daga_j Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 25.05.08, 11:10 Przepraszam, że się wtrącam bo nie mam dzidziusia z marca 2008, ale zastanów się o co pytasz. Co ma umieć dwumiesięczne niemowlę? Jedynie uśmiechać się do mamy, wodzić wzrokiem za przedmiotem i trochę dźwigać główkę leżąc na brzuchu. Raczej nie uzyskasz innych odpowiedzi typu: dźwiga się do siadania, macha pa-pa, no coś Ty! Odpowiedz Link Zgłoś
easyenglishpz Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 26.05.08, 10:56 moja usmiecha sie do mnie i meza, kwiczy z zachwytu, wodzi wzrokiem za zabawka. glowke trzyma baaaaaaaaaaaaardzo dlugo, potrafilaby tak na brzuszku przelezec pewnie pol dnia. dodam, ze mala miala 4200 przy porodzie i jest dzieckiem z miesiecznym wyprzedzeniem jesli chodzi o rozwoj.usmiechy rozdawala w wieku 1,5 m-ca, glowke trzymala bez problemow w pionie niemal od 3 tygodnia. tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
magdowi Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 26.05.08, 12:09 Mój synek urodził się 13 marca. Najfajniejsze co potrafi, to odpowiadanie uśmiechem na uśmiech. W ogóle dużo się do nas uśmiecha, np. na powitanie. Poza tym gada tak słodko: gu, glu, ga, ja, la. Uwielbiam, jak to robi. No i inne rzeczy typu trzymanie długo główki, wodzenie wzrokiem, trącanie zawieszonych nad koszykiem zabawek... A urodził się bardzo malutki, 2720g, jeśli to ma coś do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaw-1 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 12.06.08, 08:48 moja sama potrafi wziaz grzechotkew raczki robi to od kilku dni Odpowiedz Link Zgłoś
didi791 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 12.06.08, 09:13 Synuś urodził się 29 marca. Juz po miesiącu mówił gu, bu. Główkę trzyma bardzo wysoko i bardzo długo też od dłuższego czasu. A od ok. tygodnia jak da mu się paluszki w ręce to ciągnie się do siadania!!! Nie pozwalamy mu na to ale wiecie jak to fajnie wygląda Zabawkami bawi się od kiedy skończył miesiąc. Wydaje mi się ze to dużo co potrafią teraz nasze maluszki. Odpowiedz Link Zgłoś
mmon99 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 12.06.08, 10:59 Moja córeczka urodziła się 27 marca ale nie umie jeszcze tylu rzeczy ! Główka jeszcze jej leci do tyłu, nie za bardzo bierze zabawki do rączki, a jak ja położę na brzuszku żeby ćwiczyła mięśnie szyi (według zaleceń lekarza) to wrzeszczy. Aż się boję że coś z nią nie tak po tych wszystkich wypowiedziach. Po urodzeniu dostała 10 pkt, zaczyna się uśmiechać jak coś się do niej mówi, sama próbuje wydawać jakieś dźwięki ale to nie jest jeszcze gu, gli czy takie tam. A jak da się jej palce żeby się podciągała to główka leci jej całkiem do tyłu!!! Dziś zaczęła 12 tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
natusia24 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 14.06.08, 00:51 nic sie nie martw, kazde dziecko rozwija sie indywidualnie. moj Malec urodzil sie 5 marca, podniesiony za raczki nie trzyma jeszcze glowki( podniesiony przez lekarza, nie przeze mnie), za to lezac na brzuszku wysoko podnosi glowke...jesli ma nastroj. moj synek byl lekko niedotleniony i urodzil sie w 37 tc wiec bylam z nim u neurologa, który stwierdzil ze wszystko ok, ze Maluch rozwija sie prawidlowo tylko jest leniuszkiem. zalecenia- max lezenia na brzuszku, jak sie denerwuje, wziac na rece, uspokoic przytulic i po chwili znow na brzuszek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tripka.2 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 14.06.08, 08:29 Moj synio urodzil sie 23.03 i wazyl 4,05, teraz wazy juz prawie 7kg i gada duzo ale glowy nie chce mu sie podnosic jak nie ma czegos ciekawego i caly czas musze mu czym nowym machac zeby zechcial podniesc glowke i spojrzec na rekach lepiej podnosi i utrzymuje ja bo wiecej sie dzieje, ale do raczki sam jeszcze nic nie bierze Odpowiedz Link Zgłoś
karbala Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 12.06.08, 12:39 nasza corka urodzila sie 31 marca i wazyla 3340g. lezac na brzuszku trzyma dlugo glowke(zalezy to od pory dnia bo wieczorem to juz nic nie chce jej sie robic) i potrafi odwrocic sie na plecki. nie gaworzy na zasadzie gu, gi, ga ale otwiera juz buzie chcac jakby cos powiedziec. slysze jakies tam zaczatki "charczenia" usmiecha sie, reaguje zywo na zabawki na karuzeli tj komunikuje sie krzykiem i smiechem. noszona juz prawie sama trzyma glowke. to chyba juz tyle potrafi nasza corka. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tatia08 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 12.06.08, 14:42 moja córa urodziła się 16 marca i ważyła 2740 potrafi już się uśmiechać,śmiać się,gaworzyć a ostatnio mnie zaskoczyła bo turla się z boku na bok i przekłada się na brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_4 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 12.06.08, 22:26 Oliverek urodził się 16 marca i miał 4,02kg.Od samego początku był bardzo sztywny, teraz trzymam go jedną ręką i główka nawet się nie zachwieje, jest cały czas usmiechnięty, jego pierwszeokrzyki to był pisk ) i robi tak do tej pory mocno otwiera buźkę nabiera powietrze i załej siły krzyczy, tak że widać mu mogdałki ) jak krzyknie to poźniej jest zdziwiony sprawia mu to radość, ale jeszcze mówi bardzo głośbo aaaaa,ooooo la, ghhh - jest cudowny, sam bierze zabawkę do rączki, jak jest to grzechotka to potrafi sam grzechoać, obraca się z brzuszka na plecki i próbuje z plecków na brzuszek , jak trzyma mnie za kciuki to chciałby się podnieść - ale nie pozwalam mu - jest przecież jeszcze za malutki - jesteśmy bardzo dumni z naszego maleństwa. jest bardzo grzeczny, ma bardzo dużo energii Odpowiedz Link Zgłoś
1agulka_82 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 19.06.08, 22:47 Nasza Olivcia urodzila sie 01.03 i wazyla 3320kg.Jest bardzo silna, juz od ponad miesiaca sama trzyma glowke w gorze. Lubi tez lezec na brzuszku z uniesiona glowautrzymywala ja na chwilke juz od trzeciego tyg Teraz na brzuszku wytrzyma jakies 20 min. Bardzo lubi kolorowe zabawki, patrzy na nie,czasto smiejac sie i piszczac z radosci. Uwielbia patrzec w lustro, wtedy zawsze sie smieje Rozmawia -gii,guu,aaaaa,eeei itd... a kiedy za nia powtarzam to krzyczy smiejac sie. Lubi jak rozmawiamy w jej jezyku, przypatruje mi sie uwaznie i czasem powtorzy za mna giii,guuu. Juz nawet udalo jej sie powiedziec mama. Jest bardzo komunikatywna. Potrafi wziasc grzechotke do raczki, a pozniej wklada ja do buzi, paluszki zreszta tez notorycznie laduja w buzi(a zaczela jak miala 2miesiace Chce juz sama siadac trzymjac sie za moje palce, lezac na pleckach podnosi glowke. A 2dni temu pierwszy raz przekrecila sie z plecow na bok. Jest niebywale silna, ale drogie mamy nie porownujcie swoich dzieci z innymi(My tez nie lubimy przeciez byc porownywani kazde dziecko jest inne tak samo jak kazdy czlowiek jest inny. I kazde dzieciatko rozwija sie indywidualnie) Odpowiedz Link Zgłoś
aniaw-1 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 07.07.08, 21:00 odnawiam watek Odpowiedz Link Zgłoś
