agnieszka-wojtczak 30.05.08, 16:10 Jeszcze raz proszę o uspokojenie mnie w kwestii zniekształconej główki malego, który jako noworodek leżał na jednej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fufcia1 Re: krzywa główka ! 30.05.08, 17:57 Witam, mój synek też śpi tylko na jednej stronie. Próbowałam go przekładać ale on usilnie odwraca główkę i ma ją lekko spłaszczoną. Żeby uniknąć dalszych zniekształceń ortopeda zaproponował mi uszycie wałeczków wypełnionych siemiem lnianym i układanie wzdłuż główki dziecka (jak w rynience) ale mały jest już zbyt silny i je rozsuwa. Słyszałam, że są poduszki które układają główkę dziecka odpowiednią stronę, czy ktoś może o nich słyszał lub używał? I też mam nadzieję że mu później to spłaszczenie jakoś się wyrówna. Odpowiedz Link Zgłoś
arletha Re: krzywa główka ! 30.05.08, 19:21 Też mam ten problem, synek od urodzenia ma spłaszczoną z jednej strony główkę i oczywiście na tym boku śpi. Popatrz też na ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=79551144&v=2&s=0 Ja mam nadzieję, że to się wyrówna, pediatra powiedziała, że jak będzie spał naprzemiennie (podkładam mu poduchę z jednej strony, ma 5 tygodni, jeszcze się nie buntuje), to powinno być ok. Odpowiedz Link Zgłoś
drzoana Re: krzywa główka ! 30.05.08, 21:13 Ten sam przypadek u mnie! Glowka jest splaszczona troche z jego prawej strony i oczywiscie na ten stronie spi (choc spi na pleckach). Probawlam podkladac zrolowany recznik pod glowe, aby bardziej prostowac glowe, ale niestety.. pare minut po zasniecie znowu tak kladzie glowke jak chce. Pediatra radzil mi czesto go klasc na plecac lub w innych pozycjach jak nie spi, aby glowka ciagle nie lezala tak samo. Synek ma 5 miesiecy i coraz trudniej jest to kontrolowac. Odpowiedz Link Zgłoś
arekata Re: krzywa główka ! 30.05.08, 21:41 Miałąm ten sam problem z synkiem. Przestawialiśmy łóżeczko imały i tak spał na swojej ulubionej stronie, tak był ułożony w łonie i tak spał w inkubatorze przez 3 tyg. (jest wcześniakiem). Nie pamiętam dokładnie kiedy , ale jak główka zaczęła rosnąć, a mały zaczął więcej się kręcić, spłaszczenie stało się prawie niewidoczne. Pozostała mała asymetria, ale trzeba się b. przyjrzeć. Nie martwcie się, też nie mogłam przez to spać i niepotrzebnie Odpowiedz Link Zgłoś
inga0001 Re: krzywa główka ! 30.05.08, 22:03 Ja mam ten sam problem. Neurolog poleciła mi abym kupiła szczoteczkę do mycia twarzy dla kobiet (jest bardzo miękka) i 3 razy dziennie masowała spłaszczenie, aż do pojawienia się zaczerwienienia, bo to co lepiej ukrwione to szybciej rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
reewa Re: krzywa główka ! 30.05.08, 22:10 Spokojnie,to wszystko minie)U nas było dokładnie to samo...Maciek miał całkowicie płaską główkę z jednej strony.Lekarz powiedział,żeby pobudzać go do leżenia na drugiej stronie ale nic nie skutkowało...Teraz (ma już prawie 8 miesięcy) sam kładzie się na drugiej stronie i spłaszczenie się wyrównało niemalże całkowicie)) Pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
ania1303 Re: krzywa główka ! 31.05.08, 23:55 Dziewczyny! Moj synek (4 lata) tez tak mial - splaszczona glowka z jednej strony. Poszukajcie dobrego ortopede bo to moze byc KRECZ SZYI, ktory trzeba rehabilitowac. My pracowalismy nad jego glowka i szyja ponad rok. Wszystko wrocilo do normy , ale ciagle jako 4-letnie dziecko ma tendencje do odwracania glowy przez prawe ramie, spania na prawej stronie, itp. Ciagle jeszcze budze sie odruchowo pare razy w nocy, zeby sprawdzic jak lezy jego glowka. Jezeli nie bedziecie tego rehabilitowac to potrzebna bedzie operacja. A da sie to wyleczyc cwiczac. Sprawdzcie i ta mozliwosc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka-wojtczak Re: krzywa główka ! 02.06.08, 17:11 Dzięki za uspokojenie, mój synuś ma 5 misiesięcy, podkładanie czegokolwiek pod głowę odpada, bo mały jest buntownikiem od dawna, moja pani pediatra długo nie kazała nic robić, tylko czekać i rzeczywiście mały teraz coraz więcej w ciągu dnia rusza głową, patrzy w różne strony, więc ucisk został tylko w nocy. Zatem wieczorem, jak idzie spać, układam go na drugim boczku, na śpiocha, czasem jak śpi mocno przekładam mu samą głowę i dopóki nie pójdę spać, to pilnuję, żeby nie przełożył tej głowy. Rezultatów jakiś ogromnych nie ma, ale troszkę jednak mu ta główka się wyrównuje. Tylko, że to podobno trwa sporo, zanim się wyrówna. Odpowiedz Link Zgłoś
junat Re: krzywa główka ! 27.09.08, 23:13 DROGA ANIU! wyszukalam cie w googlach. mam podobny problem. moja 3-letnia coreczka ma jakby "gule" z tylu glowy. rozbilismy przeswietlenie. z glowka wszystko dobrze. jest po prostu krzywa. lekarz wczesniej kazal nam ja ukladac na tym "guzie", ale mala ciagle odwracala glowke przez sen. ma tez przykurcz miesnia o ile to prawidlowa diagnoza, bo ja juz sama nie wiem komu wierzyc. martwi mnie to. gula troszke sie zmniejszyla, ale jest jeszcze, a odnosnie przykurczu, lekarze kazali nam z nia cwiczyc, co daje marne rezultaty. nie bede juz pisac u ilu lekarzy bylismy i ile pieniedzy na to wydalismy. jesli masz jakas rade, to bardzo jej potrzebuje. ostatni lekarz u ktorego bylismy poswiecil nam 5 minut, powiedzial, ze nie ma sie czym martwic, bo pod wlosami krzywej glowki nie widac i skasowal 100 zł. mozesz napisac na moj adres meilowy. czekam i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś