Dodaj do ulubionych

ulewanie po jedzeniu

01.02.07, 12:41
Jak sobie radzic z ulewaniem po jedzeniu u 2 tygodniowego dzidziusia?
Obserwuj wątek
    • asiakal Proponuę lekturę....... 01.02.07, 12:59
      ....."najczęściej zadawane pytania" lub wrzucić do wyszukiwarki. Zapewniam że
      będzie co czytać! Pozdrawiam!
      • monikaaleksandra Re: Proponuę lekturę....... 01.02.07, 13:37
        ja niestety, z lektur niewiele się dowiedziałam, natomiast zycie mnie nauczyło,
        że ulewanie zawsze wiąże się z drażnieniem przez niektóre składnieki mleka
        matki (lub krowigo butelkowego) żołądka dziecka, który reaguje wyrzuceniem
        części pokarmu, który go podrażnia. U mnie ulewanie skończyło się, gdy
        przeszłam na dietę eliminacyjną - zro nabiału, wołowiny i cielęciny. Zero
        jajek. gdy tylko zjadłam np. kawałek ciasta, dziecko od razu ulewało. jeśli
        karmisz butelką, trzeba zmienić mleko, lekarz Ci doradzi.
        Pediatra powiedziała mi, że dziecko nie ma prawa ulewać - jeśli to robi, to
        znaczy, że z pokarmem, który otrzymuje, jest coś nie tak, najczęściej zawiera
        obce, trudne do przyswojenia białka zwierzęce.
        • kathia_25 Re: Proponuę lekturę....... 01.02.07, 13:43
          a mnie pediatra powiedział,że ulewanie nie jest bardzo groźne do 6 miesiąca i
          maluch może mieć prawo do tego;później ewentualnie mleko antyrefluksowe
          • kachakacha2 Re: ulewanie 01.02.07, 13:49
            miałam ten sam problem, non stop chlust i chlust, nawet do 2 godzin po jedzeniu.
            w 4 tygodniu (obecnie 7 tygodni) pojawiła się dodatkowo sraszna wysypka i jest
            podejrzenie skazy.
            Karmię wyłącznie piersią więc wyeliminowałam z diety co się dało, w
            szczególności nabiał.
            Wysypka zeszła prawie całkiem, ulewania ustąpiły. Staram się karmić regularnie
            co 2 godziny i nawet nie zawszesię jej odbija. Dużo spokoju i regularność.
            Powodzenia
            • monikaaleksandra Re: ulewanie 01.02.07, 13:57
              Spokojnie po jakimś czasie będziesz mogła właczyć do diety prawie wszystko -
              warzywa i owoce, słodycze bez jajek i mleka możesz jeść zawsze. Ja zaćżełam od
              melona, gruszek, dżemu morelowego, brzoskwioniowego, potem ogórek, także
              kiszony, biała kapusta, soki z pestkowych polskich owoców. jem wszystko z
              wyjatkiem nabiału. Ale np. po chałwie, która zawiera albuminy białka kurzego
              mojemu dziecku nic nie jest. Najgorzej jest do 4 miesiąca, potem można
              spokojnie rozszerzać sobie dietę. Zamiast jajek kurzych jedz przepiórcze. Nie
              dosc, że bezpieczne, to jeszcze bardzo smaczne. Możesz też sobie na nich np.
              piec ciasta i ciasteczka.
    • elming Re: ulewanie po jedzeniu 01.02.07, 18:05
      Witam! Z ulewaniem jest problem. Moja mała dopiero od miesiąca nie ulewa, a ma
      już ich 7 i pół. Dwa razy przeszła zapalenie uszu. Przede wszystkim dziecko
      trzeba jak najwięcej nosic pionowo ( zalecenia p. laryngolog), nawet 2 godziny
      jeśli to konieczne. Podczas snu główka powinna by wyżej. Materac ułożony pod
      kątem 30 stopni. Oczywiście może to by również wina jedzonka ale raczej
      stawiałabym na niedojrzałośc przewodu pokarmowego. Jeżeli zmiana mleka nie
      pomoże to niestety nie ma wyjścia jak nosic, nosic i jeszcze raz nosic. Na
      pocieszenie dodam, że dzięki temu moja mała w wieku 3 i pół miesiąca trzymała
      już pięknie główkę. Do tego czasu miałam ją przewieszoną jak kota przez ramię.
      Pozdrawiam i powodzenia.
    • renked Re: ulewanie po jedzeniu 01.02.07, 19:12
      Mojej niuni też się ulewa. W trzecim tygodniu wybrałam się do lekarza gdzie
      usłyszałam, że jak prawidłowo przybiera na wadze to niestety trzeba to
      przetrzymać. Nie kazano mi nic eliminować z diety jeśli nie ma wysypki i kolek.
      Na początku próbowałam z tym walczyć, nosiłam ją często w pozycji pionowej,
      pilnowałam żeby dziecku się odbiło i nic się nie zmieniło. Teraz Ola ma 2,5
      miesiąca i niestety ulewanie to nasza największa zmora. Mam tylko nadzieję, że
      jej to szybko przejdzie.
      • czarna83 Re: ulewanie po jedzeniu 01.02.07, 22:40
        moj synek ma prawie 10 miesiecy i tez mu sie zdarzy ze uleje mu sie podobno tez
        jest to spowodowane jak dzidzia za duzo wmusi w siebie.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka