakis chemik moglby na ten temat wiecej powiedziec.Chociaz u nas tak bywalo i na szczescie nic nie bylo a dzdzi zdrowe.> > Lepiej sobie wczesniej przygotowac butelki, wlac do nich potrzebna ilosc wody, potem wystarczy tylko podgrzac i dosypac odpowiednia ilosc mieszanki.Mozna wlac goraca wode wstawic do ocieplacza i moze nie trzeba nawet podgrzewac.> Swietna sprawa jest mikrofalowka. Swietna sprawa zwlasza w nocy - podgrzewasz wode 10-20 sekund (w zaleznosci od mocy mikrofali) a potem dosypujesz mieszanki, wstrzasasz energicznie i... juz :)> moze i swietna ale nie kazdego na nia stac i ma warunki > Jestem raczej zwolenniczka przygotowywania mieszanki tuz przed jedzeniem - nigdy nie wiesz, czy butla jest na tyle sterylna, zeby przez czas przechowywania mleka (czy to w lodowce, czy tez w temperaturze pokojowej) nie namnozyly sie bakterie. A zatrucie czy nawet lekka biegunke latwo u malucha wywolac. Za to leczenie (w porownaniu do ceny tak "oszczedzonego" mleka) jest diabelnie drogie - pomijajac rowniez to, ze dziecko cierpi i rodzice cierpia...Z drugiej strony dziecko chowane w "sterylnych warunkach"pozniej od byle czego choruje albo ma problemy z brzuszkiem.Tak ze sa rozne zapatrywania na ta sma sprawepozdrawiamrobin:hot:
    • Gość: guest Re: mleko modyfikowane IP: *.* 27.10.01, 22:20
      W dzien zawsze szykuje swieza mieszanke przy kazdym karmieniu, na noc przygotowuje gotowe porcje.Czasami zdarzy mi sie podgrzac mleko w mikrofali i nic sie nie dzieje, tyle ze zawsze "potrzasam" porzadnie butelka i wlasnie z powodu nierownomiernego grzania i sprawdzam temp.Oczywiscie podgrzewam tak tylko wtedy, kiedy naprawde musze, ale nie zaobserwowalam nic niepokojacgo
      • Gość: guest Re: mleko modyfikowane IP: *.* 28.10.01, 12:51
        W ciagu dnia przygotowuje mieszanke na biezaco tzn. podgrzewam wode i wsypuje proszek, na noc przygotowuje gotowe porcje i przechowuje w lodowce. Z tego co wiem nie nalezy podgrzewac mieszanki parokrotnie mozna tylko raz, nie powinna tez ona zbyt dlugo stac w tenperaturze pokojowej jesli juz to tylko cos okolo godziny.Butelki grzeje w podgrzewaczu z mikrowela nie probowalam ale podobno nie zaleca sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka