edit38 02.10.07, 07:36 Podpowiedzcie mi proszę jakie warzywa na początek można maluchowi (kończy 4 m-ce) podawać? Wiem że marchew ziemniak dynia ale co jeszcze? Czy można pietruszkę, buraka? Seler i cebulę to wydaje mi się że raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.koltan Re: pierwsze warzywa 02.10.07, 09:07 buraka podałam po 4 m-cu potem pietruszkę i selera (ale uważaj one mogą uczulić) podaj pojedyńczo! Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: pierwsze warzywa 02.10.07, 09:11 Ja gotowałam zupki z marchewki, ziemniaka, buraka i cukinii. Pietruszkę czasem też dodawałam, ale tylko trochę, bo jest gorzkawa w smaku. Potem można stopniowo wprowadzać brokuły, kalafior, pora, seler. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: pierwsze warzywa 02.10.07, 09:29 Wg polskich zaleceń w 6m mozna wprowadzać: "warzywa - ziemniak, marchew, dynia, pietruszka, seler, brokuł, kalafior, kapusta (biała, czerwona, włoska), brukselka, groszek zielony, kukurydza, fasolka szparagowa, kabaczek, cukinia, patison, soczewica czerwona;" Reszta zaleceń tu: www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,2321797.html W USA jako jedno z pierwszych "warzyw" (bo tak naprawdę to owoc) poleca się awokado (oczywiscie surowe). Odpowiedz Link Zgłoś