agataa 01.02.07, 12:41 Jak sobie radzic z ulewaniem po jedzeniu u 2 tygodniowego dzidziusia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiakal Proponuę lekturę....... 01.02.07, 12:59 ....."najczęściej zadawane pytania" lub wrzucić do wyszukiwarki. Zapewniam że będzie co czytać! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: Proponuę lekturę....... 01.02.07, 13:37 ja niestety, z lektur niewiele się dowiedziałam, natomiast zycie mnie nauczyło, że ulewanie zawsze wiąże się z drażnieniem przez niektóre składnieki mleka matki (lub krowigo butelkowego) żołądka dziecka, który reaguje wyrzuceniem części pokarmu, który go podrażnia. U mnie ulewanie skończyło się, gdy przeszłam na dietę eliminacyjną - zro nabiału, wołowiny i cielęciny. Zero jajek. gdy tylko zjadłam np. kawałek ciasta, dziecko od razu ulewało. jeśli karmisz butelką, trzeba zmienić mleko, lekarz Ci doradzi. Pediatra powiedziała mi, że dziecko nie ma prawa ulewać - jeśli to robi, to znaczy, że z pokarmem, który otrzymuje, jest coś nie tak, najczęściej zawiera obce, trudne do przyswojenia białka zwierzęce. Odpowiedz Link Zgłoś
kathia_25 Re: Proponuę lekturę....... 01.02.07, 13:43 a mnie pediatra powiedział,że ulewanie nie jest bardzo groźne do 6 miesiąca i maluch może mieć prawo do tego;później ewentualnie mleko antyrefluksowe Odpowiedz Link Zgłoś
kachakacha2 Re: ulewanie 01.02.07, 13:49 miałam ten sam problem, non stop chlust i chlust, nawet do 2 godzin po jedzeniu. w 4 tygodniu (obecnie 7 tygodni) pojawiła się dodatkowo sraszna wysypka i jest podejrzenie skazy. Karmię wyłącznie piersią więc wyeliminowałam z diety co się dało, w szczególności nabiał. Wysypka zeszła prawie całkiem, ulewania ustąpiły. Staram się karmić regularnie co 2 godziny i nawet nie zawszesię jej odbija. Dużo spokoju i regularność. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
monikaaleksandra Re: ulewanie 01.02.07, 13:57 Spokojnie po jakimś czasie będziesz mogła właczyć do diety prawie wszystko - warzywa i owoce, słodycze bez jajek i mleka możesz jeść zawsze. Ja zaćżełam od melona, gruszek, dżemu morelowego, brzoskwioniowego, potem ogórek, także kiszony, biała kapusta, soki z pestkowych polskich owoców. jem wszystko z wyjatkiem nabiału. Ale np. po chałwie, która zawiera albuminy białka kurzego mojemu dziecku nic nie jest. Najgorzej jest do 4 miesiąca, potem można spokojnie rozszerzać sobie dietę. Zamiast jajek kurzych jedz przepiórcze. Nie dosc, że bezpieczne, to jeszcze bardzo smaczne. Możesz też sobie na nich np. piec ciasta i ciasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
elming Re: ulewanie po jedzeniu 01.02.07, 18:05 Witam! Z ulewaniem jest problem. Moja mała dopiero od miesiąca nie ulewa, a ma już ich 7 i pół. Dwa razy przeszła zapalenie uszu. Przede wszystkim dziecko trzeba jak najwięcej nosic pionowo ( zalecenia p. laryngolog), nawet 2 godziny jeśli to konieczne. Podczas snu główka powinna by wyżej. Materac ułożony pod kątem 30 stopni. Oczywiście może to by również wina jedzonka ale raczej stawiałabym na niedojrzałośc przewodu pokarmowego. Jeżeli zmiana mleka nie pomoże to niestety nie ma wyjścia jak nosic, nosic i jeszcze raz nosic. Na pocieszenie dodam, że dzięki temu moja mała w wieku 3 i pół miesiąca trzymała już pięknie główkę. Do tego czasu miałam ją przewieszoną jak kota przez ramię. Pozdrawiam i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
renked Re: ulewanie po jedzeniu 01.02.07, 19:12 Mojej niuni też się ulewa. W trzecim tygodniu wybrałam się do lekarza gdzie usłyszałam, że jak prawidłowo przybiera na wadze to niestety trzeba to przetrzymać. Nie kazano mi nic eliminować z diety jeśli nie ma wysypki i kolek. Na początku próbowałam z tym walczyć, nosiłam ją często w pozycji pionowej, pilnowałam żeby dziecku się odbiło i nic się nie zmieniło. Teraz Ola ma 2,5 miesiąca i niestety ulewanie to nasza największa zmora. Mam tylko nadzieję, że jej to szybko przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna83 Re: ulewanie po jedzeniu 01.02.07, 22:40 moj synek ma prawie 10 miesiecy i tez mu sie zdarzy ze uleje mu sie podobno tez jest to spowodowane jak dzidzia za duzo wmusi w siebie.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś