beti_k 17.05.03, 21:12 Moja dzidzia ma już 4 miesiące i 2 tygodnie (6 styczeń) czy powinna się już przekręcać , bo jeszcze tegonie robi??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja252 Re: Od kiedy się przekręca? 17.05.03, 21:39 chej.... to zalezy od dziecka...ale oczywiscie jeszcze nie musi moja pierwsza pociecha robila to dopiero w 6 miesiacu ale byl tlusciutki i leniwy ,a drugi maluch cztro miesieczny sie przekrecal a 6 miesieczny raczkowal ....nic sie nie martw ma jeszcze czas na gimnastyke... pozdrwaiam Maja Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Od kiedy się przekręca? 17.05.03, 21:57 Kazde dziecko jest inne. Moja corka nie przekrecala sie do osmego (!!!) miesiaca, za to siedziala stabilnie juz w czwartym, a w piatym zaczela siadac sama. Przekrecanie sie nie bylo jej najzwyczajniej potrzebne, bo jesli chciala czemus sie przyjrzec, po prostu siadala. Teraz skonczyla dziewiec miesiecy i nie raczkuje, za to wspina sie po meblach, chodzi oparta o porecz i trzymana za raczki... Oczywiscie w opinii lekarzy fakt nieprzekrecania sie byl podstawa do skierowania w czwartym miesiacu na cwiczenia rehabilitacyjne, na ktorych darla sie jak opetana, a kladziona na sile na brzuchu zwracala wszystko, co zdolala zjesc. Forsowne cwiczenia przerwalismy, czasem tylko w konwencji zabawy turlalismy sie z nia w objeciach po lozku - i w koncu sie stalo... Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: Od kiedy się przekręca? 17.05.03, 22:09 Moja Jula ur. sie 4.01.2003. Po raz pierwszy przekrecila sie jak miala 2,5 m-ca (oniemialam). Po raz drugi i trzeci tego samego dnia gdy miala cztery m-ce. Na czwarty wciaz czekamy.... Za to ewidentne bardzo chcialaby juz popelznac do przodu, ale nie wie co zrobic z raczkami. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynad29 Re: Od kiedy się przekręca? 18.05.03, 19:27 Hej, nie przejmuj się tym, co dziecko powinno robić aż tak dosłownie. Jas gdzieś wyczytałam, że jeżeli dziecko się nie przekręca do końca 6-tego miesiąca to nie jest dobrze. Mój Synek jeszcze tydzień temu przekręcał się tylko na brzuszek (za tydzień skończy 6 miesięcy) a od tygodnia szaleje już w obie strony. Twoja dzidzia też pewno niedługo zacznie. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
dorotadu Re: Od kiedy się przekręca? 18.05.03, 22:53 Moja mała jak na razie nie przekręca sie wcale i nie przyszło mi do głowy dotychczas martwic sie o to. Może powinnam???? Jest jednak zdrowym usmiechniętym i energicznym dzieciaczkiem więc myslę że wszystko w swoim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: Od kiedy się przekręca? 19.05.03, 16:54 Ja z moją córcią chodzimy na ćwiczonka więc mała jest pod stałą opieką. Pani rehabilitantka mówiła, że powinna w 6 miesiącu przewracać się na brzuch i z powrotem. Na brzuszek Amelka zaczęła sie przewracać chyba już w 5 lub na początku 6 miesiąca, ale z powrotem na plecki to przetrzymała nas do końca. Jak we wtorek kończyła 6 miesięcy to w niedzielę pierwszy raz się przewróciła na plecy. Każde dziecko ma swój rytm rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś