Dodaj do ulubionych

Bezzębny roczek :)

IP: *.* 20.03.03, 15:07
:hello: !Moja siostrzenica Milenka :) za kilka dni kończy roczek i nie ma ani jednego zęba. Wiem, że wiele dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia, nie ma jeszcze ząbków, a późne ząbkowanie jest najczęściej uwarunkowane dziedzicznie (obie z siostrą obdarzone zostałyśmy zębami dopiero po 10-tym miesiącu życia :grin: ) i nie ma się czym martwić. Jednak gdy mojej półrocznej córeczce wyrosły dwa ząbki naraz :love: , siostra zaniepokoiła się ich brakiem u swojej i udała się do pediatry. Pediatra uspokoiła, że jeszcze czas, a martwić się będzie można gdy po 13-tym miesiącu nadal kłów ;) nie będzie. I zapowiedziała, że wtedy to już trzeba będzie zrobić USG szczęki.Powiedzcie dziewczyny, czy Wasze dzieci też tak późno ząbkowały i czy rzeczywiście po trzynastym miesiącu brak zębów jest poważnym problemem?Z góry dziękuję za odpowiedzi :) !Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: k1w0 Re: Bezzębny roczek :) IP: *.* 21.03.03, 09:18
      CześćMoja córka pierwszego ząbką (a raczej trzy na raz) powitała gdy ..... skończyła 14 miesięcy !!! Wychodziły jej "stadnie" po kilka na raz i przed drugimi urodzinami miała już wszystkie "przysługujące" dla tego wieku kiełki... Nie ma się co niepokoić. Lekarz mówiąc o poważnych problemach pewnie myślał o braku zawiązków zębowych, ale jest to bardzo żadko spotykana przypadłość.Tak więc spokojnie czekajcie.Pozdrawiam Ania i Kasia (2,5 roku)
      • nuna7 Re: Bezzębny roczek :) 21.05.03, 11:45
        Hej!

ostatnio kolezanka, matka wspanialych blizniakow, opowiadala mi, jak sie
        martwila, gdy majac roczek jeszcze nie mialy ani jednego zabka i lekarka, do
        ktorej poszli, powiedziala jej, ze nie zna ani jednego dziecka, ktoremu nie
        wyrosly zeby - wczesniej czy pozniej wyjda i koniec!

Pozdrawiam,
        a.
        • habina Re: Bezzębny roczek :) 21.05.03, 12:56
          Dzieki dziewczyny, pocieszyłam się smile
          Moja Zuza w poniedziałek (26.05) kończy
          13 miesięcy - bez ząbków (niestety), też
          się już martwię, niby dziąsła są opuchnięte,
          ale kurcze opuchnięte są już chyba od pół roku
          i dalej nic. Już nie mogę sie doczekać kiedy
          zobaczę te ząbusie! Może faktycznie to dziedziczne
          bo ja miałam zęby dopiero w 13 miesiącu, moja mama
          nawet kupowała w Pewexie specjalne lekarstwo /pediatra