kitkitkitkit Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 07.07.08, 21:50 Cześc i czołem.Moj Synek ur 19 marca juz umie: ciągnąć głowkę,podciągany za rączki(wiem,wiem,nie wolno tak robić-tylko sprawdzałam);ok.2 tyg temu przestał głużyć(zmniejszyło sieto strasznie)...,ale za to puszcza bable buziom i przy tym 'prycha';bawi się łapkami-tzn ogląda je z zaciekawieniem,łapię jadna druga i podnosi tak złączone do czoła;posadzony w leżaczku- łapie sobie spodenki i ciągnie;łapie zabawki umieszczone nad nim- choc nie zawsze mu sie udaje-tzn nie zawsze trafia;na brzuszku trzyma długo główke i nią nawet obraca,jak się czyms zaciekawi (jezdze głośnym pociągiem-to odwraca za nim główkę);kopie nóżkami i podnosi je do góry-jak leży na pleckach;ponadto-nienawidi jeżdzic w wózku-musze go nosić(bo oczywiście ulegam),ulewa bardzo mocno po każdy jedzeniu,śpi juz całą noc( a od 20 do 4,5 bez przerwy!),niecierpi jak tatus go całuje swoją niogolną broda,i jeszcze sie glośno nie śmieje,chociaz czasem tak piśnie ze szczescia...a uśmiecha sie naokragło-ale raczej tylko do mnie,do tat średnio,a do obcych b.rzadko-ktos musi sie nastarac. pozdrawiam, a jak Wasze Maluchy.Bo podobno moj Mikołajaek należy do tych wolniej chwytających dzieci.córka koleżanki szybciej sie smiala i wszytsko robi szybciej(a jest 3 tyg młodsza).Jak to jest-czy dziewczynki naprawde sie szybciej rozwijają...? I czy naprawde waga urozeniowa ma cos do tego-jesli maluch się urodził w terminie? im wieksze dziecko-tym bardziej rozwinięte...eee-chyba nie...???? jestem w kropce Odpowiedz Link Zgłoś
anek1803 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 07.07.08, 22:08 moja julka urodziła się 18.03, 3270 wagi, jest bardzo zywa, na brzuszku nie bardzo chciała leżeć, ale ją uparcie kładłam i teraz wytrzymuje ok 15 minut, potem sie denerwuje. Wszystko co ma pod reką wkłada do buzi okropnie sie przy tym sliniacpotrafi się przewrócic z pleców na boczek, główki jeszcze nie trzyma tak pewnie,grzechotke za to chwyta i potrzasa i zaczyna sie tak rozkosznie smiać na głosa takze lubi wrzeszczeć, piszczec, gaworzyc i wydawac inne nieartykułowane dźwięki...ale kazdy dzieciak jest inny i rozwija sie w swoim tempie. Pozdrawiam wszystkie marcowe mamusie! Odpowiedz Link Zgłoś
anek1803 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 07.07.08, 22:11 dodam że tez teraz ma okres "buntu wózkowego" i musze ja nosic na spacerach, bo nie cierpi jeździć w wózku, stamtad strasznie mało widac woli na raczkach... Odpowiedz Link Zgłoś
apolonina13 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 07.07.08, 23:47 anek-u nas pomogło przesadzenie małej do spacerówki i lekkie uniesienie oparcia jak marudzi mała ma w spacerówce chłodniej i więcej widzi więc jej pasuje ja mam córe z 6marca--przekręca się z pleców na brzuch i odwrotnie,leżąc na brzuchu pięknie trzyma głowę,dużo gaworzy,dużo się śmieje i ciągle jest w ruchu-rece i nogi latają na wszystkie strony przesypia całe noce praktycznie od początku nie mogę jej zostawiać w pozycji półleżacej bo jeśli ma się czego złapać to ciągnie się do siedzenia(i najczesciej ląduje na boku) największą atrakcją jest dla niej obserwowanie starszej siostry od mca ślini się strasznie więc chyba ślinianki poszły w ruch ostro pozdrawiam wszystkie marcowe dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
anek1803 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 08.07.08, 08:58 moze spróbuje z ta spacerówką...tylko zastanawiam sie czy nie jest jeszcze za mała, nie skończyła jeszcze 4 miesiecy, a w ogóle to zamówiłam nosidełko, może coś pomoze, żeby mi troche rece odpoczęłypozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aniaw-1 Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 11.11.08, 21:22 siedzi, raczkuje, mowi mamaaammaa, tatatata, podciaga sie przy lozeczku, meblach i stoi Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ml Re: co potrafia wasze dzieci urodzone w marcu 200 11.11.08, 21:41 Moja córka ur.23.03.08. juz od dwuch tygodni dobrze siedzi ,pełza i zaczyna sie stawiać do raczkowania duzo gada i sie usmiecha. Ma dwa ząbki i następne w drodze .pewnie chwyta zabawki i chetnie sie bawi. Reaguje na swoje imię.Waga ur. 3120 teraz 9kg. Odpowiedz Link Zgłoś